Το ντοκιμαντέρ για τη «Χρυσή Αυγή» θα προβληθεί τη Δευτέρα στο «Ρόδον»

Το ντοκιμαντέρ για τη «Χρυσή Αυγή» θα προβληθεί τη Δευτέρα στο «Ρόδον»

Το ντοκιμαντέρ για τη «Χρυσή Αυγή» θα προβληθεί τη Δευτέρα στο «Ρόδον»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 478 ΦΟΡΕΣ

Με σύνθημα «Μόνη Δικαίωση. Οι ναζί στη φυλακή», ο Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» Ρόδου, με τη στήριξη της νομαρχιακής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ νότιας Δωδεκανήσου και την Ομάδα πόλης Ρόδου του κόμματος, διοργανώνουν την ερχόμενη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, στις 8:00 το βράδυ, στο θερινό κινηματοθέατρο «Ρόδον», εκδήλωση με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή, προσωπική υπόθεση», ενόψει της απόφασης της δίκης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα την Πέμπτη 7 του μηνός.

Για τη σημασία και το μήνυμα της εκδήλωσης αυτής, μίλησαν χθες η Συντονίστρια του Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» Ρόδου, κα Πόλυ Χατζημάρκου, ο Συντονιστής της Ομάδας πόλης Ρόδου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μικές Σαρούκος, ο Συντονιστής της νεολαίας του κόμματος στη Ρόδο κ. Γιώργος Τόππος καθώς και ο Συντονιστής της ν.ε. κ. Αντώνης Αποστολίδης.

Ξεκινώντας, η κα Χατζημάρκου, καταρχάς ανέφερε ότι πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση που διοργανώνει ο Ρ/Σ από τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά το lockdown, και τη χαρακτηρίζουν ως μία πολιτική εκδήλωση που έχει και πολιτισμικά χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι η εκδήλωση αφορά στη Χρυσή Αυγή, το ναζιστικό μόρφωμα, και είναι η προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Χρυσή Αυγή, προσωπική υπόθεση», της Ανζελί Κουρουνίς, η οποία είναι Ελληνογαλίδα σεναριογράφος, δημοσιογράφος και σκηνοθέτρια. Μάλιστα, η προβολή θα γίνει παρουσία της ίδιας.

Όπως είπε η κα Χατζημάρκου, η δημιουργός του ντοκιμαντέρ δεν είναι απλά μία κινηματογραφίστρια αφού «ακολουθεί κατά ποδας και παρακολουθεί το μόρφωμα αυτό, την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, εδώ και πάρα πολλά χρόνια». Επίσης, εκτός από το ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί, αυτή τη στιγμή μοντάρει τον επόμενο κύκλο της μελέτης της, με τίτλο «Χρυσή Αυγή, δημόσια υπόθεση» γιατί αυτό που θα δείξουν είναι τι ακριβώς υπάρχει στο μυαλό ενός χρυσαυγίτη, ενώ στο δεύτερο το «ανοίγουν» ακόμα περισσότερο και δείχνει πως η κοινωνία αντιδρά σ’ αυτό.

Από αριστερά στη φωτο ο κ. Σαρούκος, η κα Χατζημάρκου, ο κ. Αποστολίδης και ο κ. Τόππος, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου
Από αριστερά στη φωτο ο κ. Σαρούκος, η κα Χατζημάρκου, ο κ. Αποστολίδης και ο κ. Τόππος, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου

Το ντοκιμαντέρ αυτό πρωτοπροβλήθηκε πριν τέσσερα-πέντε χρόνια, στο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ενώ συμμετείχε σε πολλά Φεστιβάλ ακόμα, στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, επίσης έχουν γίνει πολλές προβολές στην Ελλάδα και την Ευρώπη από συλλογικότητες και φυσικά έχει πάρει αρκετά βραβεία σε σημαντικά Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ σε όλο τον κόσμο. Σημειώνεται ότι, στην εκδήλωση, τα μέτρα προστασίας θα είναι αυστηρά καθ’ όλη τη διάρκεια της προβολής και της συζήτησης που θα ακολουθήσει

Για το θέμα της εκδήλωσης, αυτό καθ’ αυτό, η κα Χατζημάρκου ανέφερε ότι είμαστε ακριβώς επτά χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, και δύο μέρες μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, θα βγει η απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. «Μια ολόκληρη κοινωνία που περιμένει την ετυμηγορία, μία δίκη που έχει απασχολήσει και πέρα από τις οργανώσεις στη χώρα μας, ολόκληρο τον κόσμο, την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, διεθνείς οργανώσεις, πολίτες κτλ.», τόνισε και συνέχισε:

«Πεντέμισι χρόνια και μία επώδυνη, πολύ απαιτητική, δικαστική διαδικασία, η οποία θάφτηκε από πάρα πολλά κεντρικά ΜΜΕ. Η οικογένεια του Παύλου Φύσισα, η ελληνική κοινωνία, το αντιφασιστικό και προοδευτικό κίνημα στη χώρα, αναζητεί δικαιοσύνη, δικαίωση απέναντι στο πέρας του φασισμού και του νεοναζισμού και «είναι η ελάχιστη, λοιπόν, υποχρέωσή μας απέναντι στα θύματα και τις οικογένειες των θυμάτων, απέναντι στη δεύτερη μάνα όλων μας-τη θεωρούμε έτσι τη Μάγδα Φύσσα-ήμασταν και παραμένουμε δίπλα τους».

Από την πλευρά του ο κ. Σαρούκος, είπε και εκείνος ότι η οργάνωση μελών στηρίζει αυτή την εκδήλωση στα πλαίσια του αντιφασιστικού αγώνα τους και επί τη ευκαιρία της ετυμηγορίας της απόφασης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και καλούν όλα τα μέλη τους και όλο τον κόσμο, όλους τους δημοκράτες, να συμμετάσχουν σ’ αυτή την εκδήλωση γιατί είναι μία ελάχιστη προσφορά όσο αφορά στη δημοκρατία και τον αντιφασιστικό αγώνα που κάνουμε όλοι.

Ο κ. Τόππος, στη συνέχεια, είπε μεταξύ άλλων: «Μονόδρομος είναι η καταδίκη της ηγεσίας της νεοναζιστικής οργάνωσης. Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση καθώς είναι η πρώτη μαζική δίκη στελεχών νεοναζιστικής οργάνωσης σε όλη την Ευρώπη, μετά από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι υπαίτιοι για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και δεκάδων άλλων επιθέσεων θα έχουν την αντιμετώπιση που αξίζει στις πράξεις τους. Η μόνη δικαίωση είναι τα ισόβια στους ναζί».

Είπε, ακόμη, ότι το μίσος του φασισμού έβαλε τέλος στη ζωή του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα λόγω της μαχητικής του στάσης απέναντι στον φασισμό και τους νεοναζί, την οποία εξέφραζε μέσα από τους στίχους του και τη μουσική του. «Για εμάς τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ο φασισμός ήταν και παραμένει εχθρός του δικού μας κόσμου», τόνισε και κατέληξε λέγοντας:

«Έχουμε καθήκον απέναντι στα δεκάδες θύματα του φασισμού να ενώσουμε τις φωνές μας απέναντι στη ξενοφοβία, τον σκοταδισμό και το μίσος».

Κλείνοντας, ο κ. Αποστολίδης είπε ότι για τους ίδιους αλλά και προσωπικά θεωρεί ότι η 7η Οκτωβρίου είναι ένα σημείο κορύφωσης του σύγχρονου αγώνα κατά του νεοφασιμού και του νεοναζισμού. Είναι ένα σημείο στο οποίο θα πρέπει να λήξει οριστικά και αμετάκλητα, με μία ξεκάθαρη απόφαση καταδίκης όλων αυτών των δεινών των οποίων έχουν κάνει όχι μόνο τα μεγάλα στελέχη αλλά και γενικά οι εμπλεκόμενοι σ’ αυτό το νεοναζιστικό μόρφωνα που λέγεται Χρυσή Αυγή.

Σ’ αυτό-συνέχισε ο ίδιος-η πολιτεία πρέπει να πράξει το ρόλο της και να κάνει αυτό το οποίο περιμένουμε όλοι απ’ αυτήν: «Δεν χωράει κανένα άλλο αποτέλεσμα πέρα από την παραδειγματική τιμωρία αυτών των ανθρώπων και δεν είναι μόνο να επιμείνουμε στο γεγονός ότι μιλάμε για ένα βαθιά κοινωνικό ζήτημα που έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του φασισμού και αυτό ακουμπά κάθε δημοκράτη πολίτη. Στις 7 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουμε μία δεύτερη, σύγχρονη, νίκη ενάντια στο φασισμό. Η θέση των ναζί είναι στη φυλακή».

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη