Δραματική η κατάσταση στα εστιατόρια της Ρόδου

Δραματική η κατάσταση στα εστιατόρια της Ρόδου

Δραματική η κατάσταση στα εστιατόρια της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2430 ΦΟΡΕΣ

Αρκετά έχουν βάλει λουκέτο αφού δεν μπορούν να επιβιώσουν στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί

Το ένα μετά το άλλο τα εστιατόρια της Ρόδου βάζουν λουκέτο μην μπορώντας να αντέξουν άλλο τη φετινή κατάσταση που διαμορφώθηκε λόγω της πανδημίας.

Ελλείψει πελατών και υπό το βάρος της εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων οι επιχειρήσεις εστίασης «Πνέουν τα λοίσθια» ενώ από μέρα σε μέρα θα κλείσουν και όσες απομένουν ακόμη ανοιχτές ελπίζοντας να μειώσουν τα… σπασμένα της σεζόν.

Ειδικά μέσα στην πόλη είναι πολύ λίγα τα εστιατόρια που παραμένουν ακόμη ανοιχτά ενώ έξω από την πόλη και ειδικά στις περιοχές Λίνδο και Φαληράκι αλλά και τριγύρω η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εξακολουθεί να δουλεύει το 50%.

Στα ανατολικά του νησιού εκεί που συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός τουριστών υπάρχει κάποια κίνηση αλλά στην πόλη ελάχιστα εστιατόρια δουλεύουν, τα υπόλοιπα υποφέρουν, ενώ τα περισσότερα είναι κλειστά. Μάλιστα κάποια άνοιξαν αλλά λόγω των καταστάσεων και ελλείψει πελατών έκλεισαν γρήγορα, παρά το ότι ήθελαν να δουλέψουν και αυτά.

Στα δυτικά του νησιού και ειδικά τα εστιατόρια στις ορεινές κοινότητες έχουν σοβαρότατο πρόβλημα και αυτό που τους απασχολεί είναι το πώς θα περάσει ο χειμώνας αφού δεν έκαναν καθόλου εισπράξεις. Στην Παλιά Πόλη κάποια εστιατόρια παραμένουν ανοιχτά αλλά τα περισσότερα δεν κάνουν τζίρο.

Μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος των εστιατόρων Γιάννης Κλούβας τόνισε ότι τα οργανωμένα εστιατόρια περνούν δύσκολες ώρες και το μέλλον τους είναι αβέβαιο, αφού μπορεί να ήρθαν κάποιοι τουρίστες στη Ρόδο, όμως η εστίαση δεν είχε κανένα όφελος. Ο κόσμος στην πλειονότητά του παρέμεινε στα ξενοδοχεία, δεν κυκλοφόρησε στην αγορά και στο νησί με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις εστίασης που είχαν την πρόθεση να ανοίξουν έκλεισαν ελλείψει πελατών.

Βέβαια, όπως είπε, η εικόνα είναι διαφορετική για τα fast food και τα καταστήματα πώλησης γρήγορου φαγητού που δε χρειάζονται πολύ προσωπικό και λειτουργούν υπο διαφορετικές συνθήκες.
«Ένα τέτοιο κατάστημα μπορεί να συντηρηθεί αλλά ένα άλλο με τραπέζια σέρβις και κουζίνα δυστυχώς όχι. Στην καλύτερη των περιπτώσεων για κάποιους που δουλεύουν ικανοποιητικά έχουμε εισπράξεις από 80-150 ευρώ τη μέρα, δηλαδή καμία σύγκριση με τις 2.000 και 3.000 ευρώ τις καλές εποχές… τώρα υπάρχουν περιπτώσεις με εισπράξεις 15 μέχρι 30 ευρώ τη μέρα, στην καλύτερη περίπτωση γιατί έρχονται μέρες που δεν πατά πελάτης στα καταστήματά μας» επισημαίνει ο κ. Κλούβας.

Μάλιστα τόνισε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες περιμένουν να συμπληρώσουν οι εργαζόμενοι τα 50 ένσημα για να μπορέσουν να πάρουν ανεργία, ώστε να κλείσουν με τη σειρά τους τα εστιατόριά τους . Όπως είπε, πολλοί είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στους Ισραηλινούς τουρίστες μετά το άνοιγμα της αγοράς αλλά και από εκεί δεν υπάρχει κίνηση λόγω των εξελίξεων με τον κορωνοϊό.
Και όσοι λίγοι έχουν έρθει στη Ρόδο μετά την έξαρση των κρουσμάτων στην πατρίδα τους δεν κυκλοφορούν στην αγορά, ενώ φοβούνται και οι επαγγελματίες λόγω του υψηλού ποσοστού κρουσμάτων στο Ισραήλ.

Παράλληλα και επειδή μεταφέρεται η εικόνα ότι τα καλά εστιατόρια εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς προβλήματα και ότι τα τουριστικά είναι εκείνα που δεν έχουν κίνηση, ο κ. Κλούβας επισημαίνει ότι ο τόπος τα έχει όλα ανάγκη καθώς οι τουρίστες θέλουν χαμηλές τιμές. Πάντως υπογράμμισε ότι και τα καλά εστιατόρια που είναι ανοιχτά είναι μετρημένα στα δάχτυλα και ότι και αυτά υποφέρουν. «Μία τέτοια επιχείρηση με καλό προϊόν, καλό σέρβις, ποιότητα παντού αντιμετωπίζει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα και είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα να μην επιβιώσει.

Με την ευκαιρία ο πρόεδρος των Εστιατόρων δίνει και μία άλλη διάσταση του προβλήματος καθώς, όπως τονίζει, θα έκλειναν πολύ περισσότερα εστιατόρια αν δεν είχαν… εγκλωβιστεί από την επένδυσή τους.
«Βάζεις χρήματα σε ένα μαγαζί και λυπάσαι να φύγεις… Λες τι να πάρω όταν θα φύγω; Έτσι περνά μεγάλο διάστημα περιμένοντας να αλλάξει η κατάσταση και αναγκάζεσαι κάποια στιγμή να το κλείσεις. Το εστιατόριο δεν είναι κατάστημα με ρούχα να πεις παίρνω το εμπόρευμά μου και πάω παρακάτω… Έχεις κάνει εγκαταστάσεις, έχεις φτιάξει τις τουαλέτες, έχεις δημιουργήσει υποδομή… Είναι πολύ δύσκολο επάγγελμα πλέον. Δεν υπάρχει μέλλον… Υπάρχουν εστιατόρια που για μέρες δεν έχουν κανέναν πελάτη. Πώς θα αντέξουν;» λέει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα δηλώνει ότι σύντομα θα κλείσουν και τα υπόλοιπα εστιατόρια που ακόμη λειτουργούν καθώς ολοκληρώνονται στις 10 του μήνα οι γιορτές των Ισραηλινών, με την ευκαιρία των οποίων αναμενόταν να έρθουν διακοπές στο νησί μας τουρίστες από το Ισραήλ.
Όσο για το χειμώνα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων αλλά και λόγω της εφαρμογής των πρωτοκόλλων που δεν θα επιτρέπουν μεγάλο αριθμό πελατών στους κλειστούς χώρους, είπε ο κ. Κλούβας εκφράζοντας φόβους για την επιβίωση πολλών μελών του σωματείου.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών