Σε νέα βάση μπήκε πλέον η λειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ

Σε νέα βάση μπήκε πλέον η λειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ

Σε νέα βάση μπήκε πλέον η λειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 617 ΦΟΡΕΣ

Σε νέα εποχή μπαίνει η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, με τη λειτουργία της βάση του νέου καταστατικού, κάτι που σηματοδοτεί και η συγκρότηση του νέου Διοικητικού της Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες, ενώ θα έχει πλέον την ονομασία «Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ 2040».

Χθες το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε η συγκρότηση σε Σώμα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, στην οποία Πρόεδρος θα είναι ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Νεκτάριος Φλοσκάκης, Αντιπρόεδρος ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, Γραμματέας η Αντιδήμαρχος κα Τσαμπίκα Κιαχαγιά-Μαγιόγλου, ενώ ανάμεσα στα μέλη είναι και ο Δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο Πρόεδρος της «ΡΟΔΑ» κ. Δημήτρης Τσίκκης και ο κ. Γιάννης Μηνατσής.

Όσον αφορά την κατάρτιση του νέου καταστατικού της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, ώστε πλέον να μην αντιμετωπίζει προβλήματα, ο νομικός σύμβουλος της Εταιρείας, κ. Μιχάλης Παπαγεωργίου, ο οποίος χειρίστηκε το όλο θέμα, εξήγησε πως έχει πλέον η λειτουργία της. Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, γίνεται ένα εξ ολοκλήρου νέο καταστατικό σε σχέση με τις ανάγκες της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, με σκοπό να αναδείξουν τη λειτουργικότητα και τον προορισμό αυτού του μείγματος Πολιτικής Προστασίας.

Όπως είπε, στο καταστατικό διόρθωσαν τις αγκυλώσεις που υπήρχαν, κυρίως σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, σε διοικητικό επίπεδο, από προηγούμενες καταστάσεις, συμπεριέλαβαν το νέο νομοθετικό πλαίσιο με βάση το οποίο πρέπει να λειτουργεί, και μάλιστα αυτό, όσο και αν φαίνεται τυπολατρικό, εισήλθε και ρητά στο νέο καταστατικό.

Ακόμη, στους σκοπούς και τα μέσα της Εταιρείας συμπεριέλαβαν όρους Πολιτικής Προστασίας, Προστασίας του Περιβάλλοντος, τόσο του φυσικού όσο και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος στη Δωδεκάνησο και τη Ρόδο και, όπως εξήγησε ο κ. Παπαγεωργίου, έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε η Εταιρεία να μπορέσει να εξασφαλίσει μία βιωσιμότητα τόσο ως προς τους σκοπούς που εξυπηρετεί όσο και προς την ίδια τη φύση του Οργανισμού αυτού.

Πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο, συμπεριέλαβαν και την πρόβλεψη για ευρωπαϊκά προγράμματα ώστε να μπορεί να συμμετάσχει και να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις για συγκεκριμένα περιβαλλοντικά προγράμματα, που αφορούν αμιγώς το φυσικό περιβάλλον, όσο και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της Εταιρείας ως προς την ίδια, δηλαδή ως προς το προσωπικό.

Αυτό, όπως εξήγησε ο νομικός σύμβουλος, έγινε με λεπτές νομικές διαδικασίες και ελιγμούς που επαφίονταν κυρίως στη συμπερίληψη της δέσμευσης και της διαδικασίας και των προγραμματικών συμβάσεων, όπου εκεί απαιτείται και η συνεργασία με την Πυροσβεστική Ακαδημία και Υπηρεσία, την τοπική αλλά και κεντρικά. Είπε, ακόμη, ότι υπάρχει διάταξη αυτή τη στιγμή που είναι σε ισχύ από πέρυσι, που απελευθερώνει το θεσμικό πλαίσιο των προγραμματικών συμβάσεων και το διευκολύνει στο να τηρηθεί σωστά. Άλλαξε η μετοχική σύνθεση με τέτοιο τρόπο πάλι ώστε ακριβώς να εξυπηρετηθεί η δομή της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας αλλά και ο ίδιος σκοπός που πρέπει να εξυπηρετήσει.

Σχετικά με τη διαδικασία, όπως είπε είναι στη διακριτική ευχέρεια των μετόχων της Εταιρείας και της προγραμματικής σύμβασης που θα συναφθεί για το κάθε πότε θα γίνεται η διαδικασία με τις προσλήψεις κτλ, δηλαδή μπορεί να είναι και ετήσια και εξαμηνιαία κτλ. Όπως σημείωσε, όμως, ο κ. Παπαγεωργίου, το θέμα είναι το θεσμικό πλαίσιο που γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολυνθούν τα μέρη να «τρέξουν» την Εταιρεία όπως πρέπει.

Στο παραπάνω πλαίσιο, λοιπόν, που περιέγραψε ο νομικός σύμβουλος, τα επόμενα βήματα είναι η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και στη συνέχεια ο σωστός διάλογος και πάνω στο σωστό νομικό πλαίσιο να τεθεί σε λειτουργία η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία.

Σημείωσε, ακόμη, ότι η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ έχει μετόχους καθ’ όλα ενεργούς, που ενδιαφέρονται πραγματικά τόσο για την Πολιτική Προστασία, σε εθελοντική ακόμα βάση όσο και σε επίπεδο Προστασίας του Περιβάλλοντος και πέρα της ΠΕΔ έχουν ενεργούς συλλόγους και φορείς, όπως ο κυνηγετικός σύλλογος, η «ΡΟΔΑ» που συμμετέχει με ένα μικρό κεφάλαιο μέχρι 2%, αλλά και από την πλευρά της Περιφέρειας θα αξιοποιείται η Φυτώριο Α.Ε.

Ο κ. Φλοσκάκης
Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος δήλωσε: «Την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ πλέον προσπαθούμε να τη βάλουμε σε νέες βάσεις με περισσότερα αντικείμενα και με περισσότερη ευελιξία, να μπορεί να μπορεί να προσφέρει περισσότερα πράγματα στο νησί μας».

Χθες, λοιπόν, έγινε η σύσταση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου με το νέο Προεδρείο της Εταιρείας και πήραν κάποιες αποφάσεις για το μέλλον της.

Όσον αφορά τις προσλήψεις, επειδή χρειάζονται κάποια διαδικασία, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, θα δουν αν προλαβαίνουν για τώρα αφού απαιτείται προγραμματική σύμβαση και άλλα.
Το σίγουρο, σύμφωνα με τον Πρόεδρό της, είναι ότι η Εταιρεία θα είναι από 1η Μαΐου έτοιμη σε λειτουργία και θα δουν αν προλαβαίνουν και φέτος να κάνουν προσλήψεις, τουλάχιστον για ένα μήνα.

Η διάρκεια των προσλήψεων θα εξαρτηθεί από το ποσό της χρηματοδότησης και θα εξετάσουν αν μπορεί να συνεισφέρει και ο Δήμος με ένα ποσό από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας, έτσι ώστε να πηγαίνουν για ένα εξάμηνο, κάτι που είναι ο σκοπός τους.

Δεν παρέλειψε, πάντως να επισημάνει ότι οι παράγοντες είναι πολλοί και διάφοροι, ο στόχος πάντως είναι τουλάχιστον όσο ισχύει η αντιπυρική περίοδος η Εταιρεία να είναι σε λειτουργία.

Όσο για το αν μπορούν να προσλαμβάνουν τα ίδια άτομα, ο κ. Φλοσκάκης είπε ότι αυτοί που έχουν απασχοληθεί τα προηγούμενα χρόνια και έχουν την πιστοποίηση της δασοπυρόσβεσης, που υπάρχει όρος μέσα στο καταστατικό, είναι φυσικό ότι θα έχουν προτεραιότητα. Από εκεί και πέρα θα εξαρτηθεί από το πόσο περιθώριο έχουν για να πάρουν δέκα ή είκοσι άτομα επιπλέον ανάλογα με τη χρηματοδότηση.

«Η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ πιστεύω πλέον ότι μπαίνει σε νέα εποχή. Θα δούμε μία Εταιρεία που είχε προσφέρει πολλά όλα αυτά τα χρόνια και προσφέρει μέχρι σήμερα, θα μπορέσει να ασχοληθεί ακόμα και με περισσότερα θέματα. Δηλαδή όχι μόνο δασοπυρόσβεση και εργασίες καθαρισμών κτλ., αλλά θα μπουν και σε θέματα περιβάλλοντος και προστασίας σε διάφορα θέματα», κατέληξε ο Αντιδήμαρχος.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»