Διαμαρτυρία για τους πίνακες του Β. Σεμερτζίδη και του Δ. Κούκου από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος

Διαμαρτυρία για τους πίνακες του Β. Σεμερτζίδη και του Δ. Κούκου από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος

Διαμαρτυρία για τους πίνακες του Β. Σεμερτζίδη και του Δ. Κούκου από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 490 ΦΟΡΕΣ

Τη δυσαρέσκειά του για τα έργα του Βάλια Σεμερτζίδη και του Δημήτρη Κούκου, τα οποία έχουν «κατέβει» από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του δήμου Ρόδου, εκφράζει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (Ε.Ε.Τ.Ε.).

Σε επιστολή διαμαρτυρίας που στάλθηκε στον δήμο Ρόδου και στο Μουσείο, το Επιμελητήριο αναφέρει τα εξής:
«Το Δ.Σ. του ΕΕΤΕ εκφράζει τη δυσαρέσκεια των εικαστικών καλλιτεχνών για την απόφαση του Δ.Σ. του Νεστορίδειου Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, να «κατέβουν» τα 183 επιλεγμένα και πολύ σημαντικά έργα, τα οποία προέρχονται από δωρεά στο Μουσείο, που είχε δοθεί με τον όρο της μόνιμης έκθεσής τους και όχι βέβαια της παραμονής τους στις αποθήκες.

Η μη τήρηση των συγκεκριμένων όρων σημαίνει την ανάκληση των δωρεών.

Το Δ.Σ. της Πινακοθήκης, σύμφωνα με καταγγελίες που δεχτήκαμε, κατέβασε και τα έργα του Δημήτρη Κούκου, που είχαν επίσης δωρηθεί.

Ο ζωγράφος και χαράκτης Βάλιας Σεμερτζίδης, γεννήθηκε στον Καύκασο το 1911. Είναι ένας πολύ σημαντικός ζωγράφος, που συνέδεσε τη δράση του με την Εθνική μας Αντίσταση, μετείχε ενεργά στο ΕΑΜ και πολέμησε στις τάξεις του ΕΛΑΣ κατά των ΝΑΖΙ την περίοδο 1940-1944. Ζωγράφισε το έπος της Εθνικής μας Αντίστασης και τη δύσκολη ζωή του λαού στα χρόνια που ακολούθησαν. Δούλευε τα έργα του με μια δική του τεχνική που τους προσέδωσε ένα ιδιότυπο χαρακτήρα.

Πραγματοποίησε και έργα με ιστορικό περιεχόμενο όπως μεταξύ πολλών άλλων το «λαϊκό δικαστήριο», «ο χορός του Ναπολέοντα Σουκατζίδη» που αναφέρεται στο θρυλικό βράδυ στις φυλακές στο Χαϊδάρι, πριν την εκτέλεση των 200 στην Καισαριανή το 1944, καθώς και πολλά έργα που αναφέρονται στη σκληρή αγροτική ζωή και στην Ελληνική φύση.

Επέλεξε από το 1964 και μέχρι το τέλος της ζωής του, το 1983, να ζήσει στη Ρόδο.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, «η περίοδος της Κατοχής αποφασιστικά διαμόρφωσε το νόημα της δημιουργικής προσπάθειας της δικής μου και μιας σειράς καλλιτεχνών. Το νόημα αυτό είναι: ΓΥΡΙΣΜΟΣ στις ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ του ΛΑΟΥ ΜΑΣ, άντληση μορφής από την πάλη του για λευτεριά, για Δημοκρατία. Έντονα χαράχτηκαν μέσα στην δουλειά μου και την ζωή μου, τα περιστατικά που εξέφρασαν τον μεγάλο Λαό μας. Έτσι, μια και μέχρι σήμερα οι αγώνες είναι ίδιοι, μια και τίποτα δεν άλλαξε, φανερό γίνεται ότι ο στόχος της έκφρασης στην τέχνη δεν μπορεί παρά να είναι ο ίδιος».

Η επιμέλεια της παρουσίασης των έργων της τότε δωρεάς, σε αίθουσα του Νεστορίδειου Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου ήταν του καθηγητή Ιστορίας Τέχνης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκου Χατζηνικολάου.

Θεωρούμε απαράδεκτο το να «κατεβαίνουν» έργα παρά τους όρους της δωρεάς και μάλιστα αφού υπήρξε αποδοχή των όρων από τους αρμόδιους και συμφωνία . Από όσο έχει γίνει γνωστό από τον Τύπο, ο Ροδιακός λαός πλήρωσε την μουσειολογική μελέτη, η οποία σήμερα ακυρώνεται.

Το Δ.Σ. του ΕΕΤΕ επισημαίνει τη σημασία της συλλογής αυτής για τον πολιτισμό, την τέχνη και την Ιστορία.

Ζητούμε την άρση της απόφασης αυτής και ζητούμε να επανατοποθετηθούν τα έργα στη θέση τους σύμφωνα με τη δωρεά και τη συμφωνία, πολύ δε περισσότερο που υπάρχουν και άλλοι χώροι για να φιλοξενούν περιοδικές εκθέσεις εικαστικών, θέμα για το οποίο θα πρέπει επίσης να φροντίζει κάθε τοπική κοινωνία και θεσμός.

Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος: Εύα Μελά
Η γενική γραμματέας: Βικτώρια Νταρίλα».

Διαβάστε ακόμη

Πολιτιστικές δράσεις στη Σορωνή της Ρόδου

Σε Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Σορωνής

Εκδήλωση για τη βία εναντίον των γυναικών

«Γη Μήτηρ»: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής της Ιουλίτας Ηλιοπούλου

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο