Δεν έχει προχωρήσει το θέμα για την καταγραφή των ελαφιών

Δεν έχει προχωρήσει το θέμα για την καταγραφή των ελαφιών

Δεν έχει προχωρήσει το θέμα για την καταγραφή των ελαφιών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 577 ΦΟΡΕΣ

Συνεχίζονται, πάντως, οι πιέσεις προς το υπουργείο Περιβάλλοντος

Πιέσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρήσει το θέμα με την καταγραφή του πληθυσμού των ελαφιών και τη διαχείρισή του στο νησί της Ρόδου ασκεί το υπουργείο αγροτικής Ανάπτυξης που έγινε δέκτης έντονων παραπόνων για τις καταστροφές που προκαλούνται τα τελευταία χρόνια στις καλλιέργειες.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθώς πέρα από τις ζημιές που προκαλούν στους αγρότες χωρίς αυτοί να δικαιούνται αποζημίωση, τα ελάφια προξενούν και πολλά τροχαία ατυχήματα για τα οποία επίσης οι οδηγοί δεν αποζημιώνονται!

Όπως δήλωσε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης, που συζήτησε το θέμα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Στρατάκο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, η αύξηση του πληθυσμού είναι μεγάλη, αλλά το θέμα παραμένει σε στασιμότητα παρά τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν στο νησί.

«Μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε με τον κ. Στρατάκο, και το θέμα με τα ελάφια, αναλαμβάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος που είναι και αρμόδιο ώστε α ολοκληρωθεί η διαχειριστική μελέτη που απαιτείται.

Από χθες υπήρξε η ενόχληση του υπουργείου Περιβάλλοντος λόγω και των πολλών ατυχημάτων που συμβαίνουν και των πολύ μεγάλων καταστροφών που υφίστανται οι καλλιέργειες σε όλο το νησί της Ρόδου καθώς επισπεύδει το υπουργείο Αγροτικής Aνάπτυξης τη διαδικασία ώστε επιτέλους το αρμόδιο υπουργείο να κάνει αυτό που πρέπει» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, η αρμοδιότητα αυτή δεν ανήκει στην περιφέρεια Nοτίου Αιγαίου, όμως διαπιστώνεται μία στασιμότητα, το πρόβλημα μεγαλώνει, και ακόμα αναμένονται από την προηγούμενη επίσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος με τον περιφερειάρχη και τον πρώην δήμαρχο Ρόδου τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων που μέχρι τώρα δεν έχουν έρθει, γεγονός που έχει προκαλέσει αγανάκτηση στους καλλιεργητές και σε όσους έχουν πληγεί.

Αναφερόμενος στο τι πρέπει να γίνει από το υπουργείο Περιβάλλοντος ο κ. Ζαννετίδης δήλωσε: «Υπάρχει μία ορατή μεγάλη αύξηση του πληθυσμού. Πρέπει να γίνει ο έλεγχος του πληθυσμου αυτού, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και τον επιστημονικό τρόπο που ενδείκνυται σε αυτές τις περιπτώσεις. Αυτό πρέπει να κάνει και δεν το κάνει. Πιέζουμε λοιπόν ως περιφέρεια να υπάρξουν μέτρα αντιμετώπισης από αυτή τη δραστηριότητα που έχει γίνει ανεξέλεγκτη.

Είναι πολλά τα τροχαία που γίνονται. Πέρα από αυτά που δηλώνονται υπάρχουν και πολλά που δε δηλώνονται γιατί δεν υπάρχει και κανένας λόγος αφού δεν αποζημιώνεται κανένας, ούτε οι οδηγοί ούτε και οι καλλιεργητές.

Είναι εκατοντάδες τροχαία που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα και κανένας δεν ασχολείται, η αγανάκτηση έχει ξεχειλίσει, το έχουμε θέσει πολλές φορές και στα υπομνήματά μας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ως υπεύθυνο για τις καλλιέργειες πιέζει το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, όσον αφορά την αποζημίωση αλλά και τον έλεγχο του πληθυσμού».

Σε ό,τι αφορά την προγραμματική σύμβαση που επρόκειτο να υπογραφεί δεν τελεσφόρησε, όπως είναι γνωστό, καθώς, όπως είπε, απορρίφθηκε από το ελεγκτικό συνέδριο. Έκτοτε δεν υπήρξε άλλη προσπάθεια από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου προκειμένου να γίνει διαγωνιστική διαδικασία και έτσι υπάρχει στασιμότητα για το θέμα με αποτέλεσμα η αγανάκτηση να αυξάνεται.

Μιλώντας για τις αποζημιώσεις των αγροτών υπογράμμισε ότι η εκκρεμότητα ξεκίνησε από τότε που άρχισαν να καταγράφονται ζημιές και συγκεκριμένα από το 2006 και έπειτα. Αλλά σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη ο ΕΛΓΑ προκειμένου να το εντάξει στον προϋπολογισμό του θα πρέπει να προβλέπεται η είσπραξη χρημάτων ώστε να μπορεί στη συνέχεια να αποζημιώνει.

Αυτή η διαδικασία όμως δεν έχει κινηθεί καθόλου παραμένει στάσιμη όπως και η διαδικασία του αναλογισμού και της διαχειριστικής μελέτης προκειμένου να ξέρουμε πόσος είναι ο πληθυσμός πάνω στο νησί της Ρόδου.

«Κάποτε πρέπει να ξεκινήσει το πρόβλημα να λύνεται. Τα ελάφια βρίσκονται σε όλες τις περιοχές του νησιού της Ρόδου, ιδιαίτερα στη νότια Ρόδο στον πρώην δήμο Αταβύρου και τελευταία εμφανίζονται και στις παρυφές της πόλης όπου γίνονται τροχαία ατυχήματα. Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Ας αποφασίσει η αρμόδια υπηρεσία ποιος θα είναι ο τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης» κατέληξε ο κ. Ζαννετίδης.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών