Η ταινία «Το Κοντσεντραμέντο της Ρόδου» θα προβληθεί στο Δημοτικό Θέατρο

Η ταινία «Το Κοντσεντραμέντο της Ρόδου» θα προβληθεί στο Δημοτικό Θέατρο

Η ταινία «Το Κοντσεντραμέντο της Ρόδου» θα προβληθεί στο Δημοτικό Θέατρο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1709 ΦΟΡΕΣ

To Κοινωφελές Ίδρυμα Υποτροφιών Ρόδου Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου και η κινηματογραφική του ομάδα “Ciné Chevalier”, με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, διοργανώνουν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020, την προβολή της ταινίας τεκμηρίωσης: «Το Κοντσεντραμέντο της Ρόδου. Κρυφομιλώντας με τη λευτεριά» που θα γίνει στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου στις 19:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πρόκειται για την τρίτη ταινία της Ροδιακής Ταινιοθήκης, μιας προσπάθειας που ξεκίνησε η κινηματογραφική μας ομάδα από το 2016 με στόχο να δημιουργήσει μια σειρά από ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) αφιερωμένες στην ιστορία, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της Ρόδου.

Η πρώτη ταινία με τον τίτλο «Ο Γιώργος Σεφέρης στα χνάρια της Δωρικής Κρήνης» είχε ως θέμα την επίσκεψη του νομπελίστα ποιητή κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο μνημείο της Δωρικής Κρήνης στον Φιλέρημο της Ιαλυσού. Η συγκεκριμένη ταινία συμμετείχε στο διεθνές φεστιβάλ “Beyond the Borders” που διεξάγεται στο Καστελόριζο και ξεχώρισε μεταξύ πολλών άλλων στη βραχεία λίστα των καλύτερων ταινιών. Η δεύτερη ταινία με τίτλο «Σαμουέλ Μοντιάνο: η αποστολή.

Από τη Ρόδο στο Άουσβιτς» είχε ως θέμα τη συγκλονιστική μαρτυρία ενός από τους τελευταίους επιζώντες του Άουσβιτς, του Ρόδιου Εβραίου κ. Σαμουέλ Μοντιάνο. Μια ταινία που τίμησαν κατά τη διάρκεια των προβολών της εκατοντάδες συμπολίτες μας και που προβλήθηκε σε πάρα πολλά σχολεία του νησιού μας. Η τρίτη μας ταινία που θα παρουσιαστεί σε πρώτη δημόσια προβολή στις 27 Οκτωβρίου 2020, έχει ως θέμα της τον εγκλεισμό των Δωδεκανήσιων ανδρών ηλικίας 18 ως 60 που διατηρούσαν την ελληνική υπηκοότητα κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940 σε δυο διαδοχικά στρατόπεδα κράτησης, το ένα στην τάφρο της Παλιάς Πόλης και το άλλο στον χώρο πίσω από το σημερινό Δημαρχείο.

Όλες οι παραπάνω ταινίες είναι αποτέλεσμα καθαρά συλλογικής και εθελοντικής εργασίας των μελών της ομάδας μας, γεγονός που μας καθιστά ακόμα περισσότερο υπερήφανους για την επίτευξη και τη συνέχεια της προσπάθειάς μας. Μάλιστα όλες οι ταινίες της Ροδιακής Ταινιοθήκης, αφού πρώτα ακολουθήσουν την πορεία τους σε κάποια φεστιβάλ, διατίθενται εν συνεχεία ελεύθερα από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος μας (https://emstamatiou.gr).

Είναι αναγκαίο να τονιστεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τηρηθούν όλα τα, απαιτούμενα από την κείμενη νομοθεσία, μέτρα πρόληψης κατά του Covid-19. Επομένως η χρήση της μάσκας για όσους/ες βρίσκονται στην αίθουσα προβολής είναι υποχρεωτική. Με βάση την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, η οποία κατατάσσει τη Ρόδο στο επίπεδο 2 του υγειονομικού χάρτη, το επιτρεπόμενο ποσοστό πληρότητας σε κλειστούς χώρους θεάματος είναι πλέον 50%.

Γεγονός που μας επιτρέπει να υποδεχθούμε το πολύ μέχρι 140 θεατές. Προκειμένου να αποφύγουμε τη δυσάρεστη θέση να αρνηθούμε την είσοδο σε συμπολίτες μας, επιλέξαμε να εφαρμόσουμε το σύστημα προ-διάθεσης των εισιτηρίων. Πιο συγκεκριμένα, κάθε ενδιαφερόμενος/η θα μπορεί να παραλάβει την ατομική και αριθμημένη του πρόσκληση από τα γραφεία του Ιδρύματος (Γρηγορίου Λαμπράκη 12, 1ος όροφος, τηλ. 2241036665) από Δευτέρα έως Παρασκευή (10:00-13:00 και 18:00-20:00).

Ως προς τη διαδικασία της διάθεσης των εισιτηρίων, πέραν των προσκλήσεων που θα σταλούν στις αρχές, θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας μέχρι το όριο της πλήρωσης όλων των διατιθέμενων θέσεων. Παράλληλα, προκειμένου να καλυφθεί η την αυξημένη ζήτηση και το ενδιαφέρον που ήδη εκδηλώνεται από το ροδιακό κοινό προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί μια δεύτερη προβολή της ταινίας την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, στο Δημοτικό θέατρο στις 19:00 για την οποία θα ακολουθηθούν οι ίδιες ακριβώς διαδικασίες που προαναφέρθηκαν ως προς το θέμα της διάθεσης των δωρεάν εισιτηρίων.

Περίληψη της ταινίας:
Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, με εντολή του διοικητή των «ιταλικών νήσων του Αιγαίου» Cesare Maria De Vecchi, όσοι Δωδεκανήσιοι είχαν ελληνική υπηκοότητα συνελήφθησαν από καραμπινιέρους και οδηγήθηκαν σε περιορισμένο χώρο της τάφρου της Παλιάς Πόλης της Ρόδου. Μέσα σε λίγες ημέρες περισσότεροι από τριακόσιοι άντρες ηλικίας από δεκαοκτώ έως εξήντα ετών, από διάφορα νησιά της Δωδεκανήσου, βρέθηκαν κρατούμενοι στο στρατόπεδο που έμεινε γνωστό με το όνομα «Κοντσεντραμέντο», αιχμάλωτοι ενός πολέμου του οποίου το θέατρο των επιχειρήσεων βρισκόταν χιλιόμετρα μακριά, στα ελληνο-αλβανικά σύνορα.

Η αγωνία του εγκλεισμού και οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης αντισταθμίστηκαν από το πνεύμα ενότητας και πατριωτισμού που διέκρινε τους κρατουμένους καθώς και από την έμπρακτη αλληλεγγύη που επέδειξε στο σύνολό του ο ροδιακός λαός. Παρ’ όλες τις αντιξοότητες, οι έγκλειστοι Δωδεκανήσιοι δεν έπαψαν να ελπίζουν και να ονειρεύονται, έπειτα από αιώνες σκλαβιάς, την πολυπόθητη κι ακριβοπληρωμένη λευτεριά.

Διαβάστε ακόμη

«Το μονοπάτι του Αυτισμού» - Εκδήλωση ενημέρωσης για τη νευροδιαφορετικότητα και τη συμπερίληψη

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη

Θρηνολογούσα Παναγιά: Το σύμβολο της χαροκαμένης μάνας

Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής σήμερα στον Ευαγγελισμό

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion