Η Ροδίτισσα ιολόγος του πανεπιστημίου Ροκφέλερ προβλέπει: «Το 2022 θα επιστρέψουμε σε ενός είδους κανονικότητα»!

Η Ροδίτισσα ιολόγος του πανεπιστημίου Ροκφέλερ προβλέπει: «Το 2022 θα επιστρέψουμε σε ενός είδους κανονικότητα»!

Η Ροδίτισσα ιολόγος του πανεπιστημίου Ροκφέλερ προβλέπει: «Το 2022 θα επιστρέψουμε σε ενός είδους κανονικότητα»!

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4812 ΦΟΡΕΣ

Οι νέες εξελίξεις για το εμβόλιο και οι ελπίδες που υπάρχουν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, από τη Δώρα Χατζηιωάννου

Βρίσκεται στα χέρια της τις τελευταίες ημέρες το βιβλίο ιολογίας, ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, όπως λένε αυτοί που ξέρουν, το οποίο έχει συγγράψει μαζί με συναδέλφους της από το πανεπιστήμιο Columbia, το πανεπιστήμιο Princeton και το Fox Chase Cancer Center. Στο πανεπιστήμιο Ροκφέλερ η ίδια, «κι αν μεγαλώσαν τα φτερά της», δεν παραλείπει να ενημερώσει κι εμάς για ό,τι πιο έγκυρο υπάρχει στην έρευνα για τον ιό ο οποίος έχει γίνει ο μεγαλύτερος αντίπαλος του κόσμου όλου!

«Την επόμενη βδομάδα αν θέλεις…», μου είπε ενώ ο πλανήτης βοούσε από τη στάση του Τραμπ και την εικόνα του να βάζει τη μάσκα στην τσέπη!
«Δεν είναι όλοι «ο πρόεδρος της Αμερικής» για να ’χει τέτοια νοσηλεία...», μου λέει η Δώρα Χατζηιωάννου, από την άλλη άκρη του Ατλαντικού όπου κάθε φορά μαθαίνουμε τα νέα της και τις επιτυχίες που καταγράφει ως επικεφαλής ενός από τα τρία ερευνητικά εργαστήρια του Ροκφέλερ.

Γελάει εύκολα, της λείπει η Ρόδος, είναι κι εκείνη σε σκληρή καραντίνα στη Νέα Υόρκη και βλέπει να ’ρχεται φως. Μόνο που το βλέπει κάπου στο 2022!

Τελικά ο Τραμπ κόλλησε κορωνοϊό; Ο πλανήτης έχει μείνει άφωνος με τον χειρισμό του θέματος από τον ίδιο!
Προσωπική μου άποψη είναι ότι πράγματι νόσησε με τον συγκεκριμένο κορωνοϊό. Όμως το τάιμινγκ δείχνει ότι πιθανότατα το ανακοίνωσαν καθυστερημένα. Δεν εξηγείται διαφορετικά η λήψη οξυγόνου τόσο σύντομα από την ανακοίνωση και η πειραματική θεραπεία που του χορηγήθηκε. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι πόσες μέρες πριν την ανακοίνωση είχαν στα χέρια τους το πρώτο θετικό τεστ. Όπως και να έχει αν δεν ήταν ο πρόεδρος, θα περνούσε τον κορωνοϊό με πιο έντονα συμπτώματα.

Είναι πραγματικό το κοκτέιλ που μας είπαν ότι του χορηγήθηκε και είναι πράγματι αποτελεσματικό;
Υπάρχει σίγουρα και δείχνει να είναι αποτελεσματικό. Έχω διαβάσει τις δημοσιεύσεις στα επιστημονικά περιοδικά. Το κοκτέιλ που του χορηγήθηκε, το κοκτέιλ των αντισωμάτων είναι αντίστοιχο με αυτό που έχουμε ήδη δημιουργήσει κι εμείς στα εργαστήρια του πανεπιστημίου Ροκφέλερ. Η διαφορά είναι ότι η δική τους εταιρεία η Regeneron προχώρησε στην παραγωγή πολύ πιο γρήγορα. Ωστόσο να υπογραμμίσουμε ότι αυτές οι θεραπείες είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο, κι ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές. H εταιρεία Eli Lilly, τις τελευταίες ημέρες έχει σταματήσει τις δικές της κλινικές δοκιμές που είχαν γίνει με άλλο αντίσωμα διότι υπήρξαν παρενέργειες οι οποίες δεν έχει διευκρινιστεί ποιες ήταν.

Το κοκτέιλ αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να σώσει από τον ιό;
Να επαναλάβω ότι βρισκόμαστε ακόμη σε πειραματικό στάδιο και να πω ότι στον πρόεδρο χορηγήθηκε και Remdesivir, ένα φάρμακο που υπάρχουν ενδείξεις ότι ίσως έχει κάποια μικρή δράση εναντίον του ιού (αν δοθεί νωρίς). Είναι πάρα πολύ δύσκολο να καταλήξουμε σε συμπεράσματα και να πούμε ότι για τον πρόεδρο έδρασε το ένα ή το άλλο. Μάλιστα του έδωσαν και δεξαμεθαζόνη (στεροειδές).

Εσείς ως επιστήμονας πώς κρίνετε τη στάση του; Η μάσκα που έβαλε στην τσέπη και οι δηλώσεις του «μη φοβάστε τον κορωνοϊό», δημιούργησαν ποικίλες εντυπώσεις!
Ό,τι ισχυρισμό έχει κάνει ο Τραμπ μετά, ήταν το μεγαλύτερο έγκλημα. Βγήκε και είπε: «αφού εγώ το πέρασα έτσι μπορεί να το περάσετε κι εσείς και να μη φοβάστε»! Αυτός είναι ο πρόεδρος όμως και είχε οξυγόνο αμέσως ενώ είχε πρόσβαση και στις καλύτερες θεραπείες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Ο μέσος άνθρωπος ακόμα και οι πολιτικοί δεν έχουν τη δυνατότητα που έχει ο πρόεδρος της Αμερικής. Υποβάθμισε τον κίνδυνο κι αυτό είναι εγκληματικό.

Η Αμερική βρίσκεται μπροστά στο δεύτερο κύμα κορωνοϊού;
Ανάλογα την Πολιτεία. Ορισμένες Πολιτείες έχουν ξανά νέα αυξημένα κρούσματα και θανάτους κι άλλες λιγότερα. Η Νέα Υόρκη, προς το παρόν τα πάει καλά. Όμως σε ορισμένες γειτονιές στο Μπρούκλιν και στο Κουίνς έχουν επιβάλει τοπικές καραντίνες λόγω αυξημένων κρουσμάτων.

Ισχύει ότι ο ιός δεν είναι πια τόσο δυνατός, ότι έχει μεταλλαχθεί και γι’ αυτό δεν υπάρχουν τόσοι θάνατοι;
Όχι, ο ιός δεν έχει μεταλλαχθεί σε τέτοιο βαθμό. Έχουν βρει τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για τη θεραπεία των βαριά ασθενών. Αλλά αν οι ΜΕΘ κορεστούν, θα έχουμε πάλι το ίδιο πρόβλημα.

Το σωστό εμβόλιο θα βρεθεί γρήγορα;
Πολλά εμβόλια βρίσκονται στην τρίτη φάση κλινικών δοκιμών η οποία είναι καθοριστική και αποδεικνύει αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό ή όχι. Αυτή τη στιγμή ανά τον κόσμο έχουμε 11 διαφορετικά εμβόλια σ’ αυτή τη φάση, αλλά υπάρχουν και εμβόλια που έχουν έγκριση από ορισμένες κυβερνήσεις όπως της Ρωσίας και της Κίνας χωρίς ακόμη να έχουν ολοκληρώσει την τρίτη φάση. Ωστόσο οι χώρες αυτές τα έχουν εγκρίνει.

Αν εσείς ζούσατε στη Ρωσία, θα το κάνατε αυτή τη στιγμή το ρωσικό εμβόλιο ή το κινεζικό στην Κίνα;
Απευθύνονται σε μέρος του πληθυσμού που είναι στην κατηγορία υψηλού κινδύνου όπως οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Το ζήτημα είναι ο χρόνος στη γ΄ φάση. Η Astrazeneca (και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) διέκοψαν για ένα διάστημα τις κλινικές δοκιμές επειδή υπάρχουν παρενέργειες. Πιθανότατα όμως δεν οφείλονταν αυτές στο εμβόλιο γιατί συνέχισαν και πάλι. Τώρα η Johnson & Johnson έχει σταματήσει τις δικές της δοκιμές για παρόμοιο λόγο.

Πότε το βλέπετε να διατίθεται;
Ίσως το πρώτο τρίμηνο του 2021 να έχουμε εμβόλιο που να έχει περάσει τη γ΄ φάση και να κρίνεται αποτελεσματικό και χωρίς παρενέργειες. Οι καθυστερήσεις υπάρχουν γιατί δεν ξέρουμε τι θα προκύψει.

Και μ’ αυτά τα δεδομένα πότε βλέπετε να ξεκινάνε οι εμβολιασμοί του πληθυσμού;
Αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την αποτελεσματικότητα της γ’ φάσης, αλλά και από την παραγωγή. Πότε δηλαδή θα υπάρξουν αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού. Και αυτό είναι ένα ακόμα μεγάλο ερώτημα.

Δηλαδή, βλέπουμε και το 2021 να μπαίνει και να φεύγει χωρίς εμβόλιο!
Δεν ξέρω, πραγματικά. Θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα όταν θα εγκριθεί το εμβόλιο. Στην αρχή θα εμβολιαστούν, υποθέτω, οι ομάδες υψηλού κινδύνου και σιγά-σιγά όταν θα υπάρξουν αρκετές δόσεις και ο πληθυσμός. Αλλά τη μάσκα και την προσοχή αν όχι όλο το 2021, θα τα έχουμε στο μεγαλύτερο μέρος του.

Δεν υπάρχει περίπτωση να ξυπνήσουμε μια μέρα και όπως με τη γρίπη του 1918 να έχει εξαφανιστεί ο ιός;
Εξαφανίστηκε όταν πέθανε πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Το πρόβλημα τώρα είναι ότι κι αυτοί που έχουν αρρωστήσει μια φορά δεν έχουν ανοσία. Μπορεί να το ξαναπάθεις. Τα επίπεδα των αντισωμάτων, κι αυτή είναι η νέα μας έρευνα που θα δημοσιευτεί σύντομα, πέφτουν κατακόρυφα. Δηλαδή μετά από λίγο καιρό μπορεί να ξανανοσήσεις. Και υπάρχουν ήδη παραδείγματα και μάλιστα παραδείγματα ανθρώπων που τη δεύτερη φορά αρρώστησαν με πιο βαριά συμπτώματα. Αυτό που δε γνωρίζουμε είναι αν το πιθανό εμβόλιο γίνεται μία φορά όπως για παράδειγμα της ιλαράς ή κάθε χρόνο όπως αυτό της γρίπης.

Δηλαδή, μ’ αυτόν τον κορωνοϊό θα ζήσουμε μαζί!
Πιθανότατα ναι, γιατί εκτός του ότι υπάρχει στη φύση το βέβαιο είναι ότι δεν θα εμβολιαστούν όλοι.

Δηλαδή, εγώ να το κάνω το εμβόλιο;
Ναι, σίγουρα, Ροδούλα. Τα στοιχεία που βγαίνουν τώρα είναι ότι ακόμα και όταν το περάσεις μπορεί να εμφανίσεις αργότερα συμπτώματα που να οφείλονται στη μόλυνση από τον ιό. Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα μήνες μετά. Αφού μπορείς να ξανανοσήσεις πώς θα κλείσει αυτό το θέμα;

Τουλάχιστον το 2022 θα είμαστε καλύτερα;
Πάλι ελπίζω, κι αυτό λόγω εμβολίου. Και ελπίζω μέχρι τότε να υπάρξουν κάποια φάρμακα και εναντίον του συγκεκριμένου ιού που δεν υπάρχouν τώρα. Ό,τι φάρμακo χρησιμοποιούμε έχει αναπτυχθεί εναντίον άλλων ιών και έχει μόνο μερική δράση εναντίον του SARS-CoV-2.Το 2022 βλέπω να επιστρέφουμε σ’ενός είδους κανονικότητα.

Τόσο πίσω βρισκόμαστε, κι ας ψάχνετε όλοι οι επιστήμονες του πλανήτη!
Μιλάμε για τρελούς ρυθμούς. Οι ερευνητές δεν είχαμε ποτέ τόσο γρήγορες εξελίξεις όπως με τον SARS-CoV-2. Απλώς εμείς θέλουμε να είχε βρεθεί το εμβόλιο χθες.

Η μάσκα δημιουργεί κάποιο πρόβλημα; Ειπώθηκε ότι μπορεί να φοριέται και στα γυμναστήρια ενώ κάνουμε γυμναστική.
Η μάσκα δεν εμποδίζει την αναπνοή, δεν εμποδίζει τη διέλευση αερίων, εμποδίζει τη διέλευση σταγονιδίων, δηλαδή τον ιό και τον κάθε ιό. Και ναι μπορεί να τη φοράμε κι ενώ κάνουμε γυμναστική.

Στην Αμερική τα γυμναστήρια δεν άνοιξαν ακόμη. Στη Γαλλία άνοιξαν κι έκλεισαν πάλι όπως κι αλλού… Της λέω πώς θα φύγουν τα καλύτερά μας χρόνια, από έναν τόσο δα ιό! Ποιος το περίμενε αυτό! Η Δώρα γελάει εύκολα, συμφώνησε μ’ αυτό, όλοι δυσανασχετούν, όλοι προσέχουν, τι κι αν είσαι ιολόγος, διεθνούς φήμης, άνθρωπος είσαι κι εσύ και δυσανασχετείς.

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής