Η Πάτμος δεν πρέπει να λείψει από το πρόγραμμα «Ελλάδα 2021» - Της αξίζει ιδιαίτερη τιμή και σεβασμός

Η Πάτμος δεν πρέπει να λείψει από το πρόγραμμα «Ελλάδα 2021» - Της αξίζει ιδιαίτερη τιμή και σεβασμός

Η Πάτμος δεν πρέπει να λείψει από το πρόγραμμα «Ελλάδα 2021» - Της αξίζει ιδιαίτερη τιμή και σεβασμός

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 203 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η Σμαράγδα Μουλιάτη στο patmostimes.gr

Στον μεγάλο αγώνα της Ελλάδας μας για την απελευθέρωση της από τους Τούρκους, συμπατριώτες μας πήραν ενεργά μέρος και έπαιξαν ακόμα και πρωταγωνιστικό ρόλο όπως, ο πρωτεργάτης της Φιλικής Εταιρίας Εμμανουήλ Ξάνθος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόφιλος Παγκώστας και ο μεγάλος απόστολος του μηνύματος της φιλικής εταιρίας Δημήτριος Θέμελης.

Ενεργό ρόλο έπαιξαν επίσης, οι υπασπιστές του Δημ. Υψηλάντη, Μ. Πάγκαλος και Γεώργιος Καλός, οι Εμμανουήλ και Θεόδωρος Ξένος που εφοδίαζαν τον στρατό του Καραϊσκάκη και τροφοδοτούσαν το πολιορκημένο Μεσολόγγι!

Επειδή έχουν οργανωθεί εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της έναρξης της επανάστασης το 1821 , από την επιτροπή «Ελλάδα 2021» ρωτήσαμε τον αντιδήμαρχο τουρισμού κ. Νικήτα Τσαμπαλάκη που σε παλαιότερη συνεδρίαση ανέφερε πως είχε επαφές με αξιωματούχους της κυβέρνησης για να εντάξουν και την Πάτμο στις εκδηλώσεις αυτές, αν υπάρχει κάτι νεότερο.

Ο κ. Τσαμπαλάκης είπε, ότι το Πνευματικό κέντρο Δήμου Πάτμου έχει κάνει αίτημα στην επιτροπή εορτασμών της επετείου 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, «Ελλάδα 2021». για να συμπεριλάβει την Πάτμο στις εκδηλώσεις του, ενώ ο πρόεδρος του πνευματικού κέντρου κ. Νίκος Κουτούζος πρόσθεσε ότι Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020 θα γίνει τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τους δημάρχους των περιοχών που έχουν κάνει ανάλογα αιτήματα και με τον δήμαρχο Πάτμου.

Το αίτημα του πνευματικού κέντρου που διατυπώθηκε από το Δ.Σ. και τον πρόεδρο του κ. Νίκο Κουτούζο αναφέρει:
«»Η Πάτμος είναι η γενέτειρα του εμπνευστή και ενός από τους τρείς ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, Εμμανουήλ Ξάνθου. Ο Εμμανουήλ Ξάνθος ο Ξάνθος δημοσίευσε τα «Απομνημονεύματά» του, τα οποία αποτελούν πολύτιμη πηγή πληροφοριών για την ιστορία της Φιλικής Εταιρείας.

Και πρότεινε:
Μία εκδήλωση, εκπαιδευτικού- επιμορφωτικού χαρακτήρα, κατά την οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί στην συνεδριακή αίθουσα του Πάτμιον Πολιτιστικού Πολυκέντρου, ομιλία με περιεχόμενο στη δράση του Εμμανουήλ Ξάνθου και την πορεία του έως την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας».

Η Πάτμος η πατρίδα του Εμμανουήλ Ξάνθου του Φιλικού, του Δημήτρη Θέμελη, του Θεόφιλου Παγκώστα και άλλων ηρώων, δεν πρέπει να λείψει από τον προγραμματισμό της επιτροπής ΕΛΛΑΔΑ 21 και μάλιστα πρέπει να της δοθεί ιδιαίτερη τιμή και σεβασμός.

Περιμένουμε λοιπόν να δούμε ποιο θα είναι το μερίδιο εκδηλώσεων και προβολής που θα δοθεί στο νησί μας.

Διαβάστε ακόμη

Νικήτας Τσαμπαλάκης: Η Πάτμος είναι έτοιμη για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Οι βιολιστές της Πάτμου στο επεισόδιο της εκπομπής "Ελλήνων Δρώμενα" την Τετάρτη στην ΕΡΤ3

Συνελήφθη 28χρονος επιβάτης πλοίου στην Πάτμο για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος συνεπιβάτιδός του

Ένταξη αποκατάστασης δωμάτων και τοιχογραφιών Ι.Μ. Αγίου Ιώαννη του Θεολόγου Πάτμου στο ΠΕΠ 2021-2027

Θα συνεχιστεί η αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Πάτμου

Επεισόδιο με τραυματισμό στο νησί της Πάτμου μετά από συμπλοκή με δύο ανήλικους

Για βιασμό 71χρονης στην Πάτμο κατηγορείται 29χρονος αλλοδαπός

Οι Πάτμιοι της Ρόδου γιορτάζουν τον Πολιούχο τους «Όσιο Χριστόδουλο»