Χωρίς εξυπηρέτηση από Υπηρεσία Δόμησης μένει η Πάτμος και άλλα μικρά νησιά

Χωρίς εξυπηρέτηση από Υπηρεσία Δόμησης μένει η Πάτμος και άλλα μικρά νησιά

Χωρίς εξυπηρέτηση από Υπηρεσία Δόμησης μένει η Πάτμος και άλλα μικρά νησιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 374 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η Σμαράγδα Μουλιάατη στο patmostimes.gr

Χωρίς εξυπηρέτηση από Υπηρεσία Δόμησης (Πολεοδομία) μένουν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες (από την 1η Νοεμβρίου 2020) πολλά μικρά νησιά, μεταξύ αυτών και η Πάτμος, χωρίς μέχρι στιγμής η δημοτική αρχή να έχει βρει λύση στο νέο αυτό πρόβλημα.

Όπως είναι γνωστό, επί πολλές δεκαετίες η Πάτμος και τα υπόλοιπα μικρά νησιά της Επαρχίας Καλύμνου εξυπηρετούνταν από το Νομαρχιακό Πολεοδομικό Γραφείο του Επαρχείου Καλύμνου. Με το Νόμο 3852/2020 («Καλλικράτη») θεσπίστηκε η υποχρέωση όλων των Δήμων να ιδρύσουν Πολεοδομικό Γραφείο. Ωστόσο, για τα μικρά νησιά προβλέφθηκε ότι σε περίπτωση που δεν διαθέτουν την απαιτούμενη στελέχωση για να ιδρύσουν το δικό τους Πολεοδομικό Γραφείο, υποχρεούται να τα εξυπηρετεί το Πολεοδομικό Γραφείο της έδρας του Επαρχείου. Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου 2011, η Πάτμος εξυπηρετείται από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Καλυμνίων.

Από τότε πέρασαν δέκα χρόνια, αλλά λόγω των μνημονίων και άλλων δυσχερειών ο Δήμος της Πάτμου δεν κατάφερε να προσλάβει ούτε έναν νέο τεχνικό υπάλληλο και παραμένει μέχρι σήμερα με μία μόνο ΤΕ Πολιτικό Μηχανικό, που προσλήφθηκε επί δημαρχίας Ματθαίου Μελιανού.

Τον Μάρτιο του 2016, ο τότε Δήμαρχος Καλυμνίων κ. Γιάννης Γαλουζής με έγγραφο που είχε αποστείλει στους Δημάρχους Πάτμου, Λειψών, Αγαθονησίου και Αστυπάλαιας τους ενημέρωνε ότι η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Καλυμνίων σταματά να τους υποστηρίζει λόγω υποστελέχωσης, αλλά μετά από πιέσεις αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει.

Ωστόσο, με διάταξη νόμου που ψηφίσθηκε το καλοκαίρι, αποφασίσθηκε ότι η περίοδος χάριτος τελειώνει στις 31 Οκτωβρίου 2020 και από την 1η Νοεμβρίου 2020 θα πρέπει ο κάθε μικρός Δήμος να ψάξει και να βρει άλλον μεγαλύτερο που να θελήσει να τον εξυπηρετήσει σε θέματα Υπηρεσιών Δόμησης και να συνάψει μαζί του διαβαθμιδική σύμβαση.

Παράλληλα, για πρώτη φορά με το νέο Νόμο 4735/2020 ορίστηκε η ελάχιστη στελέχωση που πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον από έναν αγρονόμο τοπογράφο μηχανικό, έναν αρχιτέκτονα μηχανικό, έναν χωροτάκτη πολεοδόμο μηχανικό, έναν πολιτικό μηχανικό και έναν μηχανολόγο ή ηλεκτρολόγο μηχανικό.

Ο χωροτάκτης πολεοδόμος μηχανικός μπορεί, αν δεν υπάρχει, να αντικαθίσταται από αρχιτέκτονα ή τοπογράφο μηχανικό με μεταπτυχιακό τίτλο ή ειδίκευση στην πολεοδομία και ο αγρονόμος τοπογράφος από πολιτικό μηχανικό.

Το θέμα έφερε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020 ο πρώην Δήμαρχος κ. Γρηγόρης Στόικος, ο οποίος ρώτησε αν η δημοτική αρχή γνωρίζει αυτή την διάταξη και η Προϊσταμένη των Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Ελένη Ελισσαίου απάντησε, ότι ο Δήμαρχος γνωρίζει το θέμα και θα κάνει τις ενέργειες του, ενώ ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Λευτέρης Πέντες και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Κωνσταντάς δεν έδωσαν καμία απάντηση, ούτε ανέφεραν κάποια ενέργεια που έχουν κάνει για να το αντιμετωπίσουν.

Επειδή ο Δήμος Καλυμνίων προσπαθεί επί χρόνια να απαλλάξει την Υπηρεσία Δόμησής του από την εξυπηρέτηση του νησιού μας, είναι απίθανο να δεχθεί να συνεχίσει συνάπτοντας διαβαθμιδική σύμβαση με τον Δήμο Πάτμου. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να βρεθεί άμεση λύση, με την εξυπηρέτηση του Δήμου Πάτμου από την Υπηρεσία Δόμησης κάποιου από τα γειτονικά νησιά που έχουν οργανωμένες υπηρεσίες (π.χ. Κως, Σάμος), αλλά και τακτική συγκοινωνία με την Πάτμο, ώστε να μπορούν οι μηχανικοί να μεταβαίνουν για να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις των πελατών τους.

Τα «Πατμιακά Χρονικά» επικοινώνησαν για το θέμα και με τον Δήμαρχο Λειψών κ. Φώτη Μάγγο που βρισκεται στην Αθήνα, και τον ρώτησαν τι έχουν κάνει οι Λειψοί για το Θέμα αυτό.

Ο κ. Μάγγος απάντησε ότι, « εχε κάνει μία επαφή με το Δήμο της Λέρου αλλά δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Βρίσκεται όμως σε επαφή με το υπουργείο εσωτερικών και μάλιστα το πρωί της Δευτέρας 19 Οκτωβρίου, θα συναντηθεί με τον υπουργό εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο για υπηρεσιακά θέματα και μεταξύ των άλλων θα του θέσει και αυτό.

Ο κ. Μάγγος μας είπε επίσης, ότι εστάλη στο Δήμο Λειψών από το υπουργείο εσωτερικών μία φόρμα με ερωτήσεις, απάντησε και περιμένει να δει τι θα γίνει".

Διαβάστε ακόμη

Ένταξη αποκατάστασης δωμάτων και τοιχογραφιών Ι.Μ. Αγίου Ιώαννη του Θεολόγου Πάτμου στο ΠΕΠ 2021-2027

Θα συνεχιστεί η αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Πάτμου

Επεισόδιο με τραυματισμό στο νησί της Πάτμου μετά από συμπλοκή με δύο ανήλικους

Για βιασμό 71χρονης στην Πάτμο κατηγορείται 29χρονος αλλοδαπός

Οι Πάτμιοι της Ρόδου γιορτάζουν τον Πολιούχο τους «Όσιο Χριστόδουλο»

"Χτύπησαν" στην Πάτμο οι απατεώνες που ζητούν χρήματα από γονείς για δήθεν ατυχήματα των παιδιών τους

Με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Γιάννη Πάππου συναντήθηκε ο δήμαρχος Πάτμου

Επιμνημόσυνη δέηση για το δυστύχημα του ΕΚΑΒ του 2001 πραγματοποιήθηκε στην Πάτμο στο μνημείο της ιατρού Σοφίας Μπεφόν