Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών εξελέγη ο Ροδίτης επιστήμονας, Κ. Στεφανίδης

Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών εξελέγη ο Ροδίτης επιστήμονας, Κ. Στεφανίδης

Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών εξελέγη ο Ροδίτης επιστήμονας, Κ. Στεφανίδης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 5191 ΦΟΡΕΣ

Τακτικός καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εξελέγη παμψηφεί ο Ροδίτης επιστήμονας κ. Κωνσταντίνος Στεφανίδης.

Ο κ. Στεφανίδης έχει να παρουσιάσει σπουδαίο επιστημονικό και ερευνητικό έργο, ενώ ως γνωστόν από το 2015 είναι πρόεδρος του «Διαγόρα», θέση στην οποία επανεκλέγη πρόσφατα.
Η εκλογή του κ. Στεφανίδη προκάλεσε ιδιαίτερα αισθήματα ικανοποίησης στη ροδιακή κοινωνία.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Τόπος γέννησης: Ρόδος
Ημερομηνία γέννησης: 23 Μαρτίου 1963
Παρούσα θέση: Aναπληρωτής Καθηγητής στην Α’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».
Στρατιωτική θητεία: 1988-1991. Έφεδρος Ανθυποσμηναγός
Υπηρεσία υπαίθρου: Αύγ. 1991-Φεβ.1992. Εκπλήρωση υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου στη Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου.
Μάρ.1992-Οκτ.1992: Περάτωση υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου ως Αγροτικός Ιατρός στο Κ.Υ. Αρχαγγέλου Ρόδου.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ - ΤΙΤΛΟΙ:
1989: Πτυχίο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Λίαν Καλώς».
1992: Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Λίαν Καλώς».
1998: Απόκτηση τίτλου ειδικότητας Μαιευτικής-Γυναικολογίας
2001: Επιμελητής Β’ στην Α’ Μαιευτική και Γυναικολογική του Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα».

2003: Research scholar, Bedford Stem Cell Research Foundation. MA. U.S.A.
2005: Λέκτορας Ιατρικής Σχολής Αθηνών
2009: Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών
2012: Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών
2016: Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
• Εσωτερικός Βοηθός στην Ουρολογική Κλινική του 251 Γ.Ν.Α.
• Εσωτερικός βοηθός Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου
• Έμμισθος εσωτερικός βοηθός στο Β’ Χειρουργικό τμήμα του Π.Γ.Ν. Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων».
• Fellow στο Winthrop University Hospital Αμερικής στο τμήμα ΕΜΒΡΥΟΜΗΤΡΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ.
• Ειδικευόμενος στην Μαιευτική και Γυναικολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
• Επιμελητής στο Ιδιωτικό Μαιευτήριο «ΜΗΤΕΡΑ».

• Επιμελητής Β’ στην Α’ Μαιευτική και Γυναικολογική του Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα».
• Research scholar. Bedford Stem Cell Research Foundation. MA. U.S.A.
• Λέκτορας Ιατρικής Σχολής Αθηνών
• Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών
• Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών
• Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών

ΚΛΙΝΙΚΟ ΕΡΓΟ
Πέραν των ετών ειδίκευσής του την οποία απέκτησε στη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, απέκτησε κλινική εμπειρία υπηρετώντας ως επιμελητής Β’, Λέκτορας, ως Επίκουρος Καθηγητής και ως Αναπληρωτής Καθηγητής στην Α’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.

Τη θητεία του αυτή στα δύο ίσως πιο σημαντικά Νοσοκομεία της ειδικότητας, αξιοποίησε πλήρως, έτσι ώστε όχι μόνο να αποκτήσει σημαντική πείρα σε όλο το φάσμα της χειρουργικής αλλά και συντηρητικής αντιμετώπισης διαφόρων μαιευτικών και γυναικολογικών περιστατικών, αλλά και να εκπαιδεύσει επιτυχώς σειρά νεωτέρων φοιτητών και ειδικευομένων ιατρών.

Ιδιαίτερη ώθηση στο κλινικό του έργο προσέθεσε η μετεκπαίδευσή του στο Winthrop University Hospital Αμερικής αλλά και στο Bedford Stem Cell Research Foundation, MA, U.S.A, γνώσεις οι οποίες του επέτρεψαν να συμβάλλει στη λειτουργία της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» στα οποία επιτελείται σημαντικό κλινικό αλλά και ερευνητικό έργο.
Από το 2001 υπηρετεί παράλληλα σε διάφορα τμήματα της Κλινικής με υπευθυνότητα και συμμετέχει στις εφημερίες, (περισσότερες από 1200) συμβάλλοντας στη διάγνωση και χειρουργική αντιμετώπιση μαιευτικών και γυναικολογικών περιστατικών.

Από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι 2013 υπηρέτησε ως υπεύθυνος στην αίθουσα Τοκετών, νευραλγικό τμήμα του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» με ιδιαίτερες απαιτήσεις και δυσκολίες.
Από τον Ιούλιο του 2013 μέχρι 2016 υπηρέτησε ως υπεύθυνος στην ΠΤΕΡΥΓΑ ΚΩΣΤΗ, Γυναικολογικό τμήμα του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» με ιδιαίτερες απαιτήσεις και δυσκολίες.
Από τον Ιούλιο του2016 μέχρι σήμερα υπεύθυνος στην Παθολογία κύησης πτέρυγα Βενιζέλου.

Επίσης, υπεύθυνος στο παράρτημα του νοσοκομείο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» ΣΤΗΝ ΟΔΟ Λαμψάκου των κάτωθι τμημάτων:
1) ιατρείο υπογονιμότητας
2) γυναικολογικής ενδοκρινολογίας.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Διαθέτει αυτοδύναμο ερευνητικό έργο στη Μαιευτική και Γυναικολογία και ειδικότερα στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και Αναγεννητική Ιατρική. Αποτέλεσμα της δραστηριότητάς του αυτής είναι η συγγραφή και κατάθεση ευρυσυτεχνίας (Patent) στις ΗΠΑ με θέμα “Compositions and methods for identifying, isolating and enriching germline-like stem cells from amniotic fluid stem cells”, οι 70 ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις. “peer reviewed” (68 πλήρη άρθρα σε περιοδικά , 2 επιστολές σε εκδότη σε περιοδικό του “PUBMED” και 4 πλήρη άρθρα σε περιοδικά εκτός του “PUBMED”), οι 26 ξενόγλωσσες ανακοινώσεις, οι 8 δημοσιευμένες μελέτες σε ελληνικά περιοδικά και οι 38 ελληνικές ανακοινώσεις, ενώ έχω συγγράψει 4 κεφάλαια σε ελληνικά συγγράμματα Μαιευτικής και Γυναικολογίας.

Το 2005 δημιούργησε και λειτούργησε το ερευνητικό εργαστήριο Αναπαραγωγικής Βιολογίας και Αναγεννητικής Ιατρικής της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χρησιμοποιώντας τεχνικές κυτταροκαλλιεργειών, ανοσοιστοχημείας, nested PCR, κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να δουλέψει σε καινοτόμες ερευνητικές εργασίες και δημοσιεύσεις. Ιδιαίτερα πρωτοποριακό αντικείμενο έρευνας, με το οποίο ασχολήθηκε, είναι η Αναγεννητική Ιατρική και συγκεκριμένα η απομόνωση και καλλιέργεια πολυδύναμων κυττάρων από το αμνιακό υγρό, η συσχέτιση της καρκινογένεσης με τα εμβρυϊκά πολυδύναμα κύτταρα και η ανάπτυξη νέων καλλιεργητικών μεθόδων πολυδύναμων κυττάρων.

Σταθμός στην ερευνητική του αυτή προσπάθεια, ήταν: α) η μελέτη με θέμα “Deleted in Azoospermia-Like (DAZL) gene-expressing cells in human amniotic fluid: a new source for germ cells research?”, η οποία αποτέλεσε novel στην ιατρική παγκόσμια βιβλιογραφία (Αναφέρουμε για πρωτη φορά ότι τα κύτταρα του αμνιακού υγρού εκφράζουν το γονίδιο DAZL) βραβεύθηκε στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Γονιμότητας και Στειρότητας, (Θεσσαλονίκη 2007) και δημοσιεύθηκε στο έγκυρο περιοδικό “Fertility & Sterility” το 2008, β) η ανάπτυξη νέων καλλιεργητικών μεθόδων πολυδύναμων κυττάρων έχοντας σαν βάση το αμνιακό υγρό και γ) η κατάθεση ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ (U.S. Provisional Patent Application No. 60/853420 Οκτώβριος 2006, United States Patent Application 2008015999, Inventor: Stefanidis Konstantinos(Athens, GR) Application Number:11/976321,Publication Date:07/03/2008 ).

Δημιουργία εργαστηρίου Αναπαραγωγικής βιολογίας και αναγεννητικής ιατρικής.
Η εργασία από τη διδακτορική διατριβή με θέμα: “Effects of donor age, gender, and in vitro cellular aging on the phenotypic, functional, and molecular characteristics of mouse bone marrow-derived mesenchymal stem cells”.
Δημοσιεύθηκε σε ένα από τα καλλίτερα περιοδικά Αναγεννητικής Ιατρικής. Stem Cells Dev., 2011, 20, 9, 1549-1561, United States και μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό βιβλιογραφικών αναφορών. Αριθμός Αναφορών 137

Οι ερευνητικές μελέτες του (αναφέρονται μόνο οι ξενόγλωσσες) αφορούν στους εξής τομείς της Γυναικολογίας-Μαιευτικής: Βιολογία της αναπαραγωγής, Γυναικολογική Ενδοκρινολογία, Κλινικές μελέτες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Επίσης, άλλες καινοτόμες ερευνητικές εργασίες και δημοσιεύσεις αφορούν την έκφραση του υποδοχέα της ωκυτοκίνης στα πολυδύναμα κύτταρα του αμνιακού υγρού, τη γήρανση των καρκινικών κυττάρων του τραχήλου της μήτρας καθώς επίσης και τη συσχέτιση τους με εμβρυϊκά πολυδύναμα κύτταρα σε in vitro καλλιέργειες μετά από την επίδραση της νεβεραπίνης.

Στο ερευνητικό εργαστήριο Αναπαραγωγικής Βιολογίας και Αναγεννητικής Ιατρικής της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2005 μέχρι σήμερα πραγματοποιούνται: α) Διπλωματικές εργασίες φοιτητών του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Β) Διπλωματικές εργασίες μεταπτυχιακών φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών και Γ) Διδακτορικές Διατριβές.

Από το 2008 μέχρι σήμερα η ερευνητική του δουλειά επικεντρώνεται στην στην αναπαραγωγική και αναγεννητική λειτουργία. Αποτέλεσμα της ερευνητικής αυτής προσπάθειας ήταν η δημοσίευση στο έγκυρο περιοδικό “Stem Cells” το 2011. Επίσης, τον Μάιο του 2012 η εργασία: «Μελέτη των επίπεδων έκφρασης των γονίδιων OCT-4,DAZL KAI SURVIVIN στα ανθρωπινά ωοθυλάκια ωχρινοποιημένα κοκκιώδη κύτταρα των ωοθηκών» βραβεύτηκε ως η καλλίτερη εργασία στο 12 Πανελλήνιο συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας.

ΚΟΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ΤΟ 2015 εκλέχτηκε πρόεδρος του Γ.Σ. «ΔΙΑΓΟΡΑΣ», θέση που κατέχει μέχρι σήμερα μετά από δεύτερη επανεκλογή.

Διαβάστε ακόμη

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου