Ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα ποσά της επιχορήγησης

Ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα ποσά της επιχορήγησης

Ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα ποσά της επιχορήγησης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 362 ΦΟΡΕΣ

Κατατέθηκε από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Ερώτημα για το αν είναι εφικτό να αλλάξουν τα κατώτατα και ανώτατα ποσά επιχορήγησης για τους ενδιαφερόμενους του προγράμματος «ΝΗΣΙδΑ» που αφορά τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, κατέθεσε στην ευρωπαϊκή επιτροπή ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος.

Όπως έκανε χθες γνωστό ο κ. Χατζημάρκος κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, επειδή μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων σε πανελλαδικό επίπεδο «μένει έξω» από τα αντίστοιχα προγράμματα που ήδη «τρέχουν» στις περιφέρειες ο ίδιος κατέληξε στην απόφαση να ζητήσει να γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα της δικής μας περιφέρειας ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι ως ελάχιστο ποσό επιχορήγησης είναι τα 5.000 ευρώ και ως μέγιστο τα 30.000 ευρώ ενώ ο περιφερειάρχης προτείνει τα ποσά αυτά να αλλάξουν και να γίνουν 2.000 ευρώ ως κατώτατο ποσό και 10.000 ευρώ ως ανώτατο ποσό αντίστοιχα, κάτι που αν συμβεί θα τριπλασιαστεί ο αριθμός αυτών που θα ωφεληθούν.

Για τον λόγο αυτό κατέθεσε ήδη προφορικά το ερώτημα αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα ενώ το πρόγραμμα «τρέχει» και περιμένει απάντηση ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Πάντως, όπως είπε, όλοι οι περιφερειάρχες συμφώνησαν ότι πρέπει να μεταφερθούν τα προγράμματα στο Ταμείο Ανάκαμψης και να αυξηθούν τα ποσά.

Το πρόγραμμα
Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα «ΝΗΣΙδΑ» της Περιφέρειας, για τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας που προκάλεσε η πανδημία Covid-19, άνοιξε στις 21 Οκτωβρίου και θα κλείσει στις 23 Νοεμβρίου.

Ο προϋπολογισμός της Δημόσιας Δαπάνης της Δράσης ανέρχεται 30.000.000 € και χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο» 2014-2020.

Στο πλαίσιο της Δράσης ενισχύονται μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που επλήγησαν από την πανδημία. Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει Κεφάλαιο Κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019 με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000,00€ και μέγιστο τα 30.000,00€.

Δικαιούχοι της Δράσης είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η ηλεκτρονική υποβολή των προτάσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) θα γίνεται στην ιστοσελίδα www.ependyseis.gr, ενώ η πρόσκληση της Δράσης βρίσκεται στις ιστοσελίδες της ΕΥΔ ΕΠ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου www.pepna.gr, του ΕΣΠΑ www.espa.gr και του ΕΦΕΠΑΕ www.efepae.gr.

Αναλυτικές πληροφορίες και ενημέρωση θα παρέχονται από την ΕΥΔ ΕΠ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο e-mail: notioaigaio@mou.gr και στο τηλέφωνο 2281360819, αρμόδιο στέλεχος Αγγελική Παλαιολόγου και από την ΕΛΑΝΕΤ, στο e-mail: southaegean-covid@elanet.gr και στο τηλέφωνο 2130166100-3, αρμόδιο στέλεχος Μαρία Πουρναρά.

Για τεχνικά θέματα του ΠΣΚΕ οι δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται στο HELPDESK (γραφείο υποστήριξης) που λειτουργεί η ΜΟΔ, τηλ: 210-7787940, support@mou.gr (ώρες γραφείου 09:00 – 17:00).

Άλλες πληροφορίες
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης χωρίζεται σύμφωνα με τις οριζόμενες κατηγορίες δικαιούχων:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α: ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ – ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ (10%)
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Β: ΤΡΙΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ /ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ/ ΕΣΤΙΑΣΗ (40%)
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Γ: ΤΡΙΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ – ΕΜΠΟΡΙΟ (50%).

Εφόσον για μία κατηγορία δικαιούχων δεν εξαντληθεί ο διαθέσιμος προϋπολογισμός, το υπόλοιπο θα κατανεμηθεί αναλογικά στις υπόλοιπες κατηγορίες δικαιούχων.

Ενισχύονται μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που επλήγησαν από την πανδημία. Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει Κεφάλαιο Κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019 με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000€ και μέγιστο τα 30.000€.

Σε περίπτωση που το 50% των εξόδων είναι μεγαλύτερο των 30.000€, η αναλογούσα δημόσια χρηματοδότηση διαμορφώνεται στα 30.000€, ενώ σε περίπτωση που το 50% των εξόδων είναι μικρότερο από 5.000 €, δεν είναι δυνατή η συμμετοχή στη Δράση

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο