Στη Βουλή η εγκατάλειψη του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου

Στη Βουλή η εγκατάλειψη  του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου

Στη Βουλή η εγκατάλειψη του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 656 ΦΟΡΕΣ

Ερώτηση στη Βουλή για την κατάσταση του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος «Ελληνική Λύση» κ. Κυριάκος Βελόπουλος.

Η ερώτηση απευθύνεται στην υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και αναφέρονται σ’ αυτήν τα εξής:
«Κυρία Υπουργέ,
Το ως άνω διατηρητέο κτήριο, χωρητικότητας χιλίων διακοσίων θέσεων, παραμένει κλειστό και εγκαταλελειμμένο, εδώ και δεκαπέντε χρόνια, παρά τις κάποιες εργασίες συντήρησής του, που έχουν γίνει κατά το παρελθόν. Το κτίσμα βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης της Ρόδου, στην κεντρική πλατεία, ενώ απέχει ελάχιστα από το Δημαρχείο και από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο ότι, αποτελεί σημαντικό χώρο πολιτισμού, γεγονός που ενισχύεται από τον μνημειακό του χαρακτήρα. Το θέατρο οικοδομήθηκε κατά την περίοδο 1936-37 και τα σχέδια εκπονήθηκαν από τον αρχιτέκτονα Αρμάντο Μπερναμπίτι. Το λυρικό θέατρο λειτούργησε, τόε με την ονομασία “Giacomo Puccini”. Πληροφορίες προερχόμενες από Ρόδιους συμπολίτες μας επισημαίνουν ότι, παρά τις άριστες για την τεχνική τους αρτιότητα μελέτες αποκατάστασης του κτηρίου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 2013, δεν προχώρησε η σύνταξη της τελικής μελέτης εφαρμογής, που θεωρείτια απαραίτητη, καθώς, πρόκειται για μνημείο εξαιρετικός αρχιτεκτονικής και τεχνοτροπίας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Προτίθεσθε να διαπιστώσετε και να καταγράψετε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή το ανωτέρω ιστορικό κτήριο, δρομολογώντας την τελική μελέτη εφαρμογής των όποιων υπαρχόντων άρτιων μελετών αποκατάστασης, λαμβάνοντας υπόψη ότι, η αποκατάσταση του «Εθνικού Θεάτρου Ρόδου» θεωρείται από τους Ρόδιους υψίστης προτεραιότητας, ενώ κάθε καθυστέρησή της χαρακτηρίζεται από τους τελευταίους εξαιρετικά αρνητική, καθώς, στερείται η νήσος την αναβάθμιση της πολιτιστικής της ζωής, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο;

2. Έχετε σκοπό, αφενός να επισπεύσετε και αφετέρου, να εντάξετε, κατόπιν σχετικής αναζήτησης, τα έργα αποπεράτωσης και ανακαίνισης του «Εθνικού Θεάτρου Ρόδου» σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, είτε από εθνικούς, είτε από Ευρωπαϊκούς πόρους;

Ο ερωτών Βουλευτής
Βελόπουλος Κυριάκος».

Διαβάστε ακόμη

Βασίλης Α. Υψηλάντης: « Η κυβέρνηση στη διαμόρφωση του Νέου Δικαστικού Χάρτη της χώρας έλαβε υπόψη τα προβλήματα της νησιωτικότητας»

5.000 αμνοερίφια θα σφαγιαστούν στη Ρόδο για τις ανάγκες του Πάσχα

Σταύρος Τσούβαλης: Σε μπακαλόχαρτα και στο “μιλητό”, τα έργα επί δημαρχίας Α. Καμπουράκη σε σχολεία

Συνεδριάζει το Συντονιστικό για την πυροπροστασία των δασών

Ομάδα ελέγχου για τον αιγιαλό και τις παραλίες

Στην Κω βρίσκεται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας

ΕΦΕΤ: Συμβουλές ενόψει Πάσχα-Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Συμβαίνει τώρα: Φωτιά σε αποθήκες με ηλεκτρικά είδη επί της Ρόδου-Λίνδου