KKE: Να στηριχθούν όλοι χωρίς εξαιρέσεις οι εργαζόμενοι στο τουρισμό της Ρόδου

KKE: Να στηριχθούν όλοι χωρίς εξαιρέσεις οι εργαζόμενοι στο τουρισμό της Ρόδου

KKE: Να στηριχθούν όλοι χωρίς εξαιρέσεις οι εργαζόμενοι στο τουρισμό της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 304 ΦΟΡΕΣ

Ερώτηση για τη στήριξη των εργαζομένων του τουρισμού ιδιαίτερα στη Ρόδο, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, Χρήστος Κατσώτης και Μανώλη Συντυχάκης.

Ειδικότερα σε αυτή αναφέρει τα εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Υγείας

Θέμα: Να στηριχθούν όλοι χωρίς εξαιρέσεις οι εργαζόμενοι στο Τουρισμό

Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Ρόδου και γενικότερα στον τουρισμό φέτος, αναγκάστηκαν να εργαστούν σε συνθήκες κυριολεκτικά μεσαίωνα, αφού η κυβέρνηση έλυσε τα χέρια της εργοδοσίας για να φτάσει την εκμετάλλευση στα άκρα με όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που πέρασε το προηγούμενο διάστημα.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει ο Τουρισμός με υγειονομικά πρωτόκολλα κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες των αεροπορικών εταιρειών, των εφοπλιστών και των μεγαλοξενοδόχων σε ένα νησί όπως η Ρόδος με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις και 150.000 κατοίκους, δεν ενίσχυσε τις δομές υγείας του νησιού με το κατάλληλο και αναγκαίο προσωπικό, δεν έγιναν μαζικά και τακτικά τεστ στους εργαζόμενους στο τουρισμό.

Με αυτές τις συνθήκες στα ξενοδοχεία για αυτή τη σεζόν προσλήφθηκαν εργαζόμενοι πολύ λιγότεροι από αυτούς που απασχολούσε η εργοδοσία σε κανονικές συνθήκες, παρόλο που τα ξενοδοχεία για μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν μεγάλη πληρότητα και το προσωπικό έπρεπε να ήταν πολύ περισσότερο. Αυτούς τους εργαζόμενους τους ξεζούμισαν στα δεκάωρα και δωδεκάωρα, χωρίς ρεπό και με μικρότερους μισθούς.

Τώρα αρχίζει η αβεβαιότητα για το πως θα περάσουν το χειμώνα με τους μισθούς που εξαφανίστηκαν την ίδια μέρα που τους πήραν.

Για την πλειοψηφία των εργαζομένων που βγήκε σε αναστολή ή δεν πήρε κανένα βοήθημα όλο το προηγούμενο διάστημα γιατί το σύστημα τους πετούσε έξω με τις προϋποθέσεις που έβαζε, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο στήριξης καταδικάζοντας χιλιάδες οικογένειες στην εξαθλίωση.

Την λεγόμενη “παράταση” του επιδόματος των 534 ευρώ για τον Οκτώβριο, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τη δικαιούνται μόνο όσοι συνεχίζουν να απασχολούνται ακόμα, ενώ δεν την έχει εξασφαλίσει - μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον- και για όσους οι συμβάσεις τους έληξαν μέσα στο Σεπτέμβριο.

Αποθρασυμένη η εργοδοσία από την υποστήριξη που της παρέχει η κυβέρνηση σε ό,τι κι αν έχει ζητήσει , αμφισβητεί τώρα και το δικαίωμα της επαναπρόσληψης σε όλους αυτούς τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται επίσης η Συλλογική Σύμβαση στα ξενοδοχεία της Ρόδου που δεν έχει κηρυχθεί υποχρεωτική, ενώ η Πανελλαδική Σύμβαση για τα ξενοδοχεία λήγει στα τέλη του Νοέμβρη.

Παίρνοντας υπόψη ότι στη Ρόδο η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων απασχολείται στο τομέα του τουρισμού, που υποχρεώθηκε με ευθύνη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης να στερηθεί για όλη σχεδόν τη χρονιά ένα αξιοπρεπές εισόδημα και κάποιοι ακόμα και τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους, Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε:

· Να τηρηθεί το δικαίωμα επαναπρόσληψης για όλους τους εργαζόμενους χωρίς εξαιρέσεις

· Να κηρυχθεί υποχρεωτική η τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

· Να ενταχτούν όλοι οι εργαζόμενοι του επισιτισμού στο μηχανισμό στήριξης χωρίς όρους και προϋποθέσεις

· Να χορηγηθεί σε όλους τους ανέργους το επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις και καθ’ όλη τη διάρκεια της ανεργίας τους

· Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις και οι διακοπές ρεύματος

· Να διακοπούν οι χρεώσεις σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και εφορίες

· Να προσληφθεί όλο το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό σε όλες τις δομές υγείας της Ρόδου με μόνιμη σχέση εργασίας

· Να γίνουν δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών

Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία

Κατσώτης Χρήστος

Συντυχάκης Μανώλης

Διαβάστε ακόμη

Γ. Παππάς, υφυπουργός Ναυτιλίας: «Με το σχεδιασμό μας διασφαλίζουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κάσου και Καρπάθου»

Μ. Κόνσολας: «Υπόθεση όλων μας η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο»

Μ. Κόνσολας: «Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε Κάρπαθο, Σύμη, Αστυπάλαια και σε περιοχές της Ρόδου»

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση των Τομέων του ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα

Επικοινωνία της Μίκας Ιατρίδη με την Υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου για τις άδειες φορτηγών

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη από τη Νίσυρο για την επίσκεψη των Σακελλαρίδη και Σαράντη

Για περιοδεία στην Κω βρίσκεται η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, Κατερίνα Σαράντη

Πασχαλινά γεύματα αγάπης από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Παππά, στα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο