Δεδομένη θεωρείται η πρόθεση για εισιτήριο στο Αρχαίο Στάδιο

Δεδομένη θεωρείται η πρόθεση για εισιτήριο στο Αρχαίο Στάδιο

Δεδομένη θεωρείται η πρόθεση για εισιτήριο στο Αρχαίο Στάδιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2010 ΦΟΡΕΣ

Αυτό προκύπτει από την απάντηση της υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη στον βουλευτή Ν. Σαντορινιό

Σχεδόν ειλημμένη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να κλείσει το Αρχαίο Στάδιο και να επιβάλλει εισιτήριο!

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την απάντηση της υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη στον βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, που κατέθεσε επί του θέματος σχετική ερώτηση.
Στην απάντησή της, η υπουργός Πολιτισμού αναφέρει ότι η καταβολή ή μη εισιτηρίου μέχρι σήμερα δεν είχε εξεταστεί, πλην όμως, αναφέρει η ίδια, ο χώρος αποτελεί βασική στάση των χιλιάδων επισκεπτών της πόλης της Ρόδου και συνεπώς η ελεύθερη πρόσβαση συνιστά απώλεια σημαντικών εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ειδικότερα, στην απάντησή της, η υπουργός Πολιτισμού, αναφέρει τα εξής:
«Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 529/14.10.2020 Ερώτησης του Βουλευτή, κ. Νεκτάριου Σαντορινιού, και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

H αρχαία ακρόπολη της Ρόδου, που διαμορφώθηκε κατά τους κλασικούς χρόνους, αποτελεί το σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Ρόδου και εκτείνεται σε μια έκταση 900 στρεμμάτων μεταξύ των οδών Βορείου Ηπείρου, Ενόπλων Δυνάμεων, Διαγοριδών, Θεμιστοκλή Σοφούλη, Παρθενόπης, Διογένους και Ακροπόλεως. Η ευρύτερη περιοχή της ακρόπολης, γνωστή με τα προσωνύμια «λόφος Αγίου Στεφάνου» και «Μόντε Σμιθ», κηρύχθηκε ως απαλλοτριωτέα ζώνη για αρχαιολογικούς σκοπούς, με διαδοχικές αποφάσεις [υπ’ αρ. 8472/6041/28-08-1973 (ΦΕΚ 253/Δ’/25-09-1973) Κ.Υ.Α., υπ’ αρ. ΥΠΠΕ/Φ65/12071/09-01-1985 Απόφαση, υπ’ αρ. 1120191/8875/0010/16-11-1989 (ΦΕΚ 709/Δ’/22-11-1989) Κ.Υ.Α.].
Το 2010 υποβλήθηκε από την τότε ΚΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (νυν Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου) Μελέτη Ωρίμανσης για την «Ανάδειξη και οριοθέτηση του επισκέψιμου μνημειακού πυρήνα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης Ρόδου (Μόντε Σμιθ)», η οποία βασίστηκε σε προηγούμενη εγκεκριμένη μελέτη-σχέδιο-πλαίσι της ίδιας Υπηρεσίας και εγκρίθηκε με την υπ’ αρ. ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ22/57874/2749/16-6-2010 Υ.Α. Στην εν λόγω μελέτη καταγράφονται και αναλύονται τα χαρακτηριστικά, οι ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα του αρχαιολογικού χώρου (οριοθέτηση αρχαιολογικής ζώνης - οδικό δίκτυο, μνημειακοί πυρήνες, υφιστάμενη κατάσταση μνημείων, εγκαταστάσεις-υποδομές, ιδιοκτησιακό καθεστώς, γενική εικόνα) και διατυπώνεται κορμός προτάσεων για τις προγραμματιζόμενες επεμβάσεις για τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου.

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 με τίτλο «Προστασία και Ανάδειξη Αρχαίας Ακρόπολης Ρόδου» με κωδικό ΟΠΣ 5001346-1, που εκτελείται απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, υλοποιούνται έργα βάσει της εγκεκριμένης μελέτης, η οποία επικαιροποιήθηκε πρόσφατα και προβλέπει τη δημιουργία ενός οργανωμένου χώρου λειτουργικά ενταγμένου στη ζωή της πόλης.

Ειδικότερα, οι τροποποιήσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου παρά τις εισόδους, τόσο την κύρια ανατολική όσο και τη δυτική είσοδο, με στόχο την καλύτερη σύνδεση με τον σύγχρονο αστικό ιστό, την εξασφάλιση της ομαλής πρόσβασης, της κυκλοφορίας των επισκεπτών και την απρόσκοπτη θέαση των κύριων μνημειακών συγκροτημάτων. Επίσης, εξειδικεύονται οι επεμβάσεις επισκευής δύο υφιστάμενων κτηρίων, πλησίον του χώρου στάθμευσης, προς χρήση αναψυκτηρίου, κοινόχρηστων χώρων υγιεινής και εκθετηρίου.

Οι εγκαταστάσεις προβλέπουν τα απαιτούμενα κτήρια εξυπηρέτησης κοινού, τις εισόδους και εξόδους για το κοινό και φυλάκια ή εκδοτήρια. Η καταβολή ή μη εισιτηρίου, καθώς και το πιθανό τίμημα αυτού, δεν έχει μέχρι σήμερα εξεταστεί από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, πλην όμως δεν μπορεί να μην παρατηρηθεί ότι ο χώρος αποτελεί βασική στάση των χιλιάδων επισκεπτών της πόλης της Ρόδου και συνεπώς η ελεύθερη πρόσβαση συνιστά απώλεια σημαντικών εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο. Επιπλέον, η πρόσβαση και θέαση περιμετρικά του οριοθετημένου χώρου, η οποία διευκολύνεται από το φυσικό ανάγλυφο και τις αρχαίες διαμορφώσεις σε άνδηρα, παραμένει ελεύθερη, ενώ στο πλαίσιο του έργου διευκολύνεται με την κατασκευή πεζοδρομίου περιμετρικά κατά μήκος των οδών Διαγοριδών και Ακροπόλεως.

Σημειώνεται ότι η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου σχεδιάζει τη μετάθεση των ήπιων δραστηριοτήτων (άθλησης, περιπάτου, σχολικών εκδρομών κ.λπ.) στο απαλλοτριωμένο από το ΤΑΠΑ τμήμα του χώρου της προβλεπόμενης οριοθέτησης, στην έκταση από το ύψος της οδού Ενόπλων Δυνάμεων έως το ύψος της οδού Σοφούλη, που ξεπερνά τα 40 στρέμματα και που στην εγκεκριμένη μελέτη χαρακτηρίζεται ως ζώνη μετάβασης από την πόλη στην ακρόπολη. Τέλος, επισημαίνεται ότι τα υπολειπόμενα, πλέον των 500, στρέμματα περιμετρικά των οριοθετήσεων παραμένουν ελεύθερα και προσβάσιμα. Επομένως, οι κάτοικοι της Ρόδου και οι επισκέπτες δεν στερούνται κοινοχρήστου χώρου αναψυχής.

Η Υπουργός
Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ».

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη