Με ραντεβού στα ελαιοτριβεία της Ρόδου

Με ραντεβού στα ελαιοτριβεία της Ρόδου

Με ραντεβού στα ελαιοτριβεία της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1211 ΦΟΡΕΣ

Με ραντεβού θα πρέπει να εξυπηρετούνται φέτος στα ελαιοτριβεία οι παραγωγοί της Ρόδου, καθώς λόγω της πανδημίας δεν επιτρέπεται ο συνωστισμός και οι ουρές, όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης μέχρι στιγμής, άνοιξαν και λειτουργούν για να εξυπηρετήσουν τους παραγωγούς τέσσερα ελαιοτριβεία και σταδιακά θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα, ανάλογα με την ποσότητα του ελαιόκαρπου και την κίνηση που θα σημειώνεται.

Μάλιστα όπως υπογράμμισε, οι ελαιοπαραγωγοί περιμένουν να βρέξει και στις περιοχές όπου οι βροχές δεν ήταν τόσο πολλές ώστε να ευνοηθεί ο καρπός της ελιάς, αν και ακόμα και σε αυτή την περίπτωση δεν αναμένεται να… πιάσουμε τις περσινές ποσότητες ελαιολάδου. Παρ’ όλα αυτά η ποιότητα θα είναι και φέτος εξαιρετική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη και ικανοποιητική ποσότητα ελαιόκαρπου, σε αντίθεση με την ανατολική πλευρά όπου δεν καταγράφονται μεγάλες ποσότητες, ενώ στα νότια του νησιού υπάρχει μία μικρή ικανοποίηση για τη φετινή χρονιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι είχαμε ρεκόρ 15ετίας καθώς με το κλείσιμο της ελαιοκομικής περιόδου η παραγωγή έφτασε περίπου τους 3.000 τόνους ελαιολάδου, και μάλιστα η μεγαλύτερη ποσότητα αφορά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Από την καταγραφή που έγινε μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου του 2019, φάνηκε πως σε ό,τι αφορά το νησί της Ρόδου είχαν παραχθεί περίπου 2.170 τόνοι ελαιολάδου. Εξ αυτών οι 1.478 τόνοι αφορούσαν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (ποσοστό 68,15%) οι 6.477 τόνοι παρθένου ελαιολάδου (ποσοστό 29,84%) και οι 43 τόνοι βιομηχανικού λαδιού–λαμπάντε (ποσοστό 2%).

Συνολικά στον νομό Δωδεκανήσου παρήχθησαν μέχρι και το τέλος του περασμένου χρόνου 2.723 τόνοι ελαιολάδου, εκ των οποίων οι 1.665 αφορούσαν εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (ποσοστό 61,14%), 1.005 τόνοι παρθένου ελαιολάδου (ποσοστό 36,93%) και 52 τόνοι βιομηχανικού λαδιού-λαμπάντε (ποσοστό 1,93%).

Διαβάστε ακόμη

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»