Προφυλακίστηκαν τρεις για διακίνηση παράνομων μεταναστών

Προφυλακίστηκαν τρεις για διακίνηση παράνομων μεταναστών

Προφυλακίστηκαν τρεις για διακίνηση παράνομων μεταναστών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 502 ΦΟΡΕΣ

Αρνήθηκαν όλοι τις κατηγορίες που τους βαραίνουν

Πλήρης άρνηση για τα όσα τους καταλογίζονται δήλωσαν κατά τις απολογίες τους οι πέντε εμπλεκόμενοι φερόμενοι ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην Κω, διακινώντας παράνομα μετανάστες από την Τουρκία στην χώρα μας, τους οποίους «φιλοξενούσαν» στο νησί και στη συνέχεια τους προωθούσαν στην ενδοχώρα.

Με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή οι τρεις κατηγορούμενοι κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και πήραν το δρόμο για τις φυλακές, ενώ οι άλλοι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Πιο συγκεκριμένα, προφυλακίστηκε ο 39χρονος που κατηγορείται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και ο οποίος μαζί με τον αλλοδαπό που διαφεύγει τη σύλληψη φέρονται να είχαν ηγετικούς ρόλους στην οργάνωση.

Επίσης την άγουσα για τις φυλακές πήραν ένας 35χρονος Έλληνας και ένας 25χρονος Τούρκος οι οποίοι κατηγορούνται για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για διευκόλυνση, παραλαβή και μεταφορά μεταναστών και διευκόλυνση για είσοδο των μεταναστών στη χώρα. Οι δύο άνδρες φέρονται ως τα άτομα που φρόντιζαν για τη μεταφορά των αλλοδαπών από την Τουρκία στη χώρα μας.

Αντίθετα, ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής τους μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, η 48χρονη και ο 29χρονος που κατηγορούνται ότι «φιλοξενούσαν» σε καταλύματα που διαθέτουν τους αλλοδαπούς.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι συνοδευόμενοι από τους συνηγόρους τους κ.κ. Γιάννη Μπαλαλή, Ιωάννη Καρπαθάκη και Βάνα Περρή προσήχθησαν διαδοχικά ενώπιον του ανακριτή Κω όπου και απολογήθηκαν αρνούμενοι τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα αυτών αρνήθηκε ότι έχει την παραμικρή εμπλοκή με την υπόθεση, ενώ η 48χρονη στο σπίτι της οποίας βρέθηκαν τρεις ανήλικοι αλλοδαποί χωρίς έγγραφα, δήλωσε στην απολογία της ότι τα παιδιά αυτά τα είχε πάει εκεί (τα συνόδευε) ο πατέρας τους ο οποίος της δήλωσε ότι θα πήγαινε να φέρει τα νομιμοποιητικά έγγραφα που διέθετε για τους ανήλικους και θα επέστρεφε. Όπως είπε η 48χρονη, ουδέποτε επέστρεψε ο πατέρας και έτσι εντοπίστηκαν οι νεαροί αλλοδαποί εκεί κατά τον έλεγχο που της έγινε από τις διωκτικές αρχές.

Πάντως σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την υπόθεση προκειμένου να διαπιστωθεί η εμπλοκή ή μη και άλλων ατόμων στην υπόθεση.

Σύμφωνα με όσα έχουν και επίσημα ανακοινωθεί, η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων αναλύει και επεξεργάζεται σε βάθος τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της υπόψη εγκληματικής οργάνωσης στη νήσο Κω και σε άλλα σημεία, όπως επίσης και τη συνεργασία τους με έτερα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων, τόσο στη Χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

Παράλληλα συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό και του αλλοδαπού που κατηγορείται στην υπόθεση και μάλιστα που φέρεται να έχει μαζί με τον 39χρονο που έχει ήδη συλληφθεί, ηγετικό ρόλο στο «κύκλωμα».

Υπενθυμίζεται πως για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, οργανώθηκε επιχείρηση αποτελούμενη από προσωπικό τόσο των υπηρεσιών του Λιμενικού όσο και της αστυνομίας καθώς και από στελέχη της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων.
Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν και τα στοιχεία που προέκυψαν προκύπτει ότι τα μέλη της οργάνωσης φρόντιζαν για τη μεταφορά των μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια τους φιλοξενούσαν σε ξενοδοχεία δύο εκ των συλληφθέντων στην Κω!
Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος για την υπόθεση αυτή:

«Στην εξάρθρωση Εγκληματικής Οργάνωσης που δραστηριοποιούταν στην παράνομη διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα - διαμονής τους στην Κω και εν συνεχεία διευκόλυνσης προώθησής τους στην ενδοχώρα, προέβησαν τα στελέχη της Λιμενικής Αρχή Κω, με τη συνδρομή στελεχών Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών Λιμεναρχείου Κω (ΚΕΑ), στελεχών της Β΄Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, ήτοι του Τμήματος Ασφαλείας Κω με την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. (Ο.Π.Κ.Ε.) και στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων, έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και διεξαγωγή συντονισμένης ευρείας αστυνομικής επιχείρησης στη νήσο Κω.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο εξονυχιστικών αστυνομικών ελέγχων, πρώτες πρωινές ώρες της 06/11/2020, συνελήφθησαν, πέντε (05) αλλοδαποί εντός της πόλης της Κω, πλησίον επιβατικού λιμένα Κω, εκ των οποίων οι δύο (02) κατείχαν αμφιβόλου γνησιότητας ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία και κατασχέθηκαν, ενώ οι τρεις (3) στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Κατόπιν περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης με την συστηματική αξιοποίηση των πληροφοριών που συλλέγονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα και στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργήθηκε από την Λιμενική Αρχή Κω, συνελήφθησαν ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τέσσερις (04) ημεδαποί ηλικίας 35, 39, 29 και 48 ετών και ένας (01) 25χρονος αλλοδαπός, για παράβαση του άρθρου 187 του Π.Κ. (Εγκληματική Οργάνωση) καθώς και των άρθρων 29 και 30 του Ν. 4251/2014 .

Ο 39χρονος ημεδαπός φέρεται ως ηγετικό στέλεχος αυτής, ενώ ένας επιπλέον αλλοδαπός, φερόμενος επίσης ως ηγετικό στέλεχος, αναζητείται. Συγκεκριμένα: α) ο 35χρονος ημεδαπός και ο 25χρονος αλλοδαπός φρόντιζαν για την παράνομη μεταφορά των μεταναστών από την Τουρκία στην Κω, εν συνεχεία τη διευκόλυνση μετακίνησής τους εντός της νήσου,

β) ο 29χρονος και η 48χρονη ημεδαποί τους εξασφάλιζαν κατάλυμα εντός των ξενοδοχειακών τους μονάδων, γ) ενώ από το προανακριτικό υλικό προέκυψε ότι ο 39χρονος ημεδαπός είχε τον ρόλο του επικεφαλής και συντόνιζε όλες τις ενέργειες των μελών του κυκλώματος. Επιπρόσθετα, κατά τη διενέργεια νομότυπης κατ’ οίκον έρευνας σε ιδιοκτησία της 48χρονης, εντοπίστηκαν ακόμα τρεις (03) ανήλικοι αλλοδαποί οι οποίοι στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων».

Διαβάστε ακόμη

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια