Ν. Μπόνης: Η αγορά της Ρόδου βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες καταστάσεις

Ν. Μπόνης: Η αγορά της Ρόδου βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες καταστάσεις

Ν. Μπόνης: Η αγορά της Ρόδου βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες καταστάσεις

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 393 ΦΟΡΕΣ

Τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει και στο μέλλον ο εμπορικός κόσμος της Ρόδου και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, περιέγραψε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου Νίκος Μπόνης, με αφορμή το Lockdown και την αναστολή των δραστηριοτήτων για μία ακόμα φορά.

Με δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις που θα έχει στην επιβίωση των τοπικών επιχειρήσεων λέγοντας συγκεκριμένα τα εξής:

«Οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις δυστυχώς δεν έχουν προχωρήσει στην ψηφιοποίησή τους δηλαδή στις ηλεκτρονικές πωλήσεις που έπρεπε να είχαν γίνει όλο αυτό το διάστημα, οπότε αναγκαστικά αυτή την περίοδο ο μόνος τρόπος να κάνουν πωλήσεις είναι τηλεφωνικά και μετά να τα αποστείλουν με κούριερ ή πρακτορείο στους πελάτες τους. Πραγματικά θεωρώ ότι πολλές από τις επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν να τα βγάλουν πέρα την επόμενη ημέρα γιατί μην ξεχνάτε ότι σε αυτές τις επιχειρήσεις συνεχίζουν να τρέχουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Έχουν αγοράσει εμπόρευμα για να το πουλήσουν τις γιορτές. ειδικά το φθινοπωρινό εμπόρευμα δεν θα πουληθεί ποτέ γιατί είναι κλειστά αυτή τη στιγμή ενώ συνεχίζουν να τρέχουν τα ενοίκιά τους. Μειωμένα μεν μετά από παρέμβαση του κράτους, και εκεί υπήρχε ανακούφιση για τους ιδιοκτήτες με την επιδότηση του ενοικίου που έπρεπε να γίνει από την αρχή και είναι δίκαιο.

Αυτό το 60% όμως παραμένει ένα πολύ μεγάλο ποσό που αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να καλυφθεί αφού δεν υπάρχει λειτουργία του καταστήματος.

Πιστεύω ότι θα είναι μία δύσκολη κατάσταση τις επόμενες ημέρες αν καταφέρουμε να ανοίξουμε μετά το lockdown γιατί δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει. Τελικά τα μέτρα αντί να μειώνονται αυξάνονται καθώς δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος πίεσης του συστήματος υγείας».

Ερωτηθείς ο κ. Μπόνης αναφορικά με την απαγόρευση πώλησης συγκεκριμένων προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ, έδωσε διευκρινίσεις γύρω από το καθεστώς που θα ισχύσει για όλο αυτό το διάστημα υπογραμμίζοντας τα εξής:

«Υπήρχε μία αναστάτωση όσον αφορά τις υπεραγορές που πωλούσαν προϊόντα τα οποία τα αντίστοιχα καταστήματα λιανικής δεν είχαν τη δυνατότητα να πουλήσουν. Υπήρξε η παρέμβαση του υπουργού κ. Γεωργιάδη και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό ο οποίος προχώρησε σε υπουργική απόφαση και έδωσε τη δυνατότητα να υπάρχει μία ισονομία.

Οι υπεραγορές μπορούν να πουλούν τα προϊόντα αυτά αλλά μόνο με τηλεφωνική παραγγελία ή διαδικτυακά το οποίο ισχύει και για τα καταστήματα λιανικής. Μία αδικία καλύφθηκε… Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση και ακόμά περιμένουμε την εξαγγελία για τα μέτρα τα οποία θα ανακουφίσουν τις επιχειρήσεις».

Παράλληλα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου ρωτήθηκε και για την ανάκαμψη των επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ειδικά μετά τις προβλέψεις που υπάρχουν για τα ποσοστά ύφεσης αυτή τη χρονιά.

«Θα χρειαστεί χρόνο. Είναι πολύ νωρίς να βλέπουμε ανάκαμψη της αγοράς. Σίγουρα φαίνεται ότι θα πάμε σε διψήφιο αριθμό ύφεσης μέσα στο 2020, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 10%, ίσως να είναι και παραπάνω… Δεν ξέρουμε αν έρθει η ανάκαμψη το 2021 γιατί δεν ξέρουμε θα γίνει ο εμβολιασμός και πότε θα υποχωρήσει η πανδημία» κατέληξε ο κ. Μπόνης.

Τα προβλήματα των επιχειρήσεων

Αποτυπώνοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον εμπορικό κόσμο ο οικονομολόγος και σύμβουλος επιχειρήσεων Χαράλαμπος Λουκαράς υπογράμμισε ότι στην πράξη αυτό που έχει συμβεί στη μικρομεσαία επιχείρηση είναι από τη μία έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα να έχει έσοδα και από την άλλη ενώ δεν εισπράττει έχει γίνει συσσώρευση και μετακύληση υποχρεώσεων που μαζί με τις μελλοντικές τρέχουσες υποχρεώσεις που θα δημιουργηθούν προκαλούν την ανάγκη η επιχείρηση να μπορέσει να εξυπηρετήσει εκείνη τη στιγμή και αυτά που έχει συσσωρεύσει.

«Με την αρχή του νέου έτους αυτό θα βρεί πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη δίνη των λουκέτων. Είναι κάτι που είναι λυπηρό αλλά είναι μηνύματα που εισπράττουμε τουλάχιστον όσοι ασχολούμαστε με το οικονομικό περιβάλλον σε όλη την Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι από την πρώτη στιγμή που η ελληνική οικονομία περιήλθε σε αυτή την κατάσταση έχουν υπάρξει κατά διαστήματα πολλά εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων τα περισσότερα των οποίων είναι δανεισμοί.

Μάλιστα τόνισε ότι το πρόγραμμα «ΝΗΣΙΔΑ» και οι πρωτοβουλίες των περιφερειών της Ελλάδας είναι μία πολύ καινοτόμα ιδέα και διαφοροποιείται σε δύο επίπεδα: δεν είναι δάνειο είναι επιχορήγηση και η μορφή και ο τρόπος με τον οποίο χορηγείται και αξιοποιείται σκιαγραφεί το προφίλ της πολύ μικρής επιχείρησης. Αυτό, όπως είπε, έλειπε όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Πάντως ο κ. Λουκαράς υπογράμμισε ότι κανένα τέτοιο πρόγραμμα δεν είναι αρκετό, για να στηρίξει το πολύ μεγάλο πλήθος των επιχειρήσεων που υπάρχει. Έιναι όμως ένα έξυπνο εργαλείο ενίσχυσης και τόνωσης του κεφαλαίου κίνησης των μικρών επιχειρήσεων. Όπως είπε, σε αυτό το πρόγραμμα δε χρειάζεται να ξοδέψει ο επιχειρηματίας και να προσκομίσει τιμολόγια, στηρίζεται στα ήδη εκτελεσθέντα έξοδα που έχει κάνει στη χρήση του 2019.

Αναφερόμενος αναλυτικά στο πρόγραμμα της δικής μας περιφέρειας είπε επίσης ότι δυστυχώς δεν θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις, γιατί δεν θα φτάσουν τα χρήματα. «Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο αλλά θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σε όλους να έχουν τον πήχη των προσδοκιών τους πολύ χαμηλά.

Επίσης να αξιολογήσουν προσεκτικά αν πρέπει να κάνουν αίτηση γιατί υπάρχει και μία γραφειοκρατική διαδικασία» δήλωσε κάνοντας γνωστό ότι ενδιαφέρον για το πρόγραμμα υπάρχει από το λιανικό εμπόριο, τον τομέα παροχής υπηρεσιών, τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις μεταποίησης.

Με την ευκαιρία ο κ. Λουκαράς επισήμανε δύο ζητήματα που πρέπει να αναδειχτούν ώστε να δούμε πώς μπορούμε να τα λύσουμε, λέγοντας τα εξής:

«Το πρώτο έχει να κάνει με τη φορολογική ενημερότητα καθώς πλήθος επιχειρήσεων έχουν εκκρεμότητες. Όταν θα έρθει η ώρα να εισπράξουν αυτή την επιχορήγηση θα πρέπει να την προσκομίσουν. Δεν υπάρχει πρόβλεψη γι’ αυτό και θα το βρούμε μπροστά μας. Θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και γι αυτό ώστε να μην παρακρατηθούν τα χρήματα.

Το άλλο ζήτημα είναι ότι τα προγράμματα που αφορούν αυτό το διάστημα έχουν ως βάση την προστασία των θέσεων εργασίας. Όποιος παίρνει χρήματα από αυτές τις δράσεις έχει και υποχρεώσεις, και συγκεκριμένα όταν θα πάει να εισπράξει τα χρήματα θα αξιολογηθεί αν έχει μειώσει το προσωπικό του ένα χρόνο πίσω. Αν κάποιοι το έχουν κάνει θα έχουν πρόβλημα».

Τέλος, από την πλευρά του ο κ. Μπόνης υπογράμμισε ότι η ίδια δέσμευση για το προσωπικό ισχύσει και για τις επιστρεπτέες προκαταβολές, ενώ ο κ. Λουκαράς έκανε γνωστό ότι θα υπάρχει πρόβλεψη για όσες επιχειρήσεις επένδυσαν κεφάλαιο και άνοιξαν ενώ στη συνέχεια υποχρεώθηκαν να κλείσουν.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς