Μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας από περιφέρεια και δήμο για τις φυσικές καταστροφές

Μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας από περιφέρεια και δήμο για τις φυσικές καταστροφές

Μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας από περιφέρεια και δήμο για τις φυσικές καταστροφές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 207 ΦΟΡΕΣ

Στόχος η θωράκιση του νησιού μας

Με κυρίαρχο στόχο να θωρακιστεί το νησί της Ρόδου απέναντι στα νέα δεδομένα που επιτάσσει πλέον η φύση και που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, συνεδρίασε χθες το μεσημέρι, με τηλεδιάσκεψη, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου, στο οποίο συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος αλλά και ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθύμιος Λέκκας.

Η χθεσινή συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο. είχε ως θέμα «τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων» και σ’ αυτήν μετείχαν οι εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων του νησιού, δημοτικών, περιφερειακών και κρατικών αλλά και από εθελοντικές ομάδες. Προεδρεύων της συνεδρίασης ήταν ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Νεκτάριος Φλοσκάκης, ενώ μετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Ευστρατίου.

Εκείνο που αναδείχθηκε από τη συνεδρίαση είναι αυτό στο οποίο στάθηκαν τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και ο κ. Λέκκας: Όπως τόνισε ο καθηγητής κατά την παρέμβασή του, τα καιρικά φαινόμενα έχουν αλλάξει και επομένως και τα πλημμυρικά έχουν γίνει πιο έντονα. Τα περισσότερα αντιπλημμυρικά έργα όμως προορίζονταν για διαφορετικούς όγκους νερού απ’ αυτούς που έχουμε τα τελευταία χρόνια και δεν επαρκούν.

Γι’ αυτό, συνέστησε να καταγραφούν ποια είναι τα πιο επικίνδυνα σημεία στο νησί σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων και να αποφασιστεί τι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν. Μάλιστα, ο κ. Λέκκας πρότεινε να γίνει και άλλη συνάντηση, πιο εξειδικευμένη, και για άλλα φυσικά φαινόμενα.

Μιλώντας στη «Ροδιακή» ο κ. Φλοσκάκης, καταρχάς, αναφέρθηκε στο πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με όλους τους φορείς και δη με την Περιφέρεια. Τόνισε, στη συνέχεια, ότι έχουν ξεκινήσει παρεμβάσεις στο πλαίσιο της αντιπλημμυρικής προστασίας του νησιού, με πιο σημαντική τον καθαρισμό των ρεμάτων που για πρώτη φορά γίνεται σε τέτοια έκταση και με προγραμματισμό τριετίας, μέσα από την προγραμματική σύμβαση που έχει συναφθεί με την Περιφέρεια.

Ανέφερε, ακόμη, ότι αυτό με το οποίο ασχολούνται αυτό το διάστημα είναι η επικαιροποίηση των σχεδίων για την αντιμετώπιση κάθε φυσικής καταστροφής, εναρμονιζόμενοι και με τον καινούργιο νόμο. Ήδη, έχει επικαιροποιηθεί το σχέδιο για την αντιπυρική προστασία και τώρα ασχολούνται με εκείνο για τους σεισμούς και τις πλημμύρες.

Ανάμεσα στις αποφάσεις που πήραν χθες είναι να ενεργοποιήσουν τις τοπικές κοινωνίες στα θέματα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, μέσω των τοπικών συμβουλίων και των εθελοντικών ομάδων.

Ο Περιφερειάρχης

Για τη νέα αντίληψη και λειτουργία της Περιφέρειας όσον αφορά την αντιπλημμυρική προστασία, ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης το Σ.Τ.Ο. Ειδικότερα, τόνισε ότι η φύση έχει αλλάξει κανόνες συμπεριφοράς, ως εκ τούτου οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε και όχι να αντιδρούμε σε αυτό, φερόμενοι σαν να μη αντιλαμβανόμαστε τα νέα δεδομένα, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για αποφασιστικές ενέργειες που θα αγνοούν το πολιτικό κόστος, όταν αυτό που προέχει είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Η αλλαγή στην αντίληψη της πρόληψης και της αποτροπής του πλημμυρικού κινδύνου συνίσταται αφενός στην εγκατάσταση αναδόχων για την παρακολούθηση και τον καθαρισμό των ρεμάτων σε τριετή βάση, αφετέρου ότι η οργάνωση της Περιφέρειας για την αντιπλημμυρική προστασία επεκτείνεται σε δωδεκάμηνη βάση, καθώς η μέχρι πρότινος «οριοθετημένη» χρονικά αντιπλημμυρική περίοδος, έχει ξεπεραστεί από την ίδια τη φύση.

Σημείωσε, ακόμη, ότι αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο έργο καθαρισμού ρεμάτων που έχει υλοποιηθεί ποτέ στο νησί της Ρόδου, το οποίο χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας.

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος