Οι διπλωματούχοι αισθητικοί ζητούν προστασία του επαγγέλματός τους

Οι διπλωματούχοι αισθητικοί ζητούν προστασία του επαγγέλματός τους

Οι διπλωματούχοι αισθητικοί ζητούν προστασία του επαγγέλματός τους

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 869 ΦΟΡΕΣ

Την παρέμβαση των υπουργών Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, Υγείας Βασίλη Κικίλια και Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ζητούν οι επαγγελματίες διπλωματούχοι αισθητικοί της χώρας καθώς παρά το ότι οι δραστηριότητές τους έχουν ανασταλεί με απόφαση της κυβέρνησης, εντούτοις πράξεις αισθητικής εξακολουθούν να ασκούνται σε διαγνωστικά κέντρα, πολυκλινικές, ιδιωτικά ιατρεία και φαρμακεία.

Η ομοσπονδία των συλλόγων αισθητικών έστειλε επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς ζητώντας την προστασία του επαγγέλματός τους, καθώς αυτό που συμβαίνει σήμερα αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό προς τα οργανωμένα ινστιτούτα αισθητικής.

Μάλιστα υπογραμμίζει ότι το επάγγελμα των αισθητικών ασκείται από επιστήμονες υγείας σε μικρές ατομικές επιχειρήσεις ιδιαίτερα ευαίσθητες καθώς το 90% αυτών διοικείται από γυναίκες. Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Διπλωματούχων Αισθητικών Ελλάδας (Ο.Σ.Ε.Δ.Α.Ε.), εκπροσωπεί εννέα συλλόγους επαγγελματιών αισθητικών που αριθμούν περί τα 3.000 μέλη πανελλαδικά.
Η Ο.Σ.Ε.Δ.Α.Ε. χαιρετίζει την απόφαση άρσης της δυνατότητας πώλησης ειδών ένδυσης, υπόδησης και οικιακής χρήσης από τα υπερκαταστήματα τροφίμων για το διάστημα που παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας οι αντίστοιχοι Κ.Α.Δ. λιανικού εμπορίου όπως ορίζει η νέα Κ.Υ.Α. ΔΙα/Γ.Π. οικ.7Ι608/09.ΙΙ.220 στο πλαίσιο διαφύλαξης των υγιών κανόνων του ανταγωνισμού της αγοράς.

Δεδομένου ότι οι κανόνες υγιούς ανταγωνισμού δεν αφορούν μόνο την πώληση αγαθών, αλλά και την παροχή υπηρεσιών, με την επιστολή αυτή επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση που επικρατεί στο επάγγελμα των Αισθητικών, ένα επάγγελμα υγείας που βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας βάσει της Κ.Υ.Α. της 06.11.2020 σε αντίθεση με τα λοιπά επαγγέλματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όπως εργοθεραπευτών, λογοθεραπευτών, φυσικοθεραπευτών.

Το θεσμοθετημένο επάγγελμα του αισθητικού - κοσμητολόγου ανήκει στα επαγγέλματα υγείας (απόφοιτοι Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, πρώην Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Θεσσαλονίκης) και εποπτεύεται από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Οι αισθητικοί - κοσμητολόγοι είναι συνήθως ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες εργαστηρίων αισθητικής (ΚΑΔ 96.02.13.02 και 96.04.10.06) και επιστημονικοί συνεργάτες στις πολυδύναμες μονάδες αισθητικής, δίαιτας και άσκησης (ΚΑΔ 96.04.10.02).

Σε περιπτώσεις συστέγασης επιχείρησης αισθητικής με άλλες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ή ιατρεία, οι επαγγελματίες αισθητικοί απασχολούνται ως επιστημονικά υπεύθυνοι στην επιχείρηση αισθητικής. Κατά τη συστέγαση ο νόμος ορίζει ότι οφείλει η επιχείρηση να διαθέτει όλες τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας για όλα τα επαγγέλματα που συστεγάζονται.

Τις τελευταίες ημέρες η γραμματεία της Ο.Σ.Ε.Δ.Α.Ε. δέχεται πληθώρα τηλεφωνικών και γραπτών καταγγελιών των μελών των συλλόγων αλλά και απλών πολιτών, πως οι πράξεις αισθητικής εξακολουθούν να ασκούνται κατά κόρον σε χώρους που παραμένουν σε λειτουργία, όπως διαγνωστικά κέντρα, πολυκλινικές, ιδιωτικά ιατρεία, Φαρμακεία κ.ά.

Οι χώροι αυτοί όπως καταμαρτυρούν και δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαφημιστικού σκοπού όχι μόνο εξακολουθούν να παρέχουν όλες τις υπηρεσίες αισθητικής αλλά διατυμπανίζουν ότι εργάζονται υπό αυστηρές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, υπαινισσόμενοι ότι τα εργαστήρια αισθητικής βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας όχι για να συμβάλλουν στην προσπάθεια περιορισμού της διάδοσης της νόσου COVID-19, συμμορφούμενα με την Κ.Υ.Α. Αρίθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.71342-ΦΕΚ τεύχος Β 4899/6.11.2020, αλλά γιατί αποτελούν λιγότερο αξιόπιστη για τον καταναλωτή επιλογή.

Το πρόβλημα της αντιποίησης του επαγγέλματος των Αισθητικών είναι γνωστό και χρόνιο, δεν έχουμε απαίτηση να το αντιμετωπίσει η πολιτεία ενόσω διαχειρίζεται την εντονότερη έως σήμερα υγειονομική κρίση που έχει πλήξει τη χώρα μας.

Ωστόσο ζητάμε από την πολιτεία να προστατεύσει ένα επάγγελμα που ασκείται από επιστήμονες υγείας σε μικρές ατομικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα ευαίσθητες καθώς το 90% αυτών διοικείται από γυναίκες.

Να υπενθυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown του Μαρτίου 2020, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με δελτίο Τύπου του (α.π. 5108, 17.03.2020) προσδιόριζε ότι στις ιδιωτικού τύπου μονάδες υγείας δε θα ασκούνται πράξεις αισθητικής και θα γίνονται δεκτά μόνο τα ιατρικά περιστατικά πρώτης ανάγκης, συγκεκριμένα ανέφερε: «Ιδιαιτέρως εφιστούμε την προσοχή σας ότι η απαγόρευση αφορά παρεμβάσεις μη αναγκαίες π.χ. αισθητικές παρεμβάσεις γραφείου, εφαρμογές Laser κ.τ.λ.».

Με την επιστολή αυτή, ζητάμε:
α. την άμεση αναστολή όλων των πράξεων αισθητικής σε κάθε δομή για το διάστημα που ο κύριος ΚΑΔ του κλάδου παραμένει σε αναστολή (Αρίθμ.Δ1α/Γ.Π.οικ.71342-ΦΕΚ τεύχος Β 4899/6.11.2020)
β. σε αντίθετη περίπτωση, την άμεση άρση της αναστολής λειτουργίας των ΚΑΔ 9602.13.02, 9604.10.06 και 9604.10.02, ούτως ώστε να διασφαλίζονται οι αρχές υγιούς ανταγωνισμού κατά αντιστοιχία με την πρόσφατη Κ.Υ.Α. Δ1α/Γ.Π.οικ.71608/ 09.11.220.

Σε αναμονή των ενεργειών σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε σχετική πληροφορία και δηλώνουμε την πλήρη στήριξη του κλάδου στην προσπάθεια ανακοπής της διάδοσης της νόσου COVID-19, με την ευχή η υγειονομική κρίση να μην προκαλέσει επιπρόσθετη οικονομική δυσχέρεια στους επαγγελματίες όλων των κλάδων και κυρίως των πολύ μικρών επιχειρήσεων όπου ανήκει και η αισθητική.

Με εκτίμηση, για το Δ.Σ. της Ο.Σ.Ε.Δ.Α.Ε.,
Χουρίδου Μαγδαληνή, πρόεδρος
Φραγκοδημητροπούλου Κωνσταντίνα, γ. γραμματέας».

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο