Ερώτηση για την κατάσταση στη Λέρο καταθέτει ο Κ. Βελόπουλος

Ερώτηση για την κατάσταση στη Λέρο καταθέτει ο Κ. Βελόπουλος

Ερώτηση για την κατάσταση στη Λέρο καταθέτει ο Κ. Βελόπουλος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 242 ΦΟΡΕΣ

Ερώτηση προς τον υπουργό Mετανάστευσης και Aσύλου αναφορικά με την ικανοποίηση των αιτημάτων του δημοτικού συμβουλίου Λέρου, τα οποία αφορούν τη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος στο νησί, κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο κ. Βελόπουλος παραθέτει αναλυτικά τα αιτήματα μεταξύ των οποίων είναι και η άμεση αποσυμφόρηση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου, στο οποίο αυτή τη στιγμή διαμένουν περίπου 3.500 άτομα, ενώ η δυναμικότητά του είναι για 800 άτομα καθώς και η πλήρης διαφωνία του Δήμου Λέρου και της τοπικής κοινωνίας στην κατασκευή ή επέκταση οιασδήποτε νέας δομής, σε οποιονδήποτε γεωγραφικό χώρο του νησιού.

Η ερώτηση έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Όπως μας μετέφεραν κάτοικοι από το νησί της Λέρου, μετά από επικοινωνία τους μαζί μας, το Δημοτικού Συμβουλίου της Λέρου καλεί τους πολίτες σε κινητοποιήσεις ενάντια στην κατασκευή νέας δομής λαθρομεταναστών στο νησί τους. Συμφώνα με τους ως άνω, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέρου, κατά την οποία αποφασίστηκε ομόφωνα: «Να πραγματοποιηθεί κάλεσμα του Λεριακού λαού, είτε στο λιμάνι, είτε στο χώρο εγκατάστασης των μηχανημάτων κατασκευής της νέας δομής για την αποτροπή οποιασδήποτε τέτοια ενέργειας με τη χρήση μέσων του Δήμου ή ιδιωτών και με την παρουσία όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Λέρου».

Παράλληλα, μας ενημέρωσαν οι ως άνω για τα αιτήματα του Δημοτικού Συμβουλίου της Λέρου που μεταξύ άλλων είναι τα εξής: «...α. Άμεση αποσυμφόρηση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου, στο οποίο αυτή τη στιγμή διαμένουν περίπου 3.500 (λαθρο)μετανάστες, ενώ η δυναμικότητα του είναι για 800 άτομα και πλήρης διαφωνία του Δήμου Λέρου και της τοπικής κοινωνίας στην κατασκευή ή επέκταση οιασδήποτε νέας δομής, σε οποιονδήποτε γεωγραφικό χώρο του νησιού.

β. Μετάβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συνάντηση με τον Πρόεδρο αυτής, καθώς και με τον Έλληνα Επίτροπο, πάντα σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Δημάρχους Κω, Λέσβου, Χίου και Σάμου, για να τους γνωστοποιήσουν εκ νέου, όπως είχαν κάνει και κατά το παρελθόν, το πρόβλημα.

γ. Άμεση στελέχωση υπηρεσιών.
δ. Απαιτούμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους όσους διαμένουν προσωρινά στο νησί μας.
ε. Αναλογική κατανομή του συνολικού μηχανισμού αντιμετώπισης του προσφυγικού, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

στ. Ενίσχυση και επιτάχυνση των υπηρεσιών καταγραφής, ταυτοποίησης και διαδικασίας ασύλου.
ζ. Μεταφορά στη Λέρο μόνο όσων (λαθρο)μεταναστών εντοπίζονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λέρου (Ν. Φαρμακονήσι - Ν. Λέρος - Ν. Λέβιθα).
η. Μεταφορά των (λαθρο)μεταναστών στην ενδοχώρα σε σαράντα οκτώ (48) ώρες από την άφιξή τους στη Λέρο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης.
θ. Έλεγχος από την Ελληνική Αστυνομία όλων των Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στο νησί.

Ο Δήμος Λέρου για πολλοστή φορά επαναλαμβάνει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε κυβερνητική πρωτοβουλία για ίδρυση νέας δομής φιλοξενίας (λαθρο)μεταναστών ή για επέκταση των υφισταμένων δομών στο νησί. Εμμένει δε στο πάγιο αίτημά του για άμεση αποσυμφόρηση του νησιού και περιορισμό των εκάστοτε φιλοξενούμενων ατόμων στον αριθμό που προβλέπει η δυναμικότητα του Κ.Υ.Τ Λέρου.

Καλεί την Κυβέρνηση να μεριμνήσει για δίκαιη, επιτέλους, κατανομή των (λαθρο)μεταναστευτικών ροών εντός των ορίων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αλλά και σε εθνική εμβέλεια, με διάχυση των φιλοξενούμενων και σε άλλα νησιά και πόλεις, ανάλογα με την έκταση και τον πληθυσμό εκάστου.

Τέλος, ο Δήμος Λέρου διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι, θα κάνει χρήση όλων των μέσων που έχει στη διάθεσή του, προκειμένου να μην επιτρέψει εργασίες κατασκευής νέας δομής ή επέκταση των υφιστάμενων. Σε διαφορετική περίπτωση το Δημοτικό Συμβούλιο Λέρου πρόκειται να κηρύξει ανεπιθύμητους, όσους δεν υιοθετήσουν τα δίκαια αιτήματά μας...».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεσθε να ικανοποιήσετε τα ανωτέρω αιτήματα του Δημοτικού Συμβουλίου της Λέρου αλλά και των κάτοικων του νησιού, όσον αφορά στην αποτροπή και αποφυγή κάθε απόπειρας κατασκευής κλειστής δομής λαθρομεταναστών στο νησί τους;
2. Προτίθεσθε να ικανοποιήσετε τα παραπάνω αιτήματα του Δημοτικού Συμβουλίου της Λέρου, όσον αφορά τα της διαχείρισης του λαθρομεταναστευτικού προβλήματος, που αντιμετωπίζει το νησί τους;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ»

Διαβάστε ακόμη

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Λέρου

Αναδεικνύονται και συντηρούνται βυζαντινά μνημεία της Λέρου

Συνεδριάζει την Κυριακή το δημοτικό συμβούλιο Λέρου για τα προβλήματα του Νοσοκομείου

Για εμπρησμό από πρόθεση κατηγορούνται δύο αλλοδαποί

Επιστολή θλίψης, συγκίνησης και αγανάκτησης από γυναίκα της Λέρου που έχασε τον άντρα της στο Νοσοκομείο του νησιού

Η Θεατρική Ομάδα Λέρου παρουσιάζει το έργο του Αλμπέρ Καμύ «Η παρεξήγηση»

Εκπαίδευση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ. Λέρου – Αγαθονησίου στα θέματα της πρόληψης και τυχόν καταστολής Θαλάσσιας Ρύπανσης

Θεατρικό Έργο στη Λέρο: Το βέλος που δεν πληγώνει