‘Ερχεται «χρεωστικό» τσουνάμι για τις επιχειρήσεις

‘Ερχεται  «χρεωστικό» τσουνάμι για τις επιχειρήσεις

‘Ερχεται «χρεωστικό» τσουνάμι για τις επιχειρήσεις

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1149 ΦΟΡΕΣ

Τι δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου

Αντιμέτωπες με ακόμα ένα πρόβλημα είναι οι επιχειρήσεις στην περιοχή μας καθώς στο τέλος Νοεμβρίου καλούνται να καταβάλουν ιδιαίτερα υψηλά ποσά που προέρχονται από ρυθμισμένες οφειλές, τρέχουσες οφειλές καθώς και εκκαθαρισμένες ασφαλιστικές οφειλές, στον ΕΦΚΑ.

Το πρόβλημα αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε αυτό το βάρος, καθώς το δεύτερο lockdown τους έχει δώσει τη χαριστική βολή και είναι αμφίβολο αν καταφέρουν να επιβιώσουν.

Τα χρέη πλέον έχουν συσσωρευτεί επικίνδυνα και δε διαφαίνεται κάποιο φως στον ορίζοντα για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην αγορά και την κυκλοφορία ρευστού.

Ο μηδενικός τζίρος που στη Ρόδο καταγράφηκε σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων λόγω έλλειψης τουριστών, έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις με αποτέλεσμα να ζητείται η επείγουσα παρέμβαση του υπουργού εργασίας.

Μάλιστα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κατέθεσε το σχετικό αίτημα που αφορά την κεφαλαιοποίηση και αναστολή τους όπως στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου και γενικός γραμματέας της ΕΣΕΕ Νίκος Μπόνης, πραγματοποιήθηκε ήδη και επικοινωνία με τον υπουργό στον οποίο τέθηκε το θέμα.

«Όπως έγινε και την περίοδο του πρώτου Lockdown και τα ποσά αυτά κεφαλαιοποιήθηκαν και μεταφέρθηκαν για τις 30 Απριλίου έτσι και τώρα ζητάμε το ίδιο πράγμα. Είναι αδύνατον να πληρωθούν από τους επιχειρηματίες οι εισφορές αυτή τη στιγμή όταν τα καταστήματα είναι κλειστά» είπε χαρακτηριστικά.

Σε αντίθεση με το πρώτο κύμα της πανδημίας, στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για στήριξη των επιχειρήσεων σε αντιστάθμισμα του lockdown δεν έχει περιληφθεί ακόμη το μέτρο της αναστολής για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις δόσεις των ρυθμίσεων των ασφαλισμένων του τ. ΟΑΕΕ.

Σημειώνεται ότι στις 30 Νοεμβρίου καλούνται περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες να καταβάλλουν την πρώτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις της οφειλής τους για τις εισφορές του 2019. Το μέσο χρεωστικό υπόλοιπο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ ξεπερνά τα 1.300 ευρώ.

Η ΕΣΕΕ στην επιστολή της υπογραμμίζει ότι με τα σημερινά δεδομένα ανυπαρξίας τζίρου και έκδηλης αβεβαιότητας θα είναι αδύνατον για τον εμπορικό κόσμο να ανταποκριθεί σε ένα τόσο μεγάλο όγκο υποχρεώσεων.

Για τους λόγους αυτούς και στο πλαίσιο της ορθής αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας η ΕΣΕΕ ζητά την επανεισαγωγή του μέτρου της αναστολής καταβολής του συνόλου των σχετικών υποχρεώσεων ή την κεφαλαιοποίηση και μετάθεσή τους στον επόμενο χρόνο, προκειμένου οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές να διέλθουν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες από την πανδημική κρίση.

Στην ίδια κατεύθυνση, εισηγείται να επανεισαχθεί και η έκπτωση 25%, που αφορούσε στους ασφαλισμένους οι οποίοι κατέβαλαν τις εισφορές τους ή/και τις δόσεις τους εμπρόθεσμα.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς