«Χρυσές μπίζνες» με παράνομους μετανάστες στην Κω

«Χρυσές μπίζνες» με παράνομους μετανάστες στην Κω

«Χρυσές μπίζνες» με παράνομους μετανάστες στην Κω

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 688 ΦΟΡΕΣ

Τους έφερναν από την Τουρκία και τους προωθούσαν στην ενδοχώρα

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά από τη συνεχιζόμενη διερεύνηση της υπόθεσης από το προσωπικό του Λιμεναρχείου Κω και της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων, για την εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην Κω, διακινώντας παράνομα μετανάστες από την Τουρκία στην χώρα μας, τους οποίους «φιλοξενούσαν» στο νησί και στη συνέχεια τους προωθούσαν στην ενδοχώρα.

Οι Λιμενικοί σε συνεργασία με την αστυνομία, συνέλαβαν άλλα τέσσερα άτομα, τρεις αλλοδαπούς ηλικίας 28, 36 και 30 ετών, και μία Ελληνίδα γυναίκα ξενοδόχο ηλικίας 67 ετών, στην επιχείρηση της οποίας εντοπίστηκαν άλλοι 9 αλλοδαποί που περίμεναν τα έγγραφά τους για να μετακινηθούν προς την ενδοχώρα. Επίσης αναζητείται και ένας 27χρονος αλλοδαπός.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 28χρονο από τη Συρία ο οποίος εκτός από μέλος της εγκληματικής οργάνωσης κατηγορείται και για παράβαση του νόμου περί κατασκοπίας καθώς στην κατοχή του εντοπίστηκε υλικό που είχε καταγράψει (βίντεο) σκάφη του πολεμικού ναυτικού. Όπως προέκυψε από την έρευνα των αρμόδιων αρχών, ο Σύριος ήταν αυτός που παρείχε πληροφορίες αναφορικά με τις κινήσεις των πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ επίσης συνόδευε τους παράνομα εισερχόμενους μετανάστες στο λιμάνι, προκειμένου να επιβιβαστούν στο πλοίο για να εισέλθουν στην ενδοχώρα.

Ο 36χρονος συλληφθείς από το Λίβανο φέρεται ως το τρίτο ηγετικό στέλεχος στην εγκληματική οργάνωση και είχε επιτελικό ρόλο στην υπόθεση, ενώ ο 30χρονος Παλαιστίνιος ήταν αυτός που επρόκειτο να προμηθεύσει με τα απαραίτητα έγγραφα τους εννέα αλλοδαπούς που βρέθηκαν στην ξενοδοχειακή μονάδα της 67χρονης, μόλις θα «ηρεμούσαν» λίγο τα πράγματα.

Συνολικά μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί εννέα άτομα, Έλληνες και αλλοδαποί, ενώ αναζητούνται άλλοι δύο αλλοδαποί, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των εμπλεκομένων μέχρις στιγμής στους έντεκα. Σημειώνεται πως για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, οργανώθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2020, επιχείρηση αποτελούμενη από προσωπικό τόσο των υπηρεσιών του Λιμενικού όσο και της αστυνομίας καθώς και από στελέχη της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων.

Τότε συνελήφθησαν οι πρώτοι πέντε και αναζητείται ο ένας εκ των δύο αλλοδαπών για τον οποίο ήδη έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τον ανακριτή της Κω. Ωστόσο οι έρευνες για την υπόθεση προκειμένου να διαπιστωθεί η εμπλοκή ή μη και άλλων ατόμων στην υπόθεση συνεχίστηκε και συνεχίζεται κανονικά.

Σύμφωνα με όσα έχουν και επίσημα ανακοινωθεί, η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων αναλύει και επεξεργάζεται σε βάθος τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της υπόψη εγκληματικής οργάνωσης στο νησί της Κω αλλά και σε άλλα σημεία, όπως επίσης και τη συνεργασία τους με έτερα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων, τόσο στη Χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας προέκυψε η εμπλοκή των τεσσάρων ατόμων που συνελήφθησαν στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2020, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες εξελίξεις. Πάντως σε ό,τι αφορά τους τρεις αλλοδαπούς και την 67χρονη επιχειρηματία της Κω, αναμένεται σήμερα να προσαχθούν ενώπιον του ανακριτή Κω για να δώσουν εξηγήσεις για τα όσα τους καταλογίζονται. Μέχρι τότε κρατούνται.

Πώς έγιναν οι νέες συλλήψεις
Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, «έπειτα από συλλογή νεότερων στοιχείων που ανέκυψαν από τις έρευνες και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, απογευματινές ώρες στις 15-11-20, στελέχη του Λιμεναρχείου Κω, με τη συνδρομή στελεχών του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμεναρχείου Κω, της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) και σε συνεργασία με τη Β’ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου ήτοι το Τμήμα Ασφάλειας Κω και την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε) ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιήθηκε νομότυπη κατ' οίκον έρευνα σε ξενοδοχειακή μονάδα στην Κω, όπου εντοπίστηκαν εννέα (09) αλλοδαποί, στερούμενοι νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Ακολούθησε η σύλληψη της 67χρονης ιδιοκτήτριας της εν λόγω ξενοδοχειακής μονάδας, ενώ στο πλαίσιο αξιοποίησης περαιτέρω πληροφοριών, βραδινές ώρες στις 16-11-2020, συνελήφθη έξωθεν της ως άνω εγκατάστασης 30χρονος αλλοδαπός, ο οποίος φέρεται ότι επρόκειτο να προμηθεύσει με πλαστά έγγραφα τους ανωτέρω αλλοδαπούς και να διευκολύνει τη μετακίνησή τους προς την ενδοχώρα.

Όπως προέκυψε από τις έρευνες, ο ρόλος του προαναφερόμενου αλλοδαπού στην εγκληματική οργάνωση είναι να προμηθεύει με πλαστά έγγραφα τους παράνομα εισερχόμενους αλλοδαπούς από την Τουρκία στην Κω, ώστε εν συνεχεία να προωθηθούν στην ενδοχώρα.

Επιπροσθέτως, πρώτες πρωινές ώρες στις 16-11-2020, συνελήφθησαν δύο (02) επιπλέον αλλοδαποί ηλικίας 28 και 36 ετών, ενώ αναζητείται και τρίτος 27χρονος αλλοδαπός. Ειδικότερα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν:

• ο 28χρονος, από στελέχη της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος ΕΛ.Α.Σ. (Ο.Π.Κ.Ε.) της Β' Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου πλησίον της μαρίνας Κω, ο οποίος αναζητείτο στα όρια του αυτοφώρου. Έπειτα από ενημέρωσή του από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής σχετικά με το περιεχόμενο της κατηγορίας εις βάρος του, ο ανωτέρω αντέδρασε και προσπάθησε να διαφύγει, ενώ άμεσα ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη.

Ο ρόλος του ανωτέρω 28χρονου στην εγκληματική οργάνωση ήταν να παρέχει πληροφορίες αναφορικά με τις κινήσεις των πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και να συνοδεύει τους παράνομα εισερχόμενους μετανάστες στο λιμάνι, προκειμένου να επιβιβαστούν στο πλοίο για να εισέλθουν στην ενδοχώρα.

• ο 36χρονος, από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής Κω, ως ηγετικό στέλεχος της ως άνω εγκληματικής οργάνωσης, ο οποίος επίσης αναζητούνταν.

Και οι δύο προαναφερόμενοι αλλοδαποί συνελήφθησαν για παράβαση των άρθρων 187 Π.Κ. «εγκληματική οργάνωση», των άρθρων 29 και 30 του Ν. 4251/2014 και του άρθρου 148 Π.Κ. “περί κατασκοπείας”.

Οι έρευνες συνεχίζονται από την Λιμενική Αρχή Κω και τη Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες του νησιού».

Διαβάστε ακόμη

Παγκόσμια προβολή της Ελλάδας μέσω του έργου του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω

Σε Κω και Κάλυμνο ο Αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης

Προσλήψεις στον δήμο Κω

Η καθαριότητα των αρχαιολογικών χώρων

Έκλεψε τον εργοδότη του

Αεροδιακομιδή για 30χρονο πολυτραυματία από την Κω στο Ηράκλειο

Επιτυχημένη η εκδήλωση της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) στην Κω για τον Θαλάσσιο Τουρισμό

Κως: Αλλοδαπός παρενόχλησε 15χρονη σε Ίντερνετ καφέ