Σύμφωνος με το κλείσιμο της άτυπης δομής στα «Σφαγεία» ο Νότης Μηταράκης

Σύμφωνος με το κλείσιμο της άτυπης δομής  στα «Σφαγεία» ο Νότης Μηταράκης

Σύμφωνος με το κλείσιμο της άτυπης δομής στα «Σφαγεία» ο Νότης Μηταράκης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 382 ΦΟΡΕΣ

Στη σημαντική μείωση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά του Αιγαίου και τις μηδενικές αφίξεις στα Δωδεκάνησα το τρέχον έτος, τις νέες κλειστές δομές που ετοιμάζονται σε Κω και Λέρο, και το αν θα κλείσει τελικά η άτυπη δομή φιλοξενίας στη Ρόδο, αναφέρθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε μία αποκλειστική συνέντευξη στον Τέρη Χατζηιωάννου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μαζί στις 3» στο Aigaio tv, ο κ. Μηταράκης ως προς το τελευταίο, για την περίπτωση της Ρόδου, τόνισε:
«Είμαστε απολύτως σύμφωνοι με τη δημοτική αρχή να κλείσει αυτή η δομή –αν και δεν είναι αυτή η απόφαση στην αρμοδιότητά μας- και μάλιστα να βοηθήσουμε να μεταφερθούν από εκεί οι αιτούντες άσυλο σε άλλες δομές, αλλά να υπάρχει και ο σχεδιασμός και η πρόβλεψη αν υπάρξουν νέες ροές πως θα αντιμετωπισθούν στη Ρόδο».

(Υπενθυμίζεται ότι η δημοτική αρχή Ρόδου έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι τέλος του μήνα ή το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου ο χώρος των παλιών Σφαγείων θα κλείσει και θα σφραγισθεί, έχοντας λάβει τις προφορικές διαβεβαιώσεις των συναρμόδιων υπουργείων και τη μεταφορά των μεταναστών που φιλοξενούνται εκεί, στην ενδοχώρα).

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε αναλυτικά στην περίπτωση της Λέρου, λέγοντας μάλιστα ότι η δημοτική αρχή του νησιού που φαίνεται τώρα ν’ αντιδρά, στήριξε τη δημιουργία της υπάρχουσας δομής επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Η δομή που υπάρχει τώρα, κακώς μπήκε εκεί που μπήκε, εντός του Ψυχιατρείου.

Εμείς τη μεταφέρουμε σ’ ένα χώρο που δεν ενοχλεί. Το 2021 θα λειτουργήσει η νέα δομή και η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας είναι θετική στην απόφαση αυτή, γιατί θα εγγυάται, όπως και όλες οι δομές που ετοιμάζονται, την προστασία της δημόσιας υγείας και της δημόσιας ασφάλειας.

Το 2020 είχαμε μόνο 35 αφίξεις μεταναστών-προσφύγων στη Λέρο και είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας που προστατεύουμε τα σύνορα και νιώθει ασφαλής η κοινωνία. Μπαίνουμε σε μία λογική κλειστών δομών (θα κλείνουν στις 8 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί), με πολύ πιο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ασφάλεια του χώρου και της κοινωνίας και αποφυγής του συγχρωτισμού πολλών ατόμων», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός τόνισε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση των νησιωτικών περιοχών, σημειώνοντας ότι το 2020 έφυγαν από τα νησιά 31.000 άτομα.

«Θέλουμε οι δομές να είναι άδειες! Το ότι ο κορωνοϊός παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη μείωση των ροών, δεν είναι από μόνη της μία επαρκής αιτιολογία. Είναι η ασφαλής φύλαξη των συνόρων μας. Οι προσφυγικές ροές θα είναι για πολλά χρόνια ακόμη...

Με εθνική στρατηγική, διαχωρισμό των κατηγοριών, απελάσεις, έλεγχο των ΜΚΟ, τις κλειστές ελεγχόμενες δομές, στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα: ότι δεν θέλουμε να είμαστε πύλη εισόδου», ανέφερε σχετικά, ευχαριστώντας παράλληλα το προσωπικό του Λ.Σ. και του Πολεμικού Ναυτικού για τη φύλαξη και προστασία των νησιών.

«Ζητάμε από τον κόσμο να μας εμπιστευθεί. Πήγα σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια, με στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών και τους είπα ότι θα κριθούμε στην πράξη. Πλέον θα υπάρχουν πέντε πρότυπα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών και Προσφύγων που θα ανταποκρίνονται στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Η Ελλάδα εφαρμόζει μία αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Η χώρα μας σήκωσε – και ειδικά τα πέντε νησιά του Αιγαίου – το μεγαλύτερο μέρος της μεταναστευτικής κρίσης τα τελευταία χρόνια» επισήμανε ο Νότης Μηταράκης.

Όπως τόνισε, προχωράμε σε ένα φιλόδοξο και ρεαλιστικό σχέδιο δημιουργίας Κλειστών, Ελεγχόμενων Δομών στα νησιά με:
• σύγχρονα μέσα ελέγχου εισόδου / εξόδου, με έλεγχο εισερχομένων
• διπλές περιφράξεις
• συστήματα ασφαλείας
• αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Σημείωσε επίσης ότι η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, οι υπηρεσίες ασφαλείας και η Αρχή Διαφάνειας ασχολήθηκαν με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), παρακολουθώντας στενά τη δράση τους για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ενώ για την εξάρθρωση του κυκλώματος διακίνησης παράνομων μεταναστών στην Κω, ανέφερε ότι ήδη σχηματίσθηκε δικογραφία και οι κατηγορίες είναι βαρύτατες σε αυτές τις περιπτώσεις.

Τέλος, ανέφερε ότι τα hot spot των νησιών δεν ήταν σε θέση ν’ αντιμετωπίσουν την πανδημία. Παρά τις ιδιαίτερες δυσκολίες μέσα στο 2020 και την πανδημία με 92.000 άτομα στις δομές, κατεγράφη ένας θάνατος από Covid-19, ενώ μόλις στο 1% ανέρχονται τα κρούσματα με κορωνοϊό μέσα σε αυτές, με τους περισσότερους που νόσησαν να είναι ασυμπτωματικοί και λιγοστοί χρειάσθηκε να νοσηλευθούν στα Νοσοκομεία.

Διαβάστε ακόμη

Συμβαίνει τώρα: τροχαίο ατύχημα στην Ψαροπούλα

Προσοχή: Χωρίς φανάρια η διασταύρωση Ρόδου-Λίνδου με Τραουνού!

Στις φλόγες τυλίχθηκε τα ξημερώματα στη Ρόδο σταθμευμένο όχημα (βίντεο)

Εντυπωσιακά κι ελπιδοφόρα τα πρώτα στοιχεία για την εξέλιξη του τουρισμού φέτος στη χώρα μας

Πως γιορτάζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα - Τα έθιμα της Δωδεκανήσου

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια

Το έθιμο επιστροφής της εικόνας της Παναγιάς Σκιαδενής στο μοναστήρι

Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Ρόδου για την απώλεια υπαλλήλου του δήμου