Να παραχωρηθεί το Σανατόριο Ελεούσας στον δήμο Ρόδου ζητά η τοπική κοινότητα

Να παραχωρηθεί το Σανατόριο Ελεούσας στον δήμο Ρόδου ζητά η τοπική κοινότητα

Να παραχωρηθεί το Σανατόριο Ελεούσας στον δήμο Ρόδου ζητά η τοπική κοινότητα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3276 ΦΟΡΕΣ

Κατέθεσαν ήδη τεκμηριωμένη πρόταση στο ΤΑΙΠΕΔ

Πρόταση να παραχωρηθεί το ιστορικό κτήριο του Σανατορίου της Ελεούσας από το ΤΑΙΠΕΔ στον δήμο της Ρόδου, κατέθεσε το τοπικό συμβούλιο της περιοχής, μετά από εισήγηση του προέδρου κου Νίκου Σαρούκου.

Το τοπικό συμβούλιο ομόφωνα ενέκρινε την πρόταση αυτή και αναμένεται τώρα να προωθηθεί σχετική διαδικασία προκειμένου να υπάρξει θετική απόφαση από το ΤΑΙΠΕΔ.

Στην εισήγηση που κατέθεσε ο πρόεδρος της κονότητας Διμυλιάς – Ελεούσας κος Νίκος Σαρούκος, αναφέρεται συγκεκριμένα:
«Η παραχώρηση του ιστορικού κτηρίου και περιβάλλοντος χώρου του Σανατορίου της Ελεούσας, αποτελεί για την τοπική μας κοινωνία μια σημαντική κίνηση που σκοπό θα έχει την ανάδειξη και συντήρηση αλλά ταυτόχρονα και την αξιοποίησή του η οποία θα διασφαλίσει τη διάσωσή του από τη φθορά του χρόνου.

Το κτήριο του Σανατορίου χτίστηκε από τους Ιταλούς κατακτητές όταν ο Κυβερνήτης Μάριο Λάγκο, αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία ενός χωριού στο αλπικό πρότυπο αρχιτεκτονικής, το 1935.

Η ιστορία του χώρου αυτού, αρχίσει με τη λειτουργία του ως σχολείου και στη συνέχεια με τη μεταφορά και τη φιλοξενία των φυματικών από όλη την Ελλάδα η οποία ξεκίνησε περί το 1947 με την αποχώρηση των Ιταλικών δυνάμεων κατοχής και την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. Το «Σανατόριο των Δωδεκανήσων» όπως ονομάζονταν, έφερε το όνομα «Βασίλισσα Φρειδερίκη» και λειτούργησε μέχρι το 1970.

Στόχος μας, είναι στο σημείο αυτό να δημιουργηθεί Κέντρο Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, το οποίο θα φιλοξενεί παιδιά με «ειδικές ικανότητες και δεξιότητες» και θα τους προσφέρει χώρο για να αναπτύξουν φυσικές και χειροτεχνικές δραστηριότητες καθώς επίσης και δυνατότητες εκπαίδευσης σε αντικείμενα του ενδιαφέροντός τους.

Συνεπώς με την παραχώρηση του κτηρίου αυτού από το ΤΑΙΠΕΔ στον Δήμο της Ρόδου – Τοπική Κοινότητα Διμυλιάς - Ελεούσας, θα διασφαλιστεί η συντήρηση και διάσωση του ιστορικού για την περιοχή χώρου και ταυτόχρονα θα γίνει ένας χώρος δημιουργίας και απασχόλησης που θα δώσει προοπτική και χαρά στα παιδιά και τις οικογένειες που το έχουν ανάγκη».

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη