Έντονος ο προβληματισμός στους εστιάτορες της περιοχής μας

Έντονος ο προβληματισμός στους εστιάτορες της περιοχής μας

Έντονος ο προβληματισμός στους εστιάτορες της περιοχής μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 969 ΦΟΡΕΣ

Προβληματισμός και ανησυχία χαρακτηρίζει τους εστιάτορες της περιοχής μας, αναφορικά με την επιβίωση των επιχειρήσεών τους, καθώς η φετινή χρονιά ήταν σχεδόν χαμένη λόγω της πανδημίας ενώ η αβεβαιότητα για την επόμενη σεζόν δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Ο κλάδος της εστίασης επλήγη πολύ σοβαρά, και τα όποια μέτρα πάρθηκαν δε φαίνεται να μπορούν να καλύψουν τη ζημιά που προκλήθηκε αλλά και εκείνη που θα προκληθεί το επόμενο διάστημα, αφού και το 2021 τα πράγματα θα είναι εξίσου δύσκολα στον τουρισμό.

Την αγωνία και την κατάσταση που βιώνουν οι εστιάτορες της περιοχής μας αποτύπωσαν χθες με δηλώσεις τους στα μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος του σωματείου εστιατόρων «Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ» Γιάννης Κλούβας, ο αντιπρόεδρος Γιάννης Χατζηκέλης και ο γραμματέας Σταύρος Ζουρούδης, ζητώντας γενναία στήριξη στον κλάδο ειδικά στην περιοχή μας λόγω της εποχικότητας.

«Ήταν μία δύσκολη σεζόν περάσαμε πολλά, όμως εμείς ήμασταν υποχρεωμένοι να κρατήσουμε τα φώτα του νησιού και τα μαγαζιά μας ανοικτά για να μην έρθει ο κόσμος και δει άδειους δρόμους και άδεια καταστήματα.

Πολλοί από εμάς φυλάξαμε… Θερμοπύλες, χάσαμε χρήματα, δημιουργήσαμε χρέη αντί κέρδη, όμως το κάναμε για το καλό της Ρόδου, επειδή ζούμε και δραστηριοποιούμαστε εδώ και δεν μπορεί το νησί να σου δίνει και εσύ να μην δίνεις πίσω…

Έτσι κρατήσαμε όσο μπορούσαμε τα μαγαζιά μας ανοιχτά με θυσίες» δήλωσε ο πρόεδρος Γιάννης Κλούβας ο οποίος τόνισε και το γεγονός ότι προηγήθηκε μία πολυετής οικονομική ύφεση στη χώρα λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Προερχόμαστε και από μία δεκαετία με μία οικονομική κρίση, στα καταστήματά μας η κερδοφορία ήταν μηδενική έως κάτι τις, τα δύο τελευταία χρόνια η εστίαση έχει υποστεί 3-4 αυξήσεις ΦΠΑ παίρνοντάς μας όλη την κερδοφορία και να μη ξεχνάμε ότι το σύστημα all inclusive έχει πάρει από εμάς ένα μεγάλο κομμάτι της πελατείας μας».

Για το «ΝΗΣΙδΑ»

Ο πρόεδρος των εστιατόρων αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «ΝΗΣΙδΑ» της περιφέρειας για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του νοτίου Αιγαίου τονίζοντας ότι ήταν μία πάρα πολύ καλή κίνηση από την περιφέρεια που προστέθηκε το ποσό των 5 εκατ. ευρώ για την εστίαση.

«Η κίνηση αυτή ήταν έξυπνη και πολύ καλή και ευχαριστούμε τον περιφερειάρχη, όμως θα ήθελα να πω το εξής: θα έπρεπε το κράτος να σκύψει με περισσότερη σοβαρότητα στον πρωταθλητή του τουρισμού στο σύμπλεγμα του νοτίου Αιγαίου που προσφέρει στον κρατικό κορβανά πολλά χρήματα και οι προσπάθεια από τους νησιώτες είναι πολύ μεγάλες για να κρατήσουμε αυτό τον πρωταθλητισμό. Θα έπρεπε να δώσει περισσότερα χρήματα και όχι μόνο 35 εκατ. ευρώ γιατί δεν επαρκούν.

Αν πούμε ότι είναι 3.300 οι κωδικοί στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου για όσους ασχολούνται με την εστίαση, (εστιατόρια, καφετέριες, σνάκ μπαρ, νυχτερινά κέντρα) και άλλοι περίπου 2.500 κωδικοί στις Κυκλάδες, δηλαδή ας πούμε 5.000 κωδικοί και πιάνουμε όλοι τα όρια θα πάρουμε τα 10.000 ευρώ πόσοι; Οι 500; Εκτιμώ ότι και να πιάσουμε το όριο των εξόδων θα είναι πολλές οι επιχειρήσεις και τα χρήματα δεν θα φτάσουν.

Θα τα πάρουν λίγες επιχειρήσεις. Ευχαριστούμε πολύ την περιφέρεια για την κίνηση αυτή αλλά τα χρήματα δε φτάνουν» δήλωσε ο κ. Κλούβας και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να είμαστε περισσότερο διεκδικητικοί και να ζητάμε από το κράτος που απορροφά από τους αρχαιολογικούς χώρους 9 εκατ. ευρώ το χρόνο και απομυζεί τη Ρόδο από φόρους να βάλει το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τα εστιατόρια είναι ειδική κατηγορία

Παράλληλα αφού τόνισε ότι τα εστιατόρια είναι επιχειρήσεις που ανήκουν σε ειδική κατηγορία, είπε τα εξής: «Στο πρώτο κλείσιμο μάς έκλεισαν Παρασκευή χωρίς να υπολογίσουν ότι υπάρχουν καταστήματα που δεν μπορούν να διατηρήσουν τα προϊόντα τους. Ένα εστιατόριο δεν μπορεί να διαθέσει κονσέρβες, πρέπει να αγοράσει φρέσκα λαχανικά, να μαγειρέψει και να είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους πελάτες του.

Όποιος έχει εστιατόριο στην Ελλάδα είναι ήρωας και ειδικά εδώ θεωρώ τους συναδέλφους μου ήρωες. Τη δεύτερη φορά μας έκλεισαν ξαφνικά αλλά εδώ στη Ρόδο οι εποχιακοί τα είχαμε ήδη μαζέψει… Αυτοί που έπαθαν ζημιά ήταν στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά εκείνοι δουλεύουν 12 μήνες ενώ εμείς όχι».

Για τα μέτρα της κυβέρνησης

Σε ερώτηση για τα μέτρα της κυβέρνησης και αν είναι ικανοποιημένος ο κλάδος από αυτά ο κ. Κλούβας απάντησε ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι το μόνο εργαλείο που βοήθησε τις επιχειρήσεις τους. «Όσοι είχαν μεγάλους τζίρους κάτι πήραν και ζουν από αυτά τώρα. Ζούμε με τα δανεικά της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Οι υπόλοιποι που ήταν μικρές επιχειρήσεις με μικρότερη κερδοφορία πήραν λιγότερα χρήματα. Είχα συναδέλφους που πήραν 2.000-3.000 ευρώ και άλλους που πήραν 20.000 -30.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα ενοίκιά μας που μειώθηκαν ήταν καλό αλλά είναι… πίσω τα περισσότερα, δεν είδαμε καμία άλλη στήριξη»

Μιλώντας για την επόμενη σεζόν τόνισε ότι είναι θολό το τοπίο. «Δεν ξέρουμε πού θα φτάσει η κατάσταση ζούμε όλοι σε ανησυχία, ζούμε όλοι σε μία αβεβαιότητα… Φέτος πήραμε το μισό προσωπικό… Μαζί με εμάς πείνασαν και αυτά τα παιδιά. Οι άνθρωποι αυτοί είναι στον αέρα… Αυτοί που δούλεψαν λίγο παραπάνω από εμάς ήταν νότια Ρόδος, Λίνδος, Φαληράκι κ.λπ., όχι γιατί υπήρχε περισσότερος κόσμος αλλά επειδή έληγε η εστίαση στις 12.30 οι ξένοι δεν κατέβαιναν στην πόλη» είπε επίσης ο κ. Κλούβας και ζήτησε από την πολιτεία να στηρίξει περισσότερο τις επιχειρήσεις αυτές.

«Στην Παλιά Πόλη αν κάνετε μία βόλτα θα δείτε πολλά ενοικιαστήρια. Ακόμα και στη Σωκράτους υπάρχουν πολλά «ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ». Με λυπεί το γεγονός αυτό» δήλωσε επίσης και προέτρεψε τόσο την περιφέρεια όσο και τους ξενοδόχους του χρόνου να μην αφήσουν την πόλη έρημη με… δύο ξενοδοχεία, να βάλουν κόσμο και στην πόλη και στα ξενοδοχεία της πόλης, όπως είπε, αφού όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «Τα βράδια ήμασταν μόνοι… μετά από 43 χρόνια δουλειάς είδα την οδό Παπανικολάου με κλειστά μαγαζιά».

Να πάμε επιτέλους στον 12μηνο τουρισμό

Από την πλευρά του ο γραμματέας του σωματείου Σταύρος Ζουρούδης αναφέρθηκε στην επιμήκυνση της σεζόν και ειδικά στον 12μηνο τουρισμό λέγοντας ότι γίνονται τέτοιες συζητήσεις από το 1975, αλλά δεν έχει γίνει καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι σήμερα. «Ξεχάσαμε τελείως και πρέπει να τον ξαναθυμηθούμε τον 12μηνο τουρισμό.

Να δώσουμε μεγάλη βάση σε αυτό. Κάποια στιγμή επιτέλους πρέπει να κινηθούμε όλοι εμείς προς τα εκεί. Εγώ θα μπορούσα ως γραμματέας να επηρεάσω πολλούς εστιάτορες να μείνουν ανοιχτά επί δώδεκα μήνες στην περίπτωση που έχουμε τουρισμό και το χειμώνα. Να μην κοιτάμε μόνο τη σεζόν. Αδυνατούμε να βγούμε δε γίνεται…Εμείς έχουμε κάνει ήδη ενέργειες για 12μηνο τουρισμό. Είμαστε αποφασισμένοι και ως σωματείο σε περίπτωση που γίνει αυτό, να είμαστε 12 μήνες ανοικτά χωρίς κανένα πρόβλημα» κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς