Το κυνοκομείο δεν είναι χώρος απόθεσης ψυχών!

Το κυνοκομείο δεν είναι χώρος απόθεσης ψυχών!

Το κυνοκομείο δεν είναι χώρος απόθεσης ψυχών!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 641 ΦΟΡΕΣ

Αυτό τόνισαν σε δηλώσεις τους οι αρμόδιοι του δήμου και του συλλόγου Φιλοζωικής περιγράφοντας την κατάσταση

Τη μέριμνα του Δήμου της Ρόδου και του Συλλόγου της Φιλοζωικής, με τη συνδρομή των εθελοντών, για τα αδέσποτα ζώα στο νησί και όχι μόνο, από την κατάσταση στο κυνοκομείο και τα σχέδια για τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκών προδιαγραφών, μέχρι τις ταΐστρες και τις ποτίστρες που τοποθετήθηκαν, περιέγραψαν χθες, σε δηλώσεις τους, ο Αντιδήμαρχος Προστασίας Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Πρωτογενούς Τομέα κ. Παναγιώτης Σταμάτης, η εντεταλμένη σύμβουλος και Κική Πάττα-Αποστολίδη καθώς και η Πρόεδρος του Συλλόγου κα Γιούλα Δημέλλη.

Αφορμή για τις δηλώσεις στάθηκε η σύσκεψη που είχαν, νωρίτερα χθες, με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Τηλέμαχο Καμπούρη, με αντικείμενο διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με τη διευθέτηση κάποιων ζητημάτων του κυνοκομείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, όπως είναι γνωστό, στη Ρόδο λειτουργεί το κυνοκομείο εδώ και αρκετά χρόνια. O Δήμαρχος, κ. Αντώνης Καμπουράκης, δείχνει μία ιδιαίτερη μέριμνα για τα θέματα αυτά και όλοι ενδιαφέρονται για την επίλυση κάποιων χρόνιων ζητημάτων που αφορούν στη λειτουργία του.

Στο πλαίσιο αυτό, με τον Αντιδήμαρχο, χθες, συζήτησαν διάφορα θέματα και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μία καλή πρόθεση και από τη δική του πλευρά να συμβάλει με όποιο τρόπο μπορεί έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν. «Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα. Ένα-ένα τα ζητήματα της λειτουργίας του κυνοκομείου αντιμετωπίζονται και πιστεύω σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε να δείξουμε κάτι καλό για τη λειτουργά του», δήλωσε ο κ. Σταμάτης.

Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι υπάρχουν δύο σκέψεις: η βασική σκέψη είναι ότι ο Δήμος χρειάζεται να έχει ένα νέο κυνοκομείο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, για ευνόητους λόγους. Όμως, μέχρι να συμβεί αυτό, είναι υποχρεωμένοι να συντηρήσουν τις δομές του υπάρχοντος και ν’ αντιμετωπίσουν τα προβλήματα λειτουργίας του διότι, όπως όλοι γνωρίζουμε…«τα ζώα δεν μπορούν να περιμένουν πότε θα κατασκευαστεί το νέο κυνοκομείο».

Η κα Πάττα-Αποστολίδη
Από την πλευρά της η εντεταλμένη, αναφερόμενη στη χθεσινή συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, είπε ότι έγινε μετά από την επίσκεψή τους στο χώρο του κυνοκομείου όπου και διαπίστωσαν οι ίδιοι τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν.

Χθες, μάλιστα, διευθέτησαν αρκετά από τα προβλήματα αυτά αφού ο χώρος αυτός όταν δημιουργήθηκε προοριζόταν να φιλοξενεί από 50 μέχρι 100 σκυλιά και διαπίστωσαν ότι έχουμε φθάσει πλέον να είναι πάνω από 400 και οι ανάγκες είναι ακόμα περισσότερες και πολύπλοκες.

Δεν παρέλειψε, ακόμη, ν’ αναφερθεί στον βασικό ρόλο που παίζουν οι εθελοντές τους οποίους και ευχαρίστησε αφού, όπως είπε, χωρίς αυτούς το κυνοκομείο μας δεν θα μπορούσε να λειτουργεί όπως λειτουργεί. Η «ψυχή» στο κυνοκομείο όμως, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι η κα Δημέλλη.

Η κα Πάττα-Αποστολίδη, ααφέρθηκε ακόμη στον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα ζώα αφού δεν είναι για να παίρνουμε ένα δωράκι στο παιδί και αύριο-μεθαύριο επειδή μεγάλωσε, δεν μπορούμε κτλ. να τ’ αφήσουμε στο κυνοκομείο. Όπως είπε, το κυνοκομείο είναι ένας χώρος που περιθάλπει τα ζώα και μετά αυτά πρέπει να επιστρέφουν στο χώρο από τον οποίο ήρθαν. Δεν είναι ένας χώρος, δηλαδή, για να έχει τα ζώα εκεί.

Μάλιστα, σκέφτονται μέσα από τον πρωτογενή τομέα να κάνουν ένα τέτοιο πείραμα, δηλαδή να βγάλουν ξανά τα ζώα έξω αφού εκεί υπάρχουν και πολλά μικρά ζώα συντροφιάς τα οποία σίγουρα θα μπορούσαν να πάνε σε ανθρώπους και οικογένειες που είναι συνειδητοποιημένοι στο κομμάτι αυτό και θα μπορούσαν να τα πάρουν κοντά τους να τα μεγαλώσουν.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για την κατάσταση που επικρατεί στη Ρόδο με τα αδέσποτα και τα ζώα συντροφιάς, ήταν τα όσα είπε, στη συνέχεια, η κα Δημέλλη, η οποία είναι και ο κύριος αποδέκτης στα όσα συμβαίνουν σε σχέση με το θέμα αυτό. Μιιλώντας, λοιπόν, για όλα αυτά που βιώνει στο κυνοκομείο, η ίδια, καταρχάς εξήγησε ότι ο Σύλλογος Φιλοζωικής Ρόδου διαχειρίζεται το δημοτικό κυνοκομείο με σύμβαση που έχει υπογράψει με τον Δήμο έναντι κάποιας επιδότησης. Βέβαια, εκτός από τη διαχείρισή του έχουν αναλάβει την υποχρέωση συνδιαχείρισης των αδέσποτων του νησιού μαζί με τον Δήμο.

Όπως εξήγησε αυτό, στην πράξη, σημαίνει ότι καλούνται να συνδράμουν και σε πάρα πολλά περιστατικά εκτός κυνοκομείου που έχουν να κάνουν με τραυματισμένα, προβληματικά, επιθετικά κτλ. ζώα, σε κάποιες περιπτώσεις κακοποιήσεων κτλ. Επεσήμανε, βέβαι, ότι σε ό,τι αφορά στις κακοποιήσεις, παρεμβαίνουν πάντα με τη συνδρομή της αστυνομίας ή της θηροφυλακής ή της Εισαγγελίας.

Στη συνέχεια, σε ό,τι αφορά τα αδέσποτα, θέλησε να διευκρινίσει ότι, το δημοτικό κυνοκομείο, υπό κανονικές συνθήκες, βάσει νόμου δηλαδή, θα πρέπει τα ζώα να έρχονται, να στειρώνονται, να τσιπάρονται και μετά να επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Όχι βέβαια κοντά σε αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδότοπους ή σε χώρους που υπάρχει πρόβλημα. Και να υπάρχει εκεί η υποδομή όπως τώρα έχει φροντίσει ο Δήμος με ταΐστρες, ποτίστρες κτλ. ώστε τα ζώα να μπορούν να σιτίζονται και να μπορούν να ζήσουν σχετικά σωστά στο δρόμο.

Το πρόβλημα, όμως, το μεγάλο που υπάρχει εδώ, σύμφωνα με την κα Δημέλλη, είναι ότι η νοοτροπία των πολιτών είναι άλλη: Δηλαδή, ό,τι κινείται πρέπει να το μαζεύουν, «μπήκε στον κήπο μας ο σκύλος έχουμε πρόβλημα», όπως είπε χαρακτηριστικά ενώ σημείωσε ότι όλα τα ζώα αυτά βαπτίζονται επιθετικά διότι είναι ο μόνος τρόπος να ζητήσουν την περισυλλογή τους. Και συνέχισε: «Με αποτέλεσμα να βλέπουμε ζώα τα οποία είναι φοβικά, πάρα πολύ φιλικά, δεν δημιουργούν κανένα απολύτως πρόβλημα, να περισυλλέγονται και να αναγκαζόμαστε να το κάνουμε διότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα ενοχλούν συνεχώς τον Πρωτογενή Τομέα και τους αρμοδίους του για να γίνει αυτό. Δηλαδή, είναι μία νοοτροπία η οποία πραγματικά πρέπει να γίνει μία μάχη για ν’ αλλάξει.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό το κομμάτι διότι έτσι θα απεγκλωβιστεί και ο εγκλεισμός των ζώων σε κλουβιά, κάτι που δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να έχουμε ως φιλόζωοι».

»Και δύο και τρία κυνοκομεία να φτιάξουμε αύριο, με τη νοοτροπία που έχουμε, σε ένα χρόνο, πιστέψτε με, θα είναι γεμάτα», είπε ακόμη η κα Δημέλλη και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε από αυτό: Δηλαδή, ν’ αλλάξουμε τη νοοτροπία μας, να περισυλλέγονται τα ζώα για τα οποία υπάρχει πραγματική ανάγκη, τα τραυματισμένα, τα γέρικα, τα κουτάβια που δεν μπορούν να αυτοσυντηρηθούν κτλ. «Το κυνοκομείο είναι φτιαγμένο γι’ αυτά τα πράγματα, δεν είναι ένας χώρος απόθεσης ψυχών», είπε χαρακτηριστικά.

Όσο αφορά στις υιοθεσίες, προσπαθούν συνεχώς αλλά εξετάζουν να είναι σωστές, ελέγχοντας χώρο, κάνοντας συνέντευξη με τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το ζώο που θα πάρουν, γίνεται συμβόλαιο υιοθεσίας στο οποίο περιλαμβάνεται όρος ότι μπορούν να κάνουν επανέλεγχο και αν δεν τους αρέσουν οι συνθήκες να πάρουν το ζώο πίσω, να στειρωθεί, να τσιπαριστεί, να πάει στον κτηνίατρό του, να έχει το βιβλιάριό του κτλ.
Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που έχουν προβλήματα με τις υιοθεσίες, αλλά οι περισσότερες πηγαίνουν καλά, όπως είπε.

Για τις κακοποιήσεις
Όσο αφορά στις κακοποιήσεις, υπάρχει μία παρεξήγηση: Η ίδια ξεκαθάρισε ότι οι κακοποιήσεις δεν είναι αρμοδιότητα αποκλειστικά του Συλλόγου της Φιλοζωικής, αλλά κατά κύριο λόγο είναι αρμοδιότητα της Αστυνομίας, της Εισαγγελίας και του αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος θα πρέπει να καταγγείλει το περιστατικό (στην Αστυνομία, ή τη θηροφυλακή).

Επειδή συμπολίτες μας για τέτοιες περιπτώσεις αναφέρουν συνεχώς τι κάνει το κυνοκομείο, γιατί δεν παρεμβαίνει κτλ. η κα Δημέλλη θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι ο Σύλλογος δεν είναι…αστυνομία ζώων και δεν είναι δουλειά του, ούτε μπορούν να μπουν αυθαίρετα σε έναν ιδιόκτητο χώρο και να αρχίσουν να ελέγχουν ό,τι βρίσκεται μπροστά τους γιατί αυτό είναι παράνομο. Θα πρέπει, λοιπόν, να καταλάβουν όλοι ότι οι ίδιοι μόνο με τη συνδρομή της Αστυνομίας, της θυηροφυλακής ή της Εισαγγελίας μπορούν να κάνουν κάποιες κινήσεις και δεν θέλει να επιτρέπει παρεκκλίσεις απ’ αυτό γιατί δεν είναι νόμιμο.

Δεν παρέλειψε, ακόμη, να αναφερθεί και σε ένα άλλο πολύ σοβαρό, όπως το χαρακτήρισε, θέμα που αντιμετωπίζουν και αφορά στο μπούλινγκ που υφίστανται οι εθελοντές που σιτίζουν! Όπως εξήγησε, υπάρχει ο νόμος 4039 του 2012 μαζί με μία διάταξη του Αρείου Πάγου που υποχρεωτικά οι εθελοντές φιλόζωοι σιτίζουν τα αδέσποτα χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα. Όποιος καταστρέφει και όποιος δημιουργεί προβλήματα στις ταΐστρες, τις ποτίστρες κτλ. μπορεί να διωχθεί ποινικά και φυσικά υπάρχει και πρόβλεψη για την κακοποίηση των ζώων σε τέτοιες περιπτώσεις.

Στην πράξη, όμως, επί καθημερινής βάσης, σύμφωνα με την κα Δημέλλη, οι εθελοντές δέχονται επιθέσεις από μη φιλόζωους για τη σίτιση των αδέσποτων και κυρίως για τις γάτες που είναι το πρόβλημα επειδή είναι περισσότερες. Μάλιστα, έχουν αποβληθεί μηνύσεις κατ’ επανάληψη, δυστυχώς μη φιλόζωοι κατ’ επανάληψη έχουν ρίξει δηλητήρια αρκετές φορές και αντιμετωπίζουν συνεχώς αυτό το θέμα. Για τον λόγο αυτό, θα τοποθετηθεί στις ταΐστρες και τις ποτίστρες ετικέτα στην οποία θα αναγράφεται ο νόμος ώστε να γνωρίζουν οι παραβάτες ότι θα έχουν πρόβλημα ενώ έχει προβλεφθεί να τοποθετηθούν σε σημεία επιτηρούμενα και κοντά σε κάμερες οπότε μετά και ο Σύλλογος μπορεί να κινηθεί αναλόγως.

Για τα δεσποζόμενα
Σε κάποιες περιπτώσεις τα δεσποζόμενα ζώα ζουν σε άσχημες συνθήκες, ανέφερε στη συνέχεια η ίδια και επεσήμανε ότι, για τον έλεγχο που έχει να κάνει με αυτά αρμόδιος είναι ο Δήμος και κατ’ επέκταση η κτηνίατρός του, η κα Βελώνη, η οποία έχει τη δυνατότητα να καλέσει την Αστυνομία, την Εισαγγελία κτλ. και να συνδράμει ώστε να μην έχουμε ζώα στα μπαλκόνια, δεμένα και παρατημένα σε χωράφια, και να υπάρχει μία βελτίωση και τα ζώα να έχουν μία ευζωία.

Ακόμη, επειδή πολλές φορές διαπιστώνει μία υπερβολή από φιλόζωους στις απαιτήσεις τους από τον Δήμο, τον Σύλλογο και το κυνοκομείο, θέλησε να πει ότι η Ρόδος έχει φθάσει σε ένα επίπεδο που θεωρεί ότι είναι από τα καλύτερα κυνοκομεία που υπάρχουν πανελλαδικά, παρ’ όλο που δεν έχει καλές εγκαταστάσεις. Έχει, όμως, πολύ υγιή ζώα, ανθρώπους που ενδιαφέρονται πραγματικά ενώ διαθέτει πράγματα που δεν προσφέρουν άλλες περιοχές. Όπως είπε χαρακτηριστικά, καλό είναι να βλέπουμε και τα καλά και να μην κρίνουμε και επικρίνουμε συνέχεια τους ανθρώπους που προσπαθούν γιατί είναι και λίγο αποκαρδιωτικό αυτό.

Τέλος, ανέφερε ότι συνεργάζονται με κάποιους κτηνιάτρους που πολλές φορές προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, κάνουν στειρώσεις δωρεάν σε γάτες και σκύλους κατ’ επανάληψη, υπάρχουν περιστατικά στα οποία δεν τους χρεώνουν επίσκεψη μόνο φάρμακα κάποιες φορές, έχουν καλές τιμές κτλ. Έχουν ζητήσει-και δύο-τρεις εξ αυτών το έχουν δεχθεί ήδη-να προσπαθήσουν να βοηθήσουν και ομάδες ανθρώπων που δεν έχουν οικονομική ευμάρεια ώστε να γίνονται κάποιες στειρώσεις, περιθάλψεις με το στοιχειώδες ποσόν. Για να γίνει πράξη, ψάχνουν να βρουν τον τρόπο ελέγχου του εισοδήματός τους ώστε να μην γίνει ανεξέλεγκτο αυτό.

Όσο αφορά στην οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου είπε ότι έχει επιχορηγηθεί με 130 χιλιάδες ευρώ για το 2020 σύμφωνα με τη σύμβαση και αποτελεί βέβαια την κύρια στήριξη του Συλλόγου για τη διαχείριση του κυνοκομείου. Από εκεί και πέρα υπάρχει και η βοήθεια από οργανώσεις του εξωτερικού και εθελοντές. Εξετάζουν, πάντως, να αυξηθεί το ποσό για την επόμενη χρονιά αφού διαπιστώνουν ότι οι ανάγκες είναι αυξημένες.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας