Τεράστια προβλήματα και για τους εστιάτορες της Κω

Τεράστια προβλήματα  και για τους εστιάτορες της Κω

Τεράστια προβλήματα και για τους εστιάτορες της Κω

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 306 ΦΟΡΕΣ

Μεγάλη ανάγκη στήριξης έχουν οι επιχειρήσεις της εστίασης στο νησί της Κω, καθώς το πλήγμα που υπέστησαν λόγω της πανδημίας ήταν τεράστιο, με αποτέλεσμα να υπάρχει αβεβαιότητα για την επιβίωσή τους και για το μέλλον των εργαζομένων σε αυτές.

Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου ΣΕΠΕΚΩ Βασίλης Μανιάς, στην Κω υπάρχουν περίπου 1.000 επιχειρήσεις και συνολικά 4.000 στα Δωδεκάνησα, σχεδόν όλες εποχικές, οι οποίες φέτος υπέστησαν μία μείωση της τάξης του 75% στα έσοδά τους λόγω της πανδημίας.

Προκειμένου να μπορέσουν να στηριχτούν και να μη βάλουν λουκέτο απαιτούνται περίπου 15 εκατ. ευρώ, καθώς δούλεψαν μόλις 3 μήνες φέτος, και μάλιστα με προβλήματα και χωρίς όλο το προσωπικό τους, το οποίο αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «ΝΗΣΙδΑ» της περιφέρειας, τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη βοήθεια για τον κλάδο όμως τα 5 εκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις του είδους δεν επαρκούν για όλες και για το λόγο αυτό το σωματείο ζητά να αυξηθεί το ποσό. Μάλιστα για το θέμα έστειλε στον περιφερειάρχη και τον έπαρχο της Κω την παρακάτω επιστολή:

«Αξιότιμε Περιφερειάρχη, αγαπητέ Έπαρχε Κω, Σε σχέση με το πρόγραμμα ενίσχυσης της μικρής επιχειρηματικότητας «ΝΗΣΙδΑ » που τρέχει η Περιφέρεια μας, το σωματείο μας θεωρεί πολύ θετική την απόφαση να βάλετε τις επιχειρήσεις εστίασης σε ξεχωριστή κατηγορία. Είναι προφανές ότι οι επιχειρήσεις μας δεν έχουν ούτε το μέγεθος ούτε και τα άλλα προαπαιτούμενα για να ανταγωνιστούν επιχειρήσεις άλλων κλάδων και ιδιαίτερα τα ξενοδοχεία, τις βιοτεχνίες κ.λπ., οπότε μια κατηγορία μόνο για τον κλάδο μας ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει και καλώς το πράξατε.

Από εκεί και πέρα θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει από τη μεριά σας, κάθε δυνατή προσπάθεια εξεύρεσης κι άλλων πόρων, ώστε το ποσό που αναλογεί στην εστίαση να αυξηθεί. Θεωρούμε ότι τα 5 εκατομμύρια είναι λίγα σε σχέση με τον όγκο των επιχειρήσεων εστίασης στην περιφέρεια μας. Σκεφτείτε ότι μόνο για τα Δωδεκάνησα ο αριθμός τους πλησιάζει τις 4.000!

Αν το ποσό παραμείνει ως έχει, το πιθανότερο είναι να φτάσει μόνο για τις μεγάλες και για τις πιο υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου και να αφήσει έξω τον μεγάλο όγκο των μικρών επιχειρήσεων που είναι και η πλειοψηφία. Έτσι, παρά τις καλές αρχικές σας προθέσεις, εν τέλει, θα κυριαρχήσει η δυσαρέσκεια σε όσους μείνουν έξω από το πρόγραμμα.

Μην ξεχνάτε ότι για περιοχές όπως τα νησιά μας, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων εστίασης είναι εποχικές και έχασαν ένα μεγάλο μέρος της σεζόν που δειλά δειλά ξεκίνησε τον Ιούλιο. Παράλληλα μιλάμε για έναν όγκο εργασιών και εσόδων που αντιστοιχούσε σε μια μείωση των αφίξεων περίπου στο 75% σε σχέση με το 2019.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε να δείτε θετικά το αίτημά μας για αύξηση του ποσού που θα αφορά την εστίαση στο πρόγραμμα «ΝΗΣΙδΑ ».
Ελπίζοντας στις άμεσες ενέργειές σας.

Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ. του ΣΕΠΕΚΩ
Ο Πρόεδρος Μανιάς Βασίλης
Ο Γραμματέας Σεγραίδος Γιώργος».

Διαβάστε ακόμη

Παγκόσμια προβολή της Ελλάδας μέσω του έργου του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω

Σε Κω και Κάλυμνο ο Αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης

Προσλήψεις στον δήμο Κω

Η καθαριότητα των αρχαιολογικών χώρων

Έκλεψε τον εργοδότη του

Αεροδιακομιδή για 30χρονο πολυτραυματία από την Κω στο Ηράκλειο

Επιτυχημένη η εκδήλωση της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) στην Κω για τον Θαλάσσιο Τουρισμό

Κως: Αλλοδαπός παρενόχλησε 15χρονη σε Ίντερνετ καφέ