Δεν συζητήθηκε το θέμα των ΚΥΤ Λέρου και Κω

Δεν συζητήθηκε το θέμα των ΚΥΤ Λέρου και Κω

Δεν συζητήθηκε το θέμα των ΚΥΤ Λέρου και Κω

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 425 ΦΟΡΕΣ

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους Χατζημάρκος και Γλυνός

Δεν συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου το αίτημα της παράταξης «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου» αναφορικά με την επέκταση των δομών φιλοξενίας προσφύγων σε Κω και Λέρο που κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος Κω Νίκος Κανταρζής.

Όπως είπε ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, αν η αντιπολίτευση θέλει να γίνει συζήτηση για το θέμα, τότε θα γίνει συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και όχι μόνο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τα νησιά, όπως τόνισε, πέτυχαν μία αποσυμφόρηση από τους πρόσφυγες σε ποσοστό 80% και οι προσφυγικές ροές μειώθηκαν κατά 98%. Από τη Λέρο και την Κω έφυγαν περίπου 11.000 πρόσφυγες, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, ο οποίος έντονα δυσαρεστημένος είπε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στον επικεφαλής της παράταξης Μανώλη Γλυνό: «μας κατηγορούν για ό,τι τους καπνίσει και αυτό το λέτε δημοκρατία; Οι συνεργάτες σας μας λασπολογούν καθημερινά. Εσείς εκπροσωπείτε τους κατασκευαστές και τους εμπνευστές αυτής της τακτικής. Δε δέχομαι λασπολογία από κανέναν».

Από την πλευρά του ο κ. Γλυνός διευκρίνισε ότι το αίτημα που κατατέθηκε αφορούσε την απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση της χωρητικότητας στα δύο ΚΥΤ Λέρου και Κω, την οποία η παράταξη ζήτησε να συζητήσει το σώμα.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Κανταρζής στην επιστολή του προς την Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ΠΝΑΙ, ανέφερε τα εξής:
«Κα Πρόεδρε, Για 2η φορά σε διάστημα ενός μήνα εσείς και η παράταξή σας απαξιώνετε επιδεικτικά τις τοπικές κοινωνίες και τις Δημοτικές Αρχές των νησιών της Κω και της Λέρου!

Για 2η φορά αρνείστε να συμπεριλάβετε ως θέμα προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου, την απόφαση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να επεκτείνει τα Κέντρα Υποδοχής προσφύγων και μεταναστών σε Κω και Λέρο, δημιουργώντας έτσι τεράστιες δομές και ξοδεύοντας δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ σε νησιά που ήδη σηκώνουν δυσανάλογα το βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος, πληρώνοντας ακριβά το τίμημα της αδιαφορίας που επέδειξε και η Περιφέρεια.

Για άλλη μια φορά η Περιφερειακή αρχή, ακόμα και οι σύμβουλοι των νησιών που σηκώνουν το βάρος, δηλαδή της Κω και της Λέρου, δεν τόλμησαν να ορθώσουν το ανάστημά τους στην άρνηση του Περιφερειάρχη να υποστηρίξει ως οφείλει τις αποφάσεις των εκλεγμένων φορέων της τοπικής κοινωνίας, προφανώς για να μην «τσαλακώσουν» τις ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ!

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η επέκταση των δύο ΚΥΤ δεν έχει λογική, ούτε είναι αναγκαία σύμφωνα με τα δεδομένα των τελευταίων χρόνων.

Φαίνεται όμως ότι η Κυβέρνηση, αλλά και οι παρατρεχάμενοι και προσκολλημένοι σε αυτήν θεσμικοί φορείς, έχουν αποφασίσει να μετατρέψουν τα δύο νησιά της Περιφέρειάς μας σε Κέντρα Υποδοχής «τύπου Μόρια» με μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από το σύνολο της χώρας.
Γι’ αυτό κάποιοι θα πρέπει να ντρέπονται!!

Ο δε Περιφερειάρχης θα πρέπει να απολογηθεί για την στάση του αυτή και στους Δημάρχους των δύο νησιών , ιδιαίτερα όμως στις τοπικές τους κοινωνίες που στις πρόσφατες εκλογές τον τίμησαν με ένα πολύ ψηλό ποσοστό!»

Αίτημα του Γ. Κρητικού
Σημειώνεται όμως ότι αίτημα προς την Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου να εισαχθεί προς συζήτηση το θέμα των Hot Spot της Κω και της Λέρου, είχε καταθέσει και ο Γιάννης Κρητικός, Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Δωδεκανήσου.

Ο κ. Κρητικός ζήτησε, μαζί με το αίτημα του Μανώλη Γλυνού, επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου», να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το θέμα των Hot Spot της Κω και της Λέρου, να γίνει αποδεκτό και το δικό του αίτημα να εισαχθεί για συζήτηση στην ίδια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου «η επίσημη καταδίκη των πρακτικών που υπονομεύουν το κύρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, μέσω της χρήσης του ως πεδίου άσκησης υποκρισίας και φαρισαϊσμού» όπως ανέφερε.

Όπως σημειώνει στο αίτημά του ο κ. Κρητικός, «ο κ. Γλυνός και οι συνεργάτες του κατέβηκαν στις εκλογές με το χρίσμα του πολιτικού χώρου, και Κυβέρνησης ταυτόχρονα, που άνοιξε τα σύνορα της χώρας και έστησε σε μια νύχτα και με τη χρήση βίας τα Hot Spot στα νησιά μας παρά την αντίθετη άποψη των τοπικών κοινωνιών. Μάλιστα, εκλεγμένος Σύμβουλός του κ. Γλυνού, πρότεινε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Κω δικό του οικόπεδο για τη στέγαση του Hot Spot του νησιού!».

Σήμερα που οι μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά μας έχουν σχεδόν μηδενισθεί και η αποσυμφόρηση των νησιών έχει γίνει πράξη, ο Αντιπεριφερειάρχης ζητά την προστασία του κύρους του Περιφερειακού Συμβουλίου, για να μην μετατραπεί «σε κολυμπήθρα στην οποία θα ξεπλύνουν τις αμαρτίες τους οι ίδιοι που εκπροσωπούν τους υπεύθυνους της βλάβης που υπέστησαν τα νησιά μας».

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Κρητικού έχει ως εξής: «κ. Πρόεδρε, Μαζί με το αίτημα του κ. Γλυνού, επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου», με το οποίο ζητάει να συζητήσουμε στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το θέμα των HotSpot της Κω και της Λέρου, παρακαλώ να κάνετε αποδεκτόκαι το δικό μας αίτημα να εισαχθεί για συζήτηση στην ίδια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η επίσημη καταδίκη των πρακτικών που υπονομεύουν το κύρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, μέσω της χρήσης του ως πεδίου άσκησης υποκρισίας και φαρισαϊσμού.

Ο κ. Γλυνός και οι συνεργάτες του κατέβηκαν στις εκλογές με το χρίσμα του πολιτικού χώρου, και Κυβέρνησης ταυτόχρονα, που άνοιξε τα σύνορα της χώρας και έστησε σε μια νύχτα και με τη χρήση βίας τα Hot Spot στα νησιά μας παρά την αντίθετη άποψη των τοπικών κοινωνιών. Μάλιστα, εκλεγμένος Σύμβουλος του κ. Γλυνού, πρότεινε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Κω δικό του οικόπεδο για τη στέγαση του Hot Spot του νησιού!

Σήμερα που οι μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά μας έχουν σχεδόν μηδενισθεί,
Σήμερα, που τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας επιτέλους φυλάσσονται και οι υπηρεσίες Ασύλου επιτέλους οργανώνονται με τρόπο που να αρμόζει σε μια δυτική δημοκρατική χώρα,

Σήμερα, που η αποσυμφόρηση των νησιών μας έχει γίνει πράξη και έχει απομείνει σε αυτά το ένα πέμπτο των προσφύγων και μεταναστών που είχαν όταν κυβερνούσε ο πολιτικός χώρος που εμπνεύστηκε, αποφάσισε και κατασκεύασε τα Hot Spot στα νησιά μας, που είναι ο ίδιος πολιτικός χώρος το χρίσμα του οποίου έφερε στις εκλογές η παράταξη του κ. Γλυνού και τον οποίο εκπροσωπεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Σας ζητήθηκε να μετατρέψετε το Περιφερειακό Συμβούλιο σε κολυμπήθρα στην οποία θα ξεπλύνουν τις αμαρτίες τους οι ίδιοι που εκπροσωπούν τους υπεύθυνους της βλάβης που υπέστησαν τα νησιά μας.

Γνωρίζοντας, κ. Πρόεδρε, την σοβαρότητα με την οποία έχετε χειριστεί πολλά και λεπτά ζητήματα, την πίστη σας στην αλήθεια, στην πολυφωνία και στη δημοκρατία, παρακαλώ να κάνετε δεκτό και το δικό μας αίτημα και να προστατέψετε με τον τρόπο αυτό το κύρος του Περιφερειακού μας Συμβουλίου, όπως λαμπρά έχετε πράξει μέχρι σήμερα».

Διαβάστε ακόμη

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.