Πάνω από 160 περιστατικά κορωνοϊού αντιμετώπισε συνολικά το νοσοκομείο Ρόδου

Πάνω από 160 περιστατικά κορωνοϊού  αντιμετώπισε συνολικά το νοσοκομείο Ρόδου

Πάνω από 160 περιστατικά κορωνοϊού αντιμετώπισε συνολικά το νοσοκομείο Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2322 ΦΟΡΕΣ

Δηλώσεις του διοικητή Γρηγόρη Ρουμάνη

Τη διαβεβαίωση ότι το Νοσοκομείο της Ρόδου βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα ώστε να είναι ασφαλές τόσο το προσωπικό του όσο και οι ασθενείς και οι συνοδοί τους, έδωσε χθες ο Διοικητής του, κ. Γρηγόρης Ρουμάνης, ο οποίος, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι, από την αρχή της πανδημίας το Νοσηλευτικό μας Ίδρυμα έχει αντιμετωπίσει περί τα εκατόν εξήντα περιστατικά κορωνοϊού.

Ο κ. Ρουμάνης, σε δηλώσεις του χθες, προέβη σε έναν σύντομα απολογισμό τόσο για τη διαχείριση της πανδημίας στο Νοσοκομείο της Ρόδου όσο και για τη λειτουργία του όλη αυτή την περίοδο ενώ αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού του που γίνονται με στόχο πάντα την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ανέφερε, λοιπόν, καταρχάς, ότι το Νοσηλευτικό μας Ίδρυμα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι μικρός, κάτι που διευκολύνει τόσο στην εξυπηρέτηση και τη νοσηλεία τους όσο και στην ανταπόκριση σε τυχόν προβλήματα που υπάρχουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έκανε γνωστά ο Διοικητής, κατά μέσο όρο, τη δεύτερη φάση της πανδημίας νοσηλεύτηκαν 10 με 11 άτομα, με τον υψηλότερο αριθμό να είναι τα 17 άτομα. Μέχρι τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους δύο συμπολίτες μας και άλλοι δύο έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία της Κρήτης. Και είπε: «Την παρούσα φάση δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα και μπορούμε να ανταποκριθούμε αξιόπιστα και με ασφάλεια στην πανδημία».

Ο ΕΟΔΥ, βέβαια, έχει τη μεγαλύτερη εικόνα για την πορεία της πανδημίας στο νησί, με την έννοια ότι παίρνει αποτελέσματα και από τα τρία κλιμάκια που έχει εδώ ενώ οι ίδιοι εκτιμούν ότι τα περιστατικά τα οποία αντιμετώπισε το Νοσοκομείο της Ρόδου, μέσα από τα δικά του δεδομένα, είναι περίπου 160 άτομα από την αρχή της πανδημίας. Ούτως ή άλλως, στην πρώτη φάση είχαν τέσσερα άτομα.

Για το προσωπικό
Σε ό,τι αφορά το προσωπικό του Νοσοκομείου, όπως είπε ο κ. Ρουμάνης, έχουν λάβει μία σειρά από μέτρα εδώ και πάρα πολύ καιρό, τα οποία περιλαμβάνουν καταρχήν την εξέταση κορωνοϊού μοριακά για όλο το προσωπικό κάθε δεκαπέντε ημέρες, που είναι ένα ιδιαίτερα αυστηρό μέτρο, με σκοπό να προστατεύσουν και τους ασθενείς και το προσωπικό από τον κορωνοϊό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μέχρι τώρα να έχουν οκτώ άτομα που έχουν νοσήσει, με πολύ ήπια συμπτώματα και τα οποία σταδιακά επιστρέφουν. «Οκτώ άτομα, έξι νοσηλευτές και δύο γιατροί, στα 645 άτομα που έχει προσωπικό το νοσοκομείο, θεωρώ ότι είναι ποσοστό μηδενικό και φυσιολογικό γιατί όλοι έχουμε την κοινωνική μας ζωή, τις οικογένειές μας και οι πιο πολλοί-για να μην πω όλοι-κόλλησαν εκτός νοσοκομείου. Σημασία έχει ότι είναι καλά στην υγεία τους και επανέρχονται σταδιακά στην εργασία τους», είπε ο ίδιος.

Για τα τεστ
Σύμφωνα με τον Διοικητή, ο κόσμος έρχεται στο νοσοκομείο για να κάνει τεστ, μάλιστα υπάρχουν μέρες που ξεπέρασαν και τα 200! Επίσης, κατά μέσο όρο, στο νοσοκομείο διενεργούνται από 120 έως 180 τεστ την ημέρα. Όπως εξήγησε, αυτά γίνονται σε ανθρώπους που είτε πρέπει να μπουν στο νοσοκομείο ή που μπαίνουν για να νοσηλευτούν. Μάλιστα, καθιέρωσαν σε όσους μπαίνουν για να νοσηλευτούν να γίνεται καταρχήν ένα γρήγορο τεστ και σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει κορωνοϊό πάλι απομονώνεται σε ένα δωμάτιο, εκεί κάνουν ένα μοριακό τεστ και τη δεύτερη ημέρα μετά και από αυτά τα αποτελέσματα, συνεχίζει τη νοσηλεία του στο Νοσοκομείο.

Πώς λειτουργεί το Νοσκομείο
Ο κ. Ρουμάνης θύμισε, στη συνέχεια, ότι, από την αρχή της πανδημίας, οργάνωσαν μία καινούργια κλινική και ένα καινούργιο τμήμα επειγόντων περιστατικών για Covid. Επίσης, το νοσοκομείο της Ρόδου δεν επιτρέπεται να νοσηλεύσει ασθενείς Covid που χρήζουν φροντίδας ΜΕΘ γι’ αυτό και δύο περιπτώσεις για τις οποίες χρειάστηκε να διασωληνωθούν οι ασθενείς, διακομίστηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Όπως είπε, οι εντολές του Υπουργείου είναι μείωση των χειρουργείων κατά 80%, μείωση των εξωτερικών ιατρείων κατά 70%. Όσον αφορά τα χειρουργεία, το τελευταίο διάστημα λόγω μείωσης του αριθμού των αναισθησιολόγων ούτως ή άλλως τα είχαν μειώσει, οπότε δεν χρειάστηκε περαιτέρω και ο αριθμός των χειρουργείων που κάνουν σήμερα, από 70 έως 90 την εβδομάδα είναι καλός. Όσον αφορά στα εξωτερικά ιατρεία που έχουν μειωθεί, ο Διοικητής σημείωσε ότι για όλους εμάς είναι Γενικό Νοσοκομείο και δεν πρέπει να παρασυρθούμε και να λέμε ότι έχουμε μόνο ασθενείς Covid γι’ αυτό και έστειλε το μήνυμα:

«Επομένως, εάν κάποιος χρειάζεται να εξεταστεί, να νοσηλευτεί, να επισκεφθεί το νοσοκομείο ως ασθενής, θα πρέπει να ξέρει ότι πάντα υπάρχουν και οι γιατροί και οι νοσηλευτές και ό,τι άλλο χρειαστεί για να λειτουργήσει το νοσοκομείο σαν Γενικό Νοσοκομείο και να μη μεταφέρουμε τυχόν προβλήματα υγείας σε επόμενες φάσεις». Από την άλλη βέβαια-συμπλήρωσε-θα πρέπει να αποφύγουμε τις…«εθιμοτυπικές» επισκέψεις για ένα απλό πρόβλημα για το οποίο πρέπει να πάμε στο Κέντρο Υγείας. Για τους συνοδούς καθιέρωσαν εδώ και αρκετό καιρό τους μοναδικούς συνοδούς, που δεν αλλάζουν δηλαδή κατά τη διάρκεια της νοσηλείας ενώ ξεκινούν και κάνουν και σε αυτούς rapid test ώστε να ξέρουν ότι όλοι όσοι περνούν την πύλη του νοσοκομείου βρίσκονται σε μία κατάσταση τέτοια που να επιτρέπει την ασφαλή λειτουργία του.

Ακόμα, από την αρχή της πανδημίας τα Κέντρα Υγείας βοήθησαν στη λειτουργία του νοσοκομείου-μάλιστα ο κ. Ρουμάνης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους γιατρούς οι οποίοι είναι και στην κλινική Covid-και αυτό έγινε επειδή αυξήθηκαν οι ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό. Έτσι, υπάρχουν άνθρωποι που τους βοηθάνε εθελοντικά και είναι περίπου στα 8-10 άτομα.

Εκσυγχρονισμός
Τέλος, ο Διοικητής αναφέρθηκε και στην ανανέωση του εξοπλισμού του Νοσοκομείου αφού ήδη έχουν εγκατασταθεί δύο καινούργια ακτινολογικά μηχανήματα, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εγκατάστασης καινούργιου μαγνητικού τομογράφου όπως και η διαδικασία καινούργιου αγγειογράφου. Έτσι, προς τα τέλη Ιανουαρίου όλος αυτός ο χώρος θα έχει ανακαινιστεί πλήρως με μηχανήματα πάρα πολύ σημαντικά για τον έλεγχο των ασθενών και για την πλήρη εξακρίβωση της νόσου που έχουν.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Ρουμάνης ανέφερε ότι είναι σπουδαίο που η Περιφέρεια βοηθάει αφού αυτά προέρχονται από το ΕΣΠΑ και η χρηματοδότηση ανέρχεται στα 2,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ήδη «τρέχουν» ένα ΕΣΠΑ ενεργειακό 4,5 εκατ. ευρώ με τη συνδρομή της Περιφέρειας που έχει την τεχνογνωσία ενώ σε εξέλιξη είναι και αγορές ύψους 350 χιλιάδων ευρώ περίπου για εξοπλισμό ανακαίνισης των ασανσέρ, των μαγειρείων κ.α. που βοηθούν την καλή λειτουργία και άλλων τμημάτων του νοσοκομείου, επίσης πολύ σημαντικών.

Τέλος, ο κ. Ρουμάνης έκανε αναφορά και στην ανακαίνιση του ξενώνα που φτιάχτηκε πριν δέκα χρόνια από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους ροταριανούς και σήμερα με τη βοήθεια της Περιφέρειας και επαγγελματιών του νησιού, με πρωταγωνιστή τον κ. Κάλλιστο Διακογεωργίου, όπως είπε, προχωρούν σε μία πλήρη ανακαίνισή του, κάτι που είναι σημαντικό ειδικά την περίοδο του covid ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν συμπολίτες μας από τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών