Πρόταση ιδιώτη στον περιφερειάρχη για τη μείωση της καύσης κλαδιών

Πρόταση ιδιώτη στον περιφερειάρχη για τη μείωση της καύσης κλαδιών

Πρόταση ιδιώτη στον περιφερειάρχη για τη μείωση της καύσης κλαδιών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1442 ΦΟΡΕΣ

Ανοικτή επιστολή στον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο απευθύνει ο μηχανολόγος μηχανικός Δημήτρης Τσιμενίδης, εκπρόσωπος της εταιρείας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ» αναφορικά με το θέμα της καύσης των κλαδιών από τα ελαιόδεντρα μετά το τέλος της συγκομιδής της ελιάς.

Όπως επισημαίνει ο κ. Τσιμενίδης, το κάψιμο των κλαδιών επιβαρύνει τόσο την υγεία όσο και το περιβάλλον και προτείνει τη συνεργασία της περιφέρειας με την εταιρεία του για την αντιμετώπιση του προβλήματος, και συγκεκριμένα τη μεταφορά των κλαδιών στον ειδικό χώρο που διαθέτει η εταιρεία στις εγκαταστάσεις της στη Ρόδο.

Εκεί με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή που διαθέτει θα μπορεί να μετατρέπει τα ελαιόκλαδα σε φυτόχωμα προσθέτοντας μάλιστα σε αυτό και φύκια.

Στην επιστολή του προς τον περιφερειάρχη ο κ. Τσιμενίδης αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε περιφερειάρχα Νοτίου Αιγαίου, κύριε Χατζημάρκο Γεώργιε,

Εκπροσωπώ την εταιρεία Τσιμενίδης Α.Ε. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ», με έδρα τη Θεσσαλονίκη και υποκαταστήματα σε Αθήνα, Ρόδο και Κρήτη. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στο 17ο χλμ Ρόδου-Λίνδου. Αποφάσισα να σας στείλω αυτή την επιστολή, με σκοπό την πρόταση μίας συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας μου και των κατοίκων των Καλυθιών, Φαληρακίου, Αφάντου και Αρχαγγέλου.

Πιο συγκεκριμένα, παρατήρησα ότι κάθε χρόνο τα κλαδιά που προέρχονται από το κλάδεμα των ελαιόδεντρων, καίγονται από τους κατοίκους μέσα στα χωράφια.

Το αποτέλεσμα είναι η επιβάρυνση της ανθρώπινης υγείας, καθώς ο καπνός των καμένων ξύλων περιέχει ένα πολύπλοκο μείγμα χημικών ουσιών, όπως όζον, διοξείδιο του άνθρακα, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, μικροσωματίδια και άλλες πτητικές ουσίες, τα οποία δρουν ερεθιστικά στον ανθρώπινο οργανισμό (μάτια, μύτη, πνεύμονες).

Επιπλέον επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα από ρύπους, αφού η καύση δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία χημική αντίδραση.

Σκεπτόμενος το καλό του περιβάλλοντος του νησιού μας και την υγεία των κατοίκων, θα ήθελα να σας προτείνω, να μεταφέρονται τα προϊόντα από το κλάδεμα των ελαιόδεντρων, από τους ίδιους τους κατοίκους, στις εγκαταστάσεις μου, όπου διαθέτω χώρο δέκα στρεμμάτων.

Επιπλέον έχοντας υλικοτεχνική υποδομή και γνώση, θα μετατρέπω αυτά σε φυτόχωμα. Για τη μετατροπή αυτών, διαθέτω σφυρόμηλο και το προϊόν που θα προκύπτει θα ανακατεύεται με φύκια από την παραλία Αφάντου έτσι ώστε να παραχθεί φυτόχωμα.

Προσδοκώ την απάντησή σας στις σκέψεις μου και προτάσεις μου, προκειμένου να προστατέψουμε το νησί και την υγεία των κατοίκων. Το ανέκδοτο «ο αέρας δεν πωλείται» έφτασε στο τέλος του. Σήμερα το διοξείδιο του άνθρακα πωλείται σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

Με εκτίμηση,
Δημήτριος Τσιμενίδης
Μηχανολόγος Μηχανικός».

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών