Αισιοδοξεί ο περιφερειάρχης για τον τουρισμό στα νησιά μας

Αισιοδοξεί ο περιφερειάρχης  για τον τουρισμό στα νησιά μας

Αισιοδοξεί ο περιφερειάρχης για τον τουρισμό στα νησιά μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 237 ΦΟΡΕΣ

Αισιόδοξος είναι για το μέλλον των νησιών μας στον τουρισμό ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, καθώς, όπως επισημαίνει σε άρθρο του που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου ο προορισμός μάς απέδειξε ότι είναι πλέον ώριμος, υπεύθυνος και αξιόπιστος, πλεονεκτήματα που μας κάνουν να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες.

Αναφέρει, συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης:
«Η χρονιά που σε λίγο τελειώνει, θα καταγραφεί στην ιστορία της ανθρωπότητας ως η χρονιά που επηρέασε πολυδιάστατα τη ζωή όλων μας. Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε, σε παγκόσμιο επίπεδο, υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό σοκ. Είναι από τις ελάχιστες φορές που ένα ζήτημα, ιδιαιτέρα υγειονομικής φύσεως, αφορά όλη την υφήλιο.

Η παγκόσμια οικονομία, βιώνει ίσως τη χειρότερη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της. Ειδικότερα ο τουριστικός τομέας διέρχεται τη χειρότερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο κλάδος. Η φετινή τουριστική περίοδος δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία προηγούμενη, δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του παγκόσμιου τουρισμού, αφού ουδέποτε στο παρελθόν επιχειρήθηκε τουρισμός εν μέσω πανδημίας.

Ως τουριστικός προορισμός, η Ρόδος, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες, ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο, ήταν ιδιαίτερα ευάλωτο στις νέες συνθήκες. Από την πρώτη μέρα που ξέσπασε η κρίση, βάλαμε ένα στόχο διπλό. Να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και παράλληλα να διασώσουμε ό,τι μπορούσε να σωθεί στο επίπεδο της οικονομίας. Η κατάσταση που έπρεπε να διαχειριστούμε ήταν ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί.

Σήμερα, ο απολογισμός αυτών των δέκα δραματικών μηνών θα πω ανεπιφύλακτα ότι έχει ξεκάθαρο πρόσημο. Από την πρώτη στιγμή, με πολύ σκληρή δουλειά, με σχέδιο, και επαγγελματισμό, με προνοητικότητα και μεθοδικότητα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αλλά και με τη συνένωση των δυνάμεων, δώσαμε τη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της. Τολμήσαμε και τα καταφέραμε, τηρουμένων, φυσικά, των αναλογιών.

Η χώρα άνοιξε τα σύνορά της με πίστη, με εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της, με αυτοπεποίθηση και διάθεση για να προσφέρει την καλύτερη δυνατή φιλοξενία. Τα νησιά μας ακολούθησαν για να κάνουν και πάλι αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα από όλους τους τουριστικούς προορισμός. Το αποτέλεσμα το επιβεβαίωσε. Όταν άλλοι τουριστικοί προορισμοί δεν κατάφεραν καν να ανοίξουν, τα νησιά μας πέτυχαν την καλύτερη επίδοση των τελευταίων ετών, ακόμη και σε σύγκριση με τα συνεχιζόμενα, ιστορικά ρεκόρ της τελευταίας τετραετίας. Πετύχαμε ένα πραγματικό άθλο, διότι δεν σταθήκαμε απλώς όρθιοι.

Στην πιο δύσκολη χρονιά μείναμε όρθιοι και με προοπτική για το μέλλον και αυτό είναι το πιο σημαντικό.
Η διαχείριση της κρίσης δεν ήταν εύκολη, ούτε αυτονόητη. Δεν υπάρχουν εγχειρίδια οδηγιών, ούτε δοκιμασμένες πρακτικές σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ιδιαίτερα όταν οι καταστάσεις αυτές αφορούν την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού. Το θετικό αποτέλεσμα που φέραμε μέσα σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, οφείλεται κυρίως στη συνένωση των δυνάμεων, στη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, την ωριμότητα που επιδείξαμε ως προορισμός και αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση για τον τόπο μας.

Η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, στάθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα μας και εργάστηκε εντατικά για να πετύχουμε στην πράξη αυτό που ονομάσαμε Πρωτοβουλία Φορέων για τον Τουρισμό. Σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου και τους τοπικούς φορείς, για πρώτη φορά στη χώρα ένας τουριστικός προορισμός αποφασίζει να βγει προς τα έξω με μία φωνή, ένα πρόσωπο, μία θέση.

Συνενώσαμε δυνάμεις όλοι οι φορείς, όλοι οι λειτουργοί του Τύπου, όλοι οι πολίτες, γίναμε ένα σώμα με στόχο την αλήθεια, την αξιόπιστη ενημέρωση, τη μεγιστοποίηση και αξιοποίηση των θετικών αποτελεσμάτων. Επίσημη ενημέρωση για τον προορισμό από μια πηγή. Μεγάλο επίτευγμα, που δείχνει αν μη τι άλλο την ωριμότητα και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε την εποχή και τις προκλήσεις της. Ξεκίνησε από τη Ρόδο, τον μεγαλύτερο σε όγκο τουριστικό προορισμό του Νοτίου Αιγαίου, αλλά αποφασίσαμε να δουλέψουμε τον μηχανισμό αυτό για όλα τα νησιά μας.

Ενώσαμε δυνάμεις, παραμερίσαμε εγωισμούς και βάλαμε πάνω από όλα την προστασία της κύριας πηγής εισοδήματος που έχουμε, του τουρισμού μας. Δεν πέσαμε στην παγίδα να λειτουργεί ο καθένας μόνος του και μετά να κατηγορεί ο ένας τον άλλο για να μοιραστούμε την αποτυχία. Το στοίχημα που βάλαμε ήταν να μοιραστούμε την υπευθυνότητα, την ωριμότητα.

Δεν είναι βήμα μπροστά, είναι άλμα. Και μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε από αυτό. Χαίρομαι γιατί πετύχαμε την συνεργασία στην πράξη και όχι στα λόγια. Γιατί, στα εύκολα είναι εύκολο το «όλοι μαζί». Όταν αυτό παραμένει και στα δύσκολα, τότε σημαίνει ότι κάτι έχεις πετύχει!

Χαίρομαι και για έναν ακόμα λόγο. Γιατί μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, κτίζουμε κουλτούρα συνεργασίας. Μια παρακαταθήκη που ελπίζω, εύχομαι και θα εργαστώ για αυτό, να μείνει στον τόπο μας και μετά τη λήξη της σημερινής κρίσης.
Όλοι οι πολίτες οι νησιώτες οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες, έχουν μερίδιο, συμβολή σε αυτό που έγινε και δεν είναι ατομική νίκη κανενός, αλλά συλλογική νίκη και μία στάση ωριμότητας και υπευθυνότητας που αποτελεί αντικείμενο θετικού σχολιασμού σε όλη την Ευρώπη. Μια τέτοια κληρονομιά, με κάνει αισιόδοξο και για το μέλλον.

Το 2021 είναι μια χρονιά-σταθμός για τη χώρα μας. Θα τα καταφέρουμε. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών μας είναι γνωστά και αμετάβλητα όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά τώρα, έρχεται να προστεθεί κι άλλο ένα, αυτό του ώριμου και υπεύθυνου προορισμού. Το διαβατήριο της αξιοπιστίας που κερδίσαμε, μας επιτρέπει να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες».

Διαβάστε ακόμη

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια

Το έθιμο επιστροφής της εικόνας της Παναγιάς Σκιαδενής στο μοναστήρι

Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Ρόδου για την απώλεια υπαλλήλου του δήμου

Σε κατανυκτικό κλίμα η περιφορά επιταφίων - Στον Αρχάγγελο της Ρόδου ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης

Πασχαλινό μήνυμα της βουλευτού Μίκας Ιατρίδη

Ευχετήριο μήνυμα του Αντ. Καμπουράκη

Ευχές του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη για το Πάσχα

Εντυπωσιακοί και μοναδικοί οι επιτάφιοι στο νησί της Ρόδου