Επετηρίδα Μεσογειακών Σπουδών

Επετηρίδα Μεσογειακών Σπουδών

Επετηρίδα Μεσογειακών Σπουδών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 370 ΦΟΡΕΣ

Η έκδοση για το 2020 από σήμερα στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία

Η πρωτοβουλία για την έκδοση μιας Ετήσιας Επετηρίδας Μεσογειακών Σπουδών, αποτελεί το προϊόν της ποιοτικής συνεργασίας δύο μελών του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών (ΤΜΣ) άρχισε τη λειτουργία του στη Ρόδο το ακαδημαϊκό έτος 1999-2000. Μαζί με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και το Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού αποτελούν τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στα είκοσι χρόνια λειτουργίας του το ΤΜΣ έχει συμβάλει σημαντικά στην καλλιέργεια και προαγωγή της γνώσης για την αρχαία και νεότερη ιστορία, τον αρχαίο πολιτισμό, τη γλώσσα και τις οικονομικές και πολιτικές δομές των χωρών της Μεσογείου.

Με τη μελέτη, διδασκαλία και έρευνα των ζητημάτων αυτών, το ΤΜΣ αποτελεί μοναδικότητα και πρωτοπορία στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Υπηρετώντας θεμελιώδεις επιστημονικές κατευθύνσεις όπως είναι η Αρχαιολογία της περιοχής της Μεσογείου, η Γλωσσολογία Nοτιοανατολικής Μεσογείου, οι Διεθνείς Σχέσεις, οι Διεθνείς Οργανισμοί και η Ευρωπαϊκή ενοποίηση, το έργο του ΤΜΣ σηματοδοτεί την αναγνώριση των Μεσογειακών Σπουδών ως διακριτού γνωστικού πεδίου στην Ελλάδα.

Οι αυξημένες ανάγκες που διαμορφώνονται σήμερα σε διεθνές επίπεδο, καθιστούν απαραίτητη την ύπαρξη στελεχών με διεπιστημονικότητα, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη, στη συνεργασία και στην καινοτομία στην περιοχή της Μεσογείου.

Οι συνάδελφοί μας στο ΤΜΣ αυτά τα είκοσι χρόνια δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό ενισχύοντας τις δεξιότητες των φοιτητών μας, ιδιαίτερα στους επιστημονικούς τομείς της διεθνούς οικονομίας, πολιτικής και διπλωματίας, στις γλώσσες, τη λογοτεχνία, τη γραμματεία και τον πολιτισμό των λαών της Μεσογείου.

Ο πρώτος τόμος της Ετήσιας Επετηρίδας Μεσογειακών Σπουδών συμπίπτει με τη συμπλήρωση των είκοσι χρόνων λειτουργίας του ΤΜΣ και στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μελέτες συναδέλφων μας, αλλά και σε εργασίες νέων επιστημόνων και ερευνητών.

Τέλος, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας, στον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και επίτιμο διδάκτορα του ΤΜΣ κ. Γιώργο Βασιλείου για τον τιμητικό πρόλογό του στην παρούσα έκδοση που αποτελεί το πιο αισιόδοξο «διαβατήριο» για το εκδοτικό εγχείρημα της Ετήσιας Επετηρίδας Μεσογειακών Σπουδών.

Σωτήρης Ντάλης-Μανόλης Στεφανάκης

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας