Στο παλιό νοσοκομείο θα στεγαστεί το Κτηματολόγιο

Στο παλιό νοσοκομείο  θα στεγαστεί το Κτηματολόγιο

Στο παλιό νοσοκομείο θα στεγαστεί το Κτηματολόγιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 712 ΦΟΡΕΣ

Όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τον γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης

Συμφωνία για την άμεση επίλυση του κτιριακού προβλήματος του Κτηματολογίου Ρόδου ήταν το αποτέλεσμα της ευρείας σύσκεψης, που συγκάλεσε, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή, χθες.

Από τα πρώτα λεπτά της σύσκεψης εργασίας, έγινε ξεκάθαρο το στίγμα των προθέσεων τόσο από πλευράς του Υπουργείου Δικαιοσύνης όσο και από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμο Ρόδου, για την άμεση και οριστική επίλυση του ζητήματος και περιγράφηκε το σχέδιο λύσης, που συμφωνήθηκε και το οποίο συνίσταται στα εξής βασικά βήματα:

Ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης επανέλαβε τη βούλησή του, που από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα έχει εκφράσει, να παραχωρήσει τη νέα πτέρυγα του παλαιού Νοσοκομείου Ρόδου για να μεταστεγαστούν οι υπηρεσίες του Κτηματολογίου, ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες του το συντομότερο δυνατόν. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάνος Αλεξανδρής γνωστοποίησε ότι το Υπουργείο θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου, ύψους κατ’ ελάχιστον 515.000 ευρώ, ενώ η Περιφέρεια, αμέσως μετά την έγκριση της μελέτης από το Υπουργείο, θα επισπεύσει, κατά το δυνατόν, τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τη δημοπράτηση του έργου.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ρόδου προχωράει άμεσα στο έγγραφο γνωστοποίησης της πρόθεσής του να παραχωρήσει τη νέα πτέρυγα του παλαιού Νοσοκομείου Ρόδου προς την Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου, η οποία αμέσως μετά, και εντός της επόμενης εβδομάδας, θα πραγματοποιήσει αυτοψία στο χώρο. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζεται η προσωρινή επίλυση της μεταστέγασης των υπηρεσιών, που είναι επιτακτική ανάγκη για την επανέναρξη των εργασιών, που βρίσκονται σε αναστολή με μεγάλο αντίκτυπο στις νομικές και οικονομικές υποθέσεις των πολιτών.

Σχετικά με την οριστική λύση της αποκατάστασης του υφιστάμενου κτιρίου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα προχωρήσει με την έγκριση της μελέτης της Περιφέρειας, η οποία θα εμπλουτιστεί, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, με επιπλέον εργασίες όσον αφορά τα ηλεκτρολογικά του κτηρίου και θα εγκρίνει κονδύλι, τουλάχιστον 515.000 ευρώ για τις εργασίες αποκατάστασης, σύμφωνα με τη δέσμευση του Γενικού Γραμματέα.

«Σήμερα, σε ένα εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας σε τοπικό αλλά και κεντρικό επίπεδο, παίρνουμε αποφάσεις και δίνουμε λύσεις. Σήμερα, κάναμε αυτό που δεν έγινε σε εκατοντάδες συσκέψεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Τα προβλήματα δεν χρειάζονται λόγια και διαπιστώσεις. Χρειάζονται αποφασιστικότητα και πράξεις. Μόνο έτσι προχωράμε μπροστά» δήλωσε ο Περιφερειάρχης για την έκβαση της τηλεδιάσκεψης.

Στη σύσκεψη εργασίας, εκτός από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τον Περιφερειάρχη, συμμετείχαν ο Υφυπουργός Τουρισμού και βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας, οι βουλευτές Δωδεκανήσου Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Ιωάννης Παππάς, ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χρήστος Ευστρατίου, ο Δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Ρόδου και Κω, Βασίλης Περίδης και Μανώλης Χατζηάμαλλος αντίστοιχα, ο Πρόεδρος των Πρωτοδικών Κω, Αντώνης Κουρτόγλου, ο Κτηματολογικός Δικαστής Ρόδου, Δημήτρης Χαραλαμπάκης, η Διευθύντρια Κτηματολογίου Ρόδου Ηλιάνα Βασιλειάδη, ο Διευθυντής Κτηματολογίου Κω-Λέρου Αναστάσιος Στεφάνου και ο Διευθυντής Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου, Παναγιώτης Τριανταφύλλας, η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Κατερίνα Πατσαδέλη και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, Νίκος Λυμπερόπουλος. Στη σύσκεψη είχε κληθεί και η Πρόεδρος Εφετών Δωδεκανήσου, Θωμαΐς Πατρώνα, η οποία δεν μπόρεσε να συμμετάσχει λόγω κωλύματος.

Δηλώσεις του Στράτου Καρίκη
Διατεθειμένος να συνδράμει στην επίλυση του κτηριακού προβλήματος του Κτηματολογίου και του Δικαστικού Μεγάρου, είναι ο Δήμος της Ρόδου, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο και Αναπληρωτή Δημάρχου κ. Στράτο Καρίκη, ο οποίος δήλωσε ότι ο Δήμος μπορεί να παραχωρήσει χώρο στο παλιό νοσοκομείο για τη μεταστέγασή του.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς ο κ. Καρίκης, και με την ιδιότητά του ως δικηγόρος εδώ και πολλά χρόνια, για το πώς βλέπει τη μεταστέγαση του Κτηματολογίου, μετά τα κτηριακά προβλήματα που παρουσιάζει και τα οποία έγιναν πιο επιτακτικά το τελευταίο διάστημα, σε ακίνητο του Δήμου Ρόδου, είπε χαρακτηριστικά:

«Καταρχήν, και σ’ αυτή την κατάσταση αποδεικνύεται η συμπεριφορά του Ελληνικού Κράτους προς τη Ρόδο». Όπως εξήγησε, επειδή υπήρξε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου και Αντιπρόεδρός του, «στη Ρόδο για να παρέμβει το Κράτος, πρέπει…να καταρρεύσει το κτήριο»! Θύμισε, στη συνέχεια, ότι η διαδικασία του Δικαστικού Μεγάρου ξεκινάει όταν Υπουργός Δικαιοσύνης ήταν ο αείμνηστος Παπακωνσταντίνου ο οποίος είχε έρθει και στη Ρόδο γύρω στο 1993.

Και είπε:
«Συνεπώς, σε καμία περίπτωση, το Υπουργείο δεν πρέπει να λέει ότι δεν ξέρει τα προβλήματα του δικηγορικού κόσμου και γενικότερα όλων των Ροδιτών-γιατί ένα Δικαστικό Μέγαρο και ένα Κτηματολόγιο ουσιαστικά αφορά και τον τελευταίο Ροδίτη. Συνεπώς, είναι γνωστά τα θέματα εδώ και τριάντα χρόνια και εδώ και τριάντα χρόνια έχουν χτιστεί σε όλη την Ελλάδα Δικαστικά Μέγαρα, μόνο στη Ρόδο ακούμε ότι θα γίνει, θα μεταστεγαστεί…Φθάσαμε, λοιπόν, σε σημείο πλέον να πέφτουνε οι σοβάδες, να πέφτει το κτήριο.

Ουσιαστικά όποιος μπει στο Κτηματολόγιο θα δει και εκεί το μαύρο χάλι. Αν κοιτάξει, γύρω-γύρω, το Δικαστικό Μέγαρο, μέσα και έξω, θα δει το χάλι, θα δει ότι από παντού κινδυνεύουν άνθρωποι που βρίσκονται από κάτω, μέσα στην αίθουσα και εκτός αιθούσης. Συνεπώς, τα πράγματα είναι οριακά».
Στη συνέχεια, ο κ. Καρίκης είπε ότι πάλι ο Δήμος, με πρώτο τον Δήμαρχο-γιατί το συζήτησαν-πρέπει να σταθεί κοντά και ελπίζουν να είναι μία λύση για τώρα αλλά να βρεθεί και ριστική λύση. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, η άποψη του ίδιου του Δημάρχου και μετά όλων τους είναι ότι, ναι, ο Δήμος πρέπει να συνδράμει αφού πρόκειται για μία υπηρεσία η οποία, αν σταματήσει, σταματά ουσιαστικά όλη η οικονομική ζωή του νησιού, τα πάντα που σχετίζονται με δικαιοπραξίες αλλά κυρίως οι οικονομικές συναλλαγές των συμπολιτών μας περνάνε μέσα από το κτηματολόγιο. Και δήλωσε: «Άρα, θα ήταν εντελώς ανεύθυνο από τον Δήμο να αρνηθεί ένα χώρο ο οποίος βρίσκεται στο παλιό νοσοκομείο προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία του το Κτηματολόγιο».

Ανέφερε, ακόμη, ότι, ήδη ο Δήμαρχος, στη σχετική τηλεδιάσκεψη που έγινε το έχει δηλώσει, ότι δηλαδή ο Δήμος είναι ανοιχτός να βοηθήσει παρέχοντας τους σχετικούς χώρους. Και συμπλήρωσε ο κ. Καρίκης, στέλνοντας και το ανάλογο μήνυμα: «Αρκεί, βέβαια, το Υπουργείο Δικαιοσύνης να μη βολευτεί και πάμε από μία λύση προσωρινή σε λύση μόνιμη. Γιατί ουδέν μονιμότερο του προσωρινού και ειδικά για τη Ρόδο».

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών