Σε απελπιστική κατάσταση οι εστιάτορες της Ρόδου

Σε απελπιστική κατάσταση  οι εστιάτορες της Ρόδου

Σε απελπιστική κατάσταση οι εστιάτορες της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1614 ΦΟΡΕΣ

Απαιτούν να υπάρξει γενναία μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται οι εστιάτορες της Ρόδου, οι οποίοι βλέπουν τις υποχρεώσεις τους να συσσωρεύονται και τα έσοδά τους να είναι ανύπαρκτα!

«Είχα τηλέφωνα από συναδέλφους οι οποίοι πίεζαν να ανοίξουν έστω και παράνομα, δηλαδή τέτοια είναι η απελπισία τους που ήθελαν να ανοίξουν έστω και παράνομα. Φυσικά τους είπα ότι δεν επιτρέπεται και ότι δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά και ο τόπος είναι μικρός και τα πράγματα διαδίδονται πάρα πολύ γρήγορα» δήλωσε μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του σωματείου Εστιατόρων Ρόδου κ. Γιάννης Κλούβας, περιγράφοντας έτσι, με τον πιο γλαφυρό τρόπο, τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επαγγελματίες του κλάδου της σίτισης.

«Περιμέναμε να δουλέψουμε λίγο τις γιορτές. Ερχόμαστε από έναν μακρύ δρόμο, πρώτα ήταν τα δέκα χρόνια αυτά της κατάρρευσης, της οικονομικής κρίσης. Και μετά ήρθε ο κορωνοϊός, ξαφνικά μας έκλεισαν μία Παρασκευή βράδυ στις 14 του Μάρτη, το πρώτο λουκέτο ήταν γύρω στις 79 ημέρες και τώρα, επειδή είμαστε εποχικά καταστήματα τα περισσότερα, τα είχαμε μαζέψει οι περισσότεροι. Όμως υπάρχουν και καταστήματα όπως αυτά στα χωριά τα οποία δουλεύουν πολύ καλά το χειμώνα και επίσης η διασκέδαση δουλεύει το χειμώνα και τις γιορτές. Όλοι αυτοί βρίσκονται σε άσχημη απελπισία» είπε ο κ. Κλούβας θυμίζοντας και τη δήλωση που έχει γίνει από τα κεντρικά συνδικαλιστικά τους όργανα, ότι «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, μία στις τρεις επιχειρήσεις θα κλείσει»!

Ο πρόεδρος του σωματείου Εστιατόρων της περιοχής μας αναφέρθηκε και στη σεζόν κατά την οποία, όπως είπε, τα περισσότερα καταστήματα δεν λειτούργησαν αλλά και αυτά που άνοιξαν τελικά δημιούργησαν χρέη και όχι κέρδη. «Πολύ λίγοι ήταν αυτοί που δούλεψαν, κυρίως όσοι είχαν να κάνουν με Έλληνες (ντόπιους) και όχι με τον τουρισμό».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι στην περιοχή μας οι επιχειρήσεις αυτές, όπως και οι περισσότερες στηρίζονται στον τουρισμό για αυτό και δηλώνει επιφυλακτικός ως προς το πώς θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση.

«Δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το μέλλον. Τώρα λένε ότι με το εμβόλιο θα έχουμε μία καλύτερη σεζόν του χρόνου αλλά όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι. Δεν ξέρω. Είναι αβέβαιο το μέλλον, θολό. Ο χώρος της εστίασης είναι ένας χώρος που θα πρέπει να είσαι ήρωας για να τον κρατήσεις. Είναι θολό το τοπίο, είμαστε πολύ φοβισμένοι».

ΖΗΤΟΥΝ ΓΕΝΝΑΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ
Γενναία μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ζητούν οι εστιάτορες της περιοχής μας καθώς ο κλάδος τους έχει πληγεί καίρια από την πανδημία και τα εισοδήματα είναι σχεδόν ανύπαρκτα μετά από μία τουριστική σεζόν που ήταν συρρικνωμένη λόγω κορονοϊού.

Μόνο έτσι, όπως υποστηρίζουν, θα επιβιώσει ο κλάδος και θα γίνει ανταγωνιστικό το προϊόν μας στους τουρίστες. Μάλιστα ο πρόεδρος του σωματείου Εστιατόρων της περιοχής μας Γιάννης Κλούβας, δήλωσε στη «Ρ» ότι ο ΦΠΑ θα πρέπει να μειωθεί όχι μόνο στο φαγητό αλλά και στα ποτά καθώς και στα αλκοολούχα. «Θα πρέπει να μειωθεί ο φόρος σε όλο το πακέτο. Εμείς ζητάμε για τον καφέ και για τα αναψυκτικά να πάει στο 6% και τα υπόλοιπα να πάνε στο 11%. Όχι έτσι όπως είναι σήμερα. Εμείς ζητάμε να πάνε τα φαγητά στο 6% και στο 11% τα υπόλοιπα» δήλωσε ο κ. Κλούβας ο οποίος τόνισε ότι όλα αυτά πρέπει να τα διεκδικήσουμε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να στηρίξει τουρισμό και εστίαση με μείωση του ΦΠΑ ώστε να ενισχυθούν μέσω της μείωσης της έμμεσης φορολογίας, κάτι που θα δώσει σημαντικές ανάσες στις επιχειρήσεις, ώστε στην πορεία προς την πλήρη επανεκκίνησή τους να αναπληρώσουν ένα μέρος των απωλειών που θα έχουν καταγράψει όλο αυτό το διάστημα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μελετά την παράταση έως το τέλος του έτους του μειωμένου ΦΠΑ 13% που ισχύει σήμερα ως μέτρο κατά της πανδημίας στον τουρισμό, την εστίαση και τις μεταφορές και επίσης τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ της εστίασης από το 13% στο 11%. Όσον αφορά τον τουρισμό, θα εξεταστεί είτε όλο το τουριστικό πακέτο να πάει στο 13%, είτε εναλλακτικά να μειωθεί ο συντελεστής διαμονής στο 6%. Με τα σημερινά δεδομένα, πάντως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι παρεμβάσεις θα είναι βραχείας διαρκείας και θα στοχεύουν στην ενίσχυση των κλάδων στην προσπάθεια για επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων τους.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς