Νέες μεθόδους εξαπάτησης ανακαλύπτουν οι επιτήδειοι

Νέες μεθόδους εξαπάτησης ανακαλύπτουν οι επιτήδειοι

Νέες μεθόδους εξαπάτησης ανακαλύπτουν οι επιτήδειοι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 702 ΦΟΡΕΣ

Νέες μεθόδους εφευρίσκουν συνεχώς οι επιτήδειοι για να εξαπατούν τους ανυποψίαστους πολίτες και να υφαρπάζουν τα χρήματα που βρίσκονται στους λογαριασμούς τους.

Ήδη οι διωκτικές αρχές όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο ασχολούνται με περιστατικά phishing (παραπλανητικά μηνύματα) και vishing (απατηλές τηλεφωνικές κλήσεις) τα οποία δυστυχώς, αυξάνονται συνεχώς.
Για το λόγο αυτό και δίδονται οδηγίες από όλες τις τράπεζες για την αυξημένη προσοχή που θα πρέπει όλοι να επιδεικνύουμε, ιδίως σε ό,τι αφορά τα μηνύματα που λαμβάνουμε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μας (e-mail) και μέσω των οποίων οι επιτήδειοι μπορούν να έχουν πρόσβαση και να αδειάσουν τους λογαριασμούς μας.

Υπάρχει τρόπος να προστατευθούμε; Εάν είμαστε προσεκτικοί και δίνουμε την απαραίτητη προσοχή στα μηνύματα αυτά, σίγουρα μπορούμε.
Τι είναι όμως αυτό που πρέπει να προσέχουμε όταν λαμβάνουμε ένα e- mail.

Καταρχάς θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο μήνυμα μπορεί να φέρει ως αποστολέα το όνομα της τράπεζας με την οποία συνεργαζόμαστε, ωστόσο η πραγματική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αποστολέα δεν αντιστοιχεί στη διεύθυνση της Τράπεζας, και αυτό φαίνεται ακριβώς από δίπλα.

Επίσης ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος (link), ενώ αναφέρει τον επίσημο ιστότοπο της Τράπεζας (για παράδειγμα: www.alpha.gr ή www.eurobank.gr κ.α.), στην πραγματικότητα παραπέμπει σε κακόβουλη ιστοσελίδα. Το πραγματικό link εμφανίζεται μόνο όταν τοποθετήσετε τον κέρσορα του ποντικιού πάνω στον σύνδεσμο, χωρίς όμως να κάνετε κλικ σε αυτόν.
Υπενθυμίζεται πως σε καμία περίπτωση, η τράπεζα με την οποία συνεργαζόμαστε δεν πρόκειται να μας ζητήσει ποτέ και με κανένα τρόπο (ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά) τους κωδικούς των λογαριασμών μας, και φυσικά αυτοί πρέπει να είναι αυστηρά προσωπικοί και να μην αποκαλύπτονται.

Επικοινωνείτε πάντα με την τράπεζά μας μέσω τηλεφώνου και μέσω της πραγματικής ιστοσελίδας της: Όταν λαμβάνετε μηνύματα phishing στο e- mail ή στο κινητό σας.

Εάν χαθεί για ανεξήγητο λόγο η τηλεφωνική σύνδεση στο κινητό σας και εφόσον έχετε ενημερώσει τον πάροχο σας (απάτη SIM Swapping).
Εάν λάβετε μήνυμα από υποτιθέμενη εταιρεία ταχυμεταοφοράς με σκοπό την πραγματοποίηση πληρωμής για παραλαβή δέματος, ενώ δεν αναμένετε κάποια σχετική παραλαβή πακέτου.

Εάν έχετε τηλεφωνική ή ηλεκτρονική επικοινωνία με επιτήδειους που με αφορμή κάποια αγγελία σας, ζητούν τους κωδικούς πρόσβασης στο e-banking ή PIN καρτών και άλλα προσωπικά στοιχεία σας τα οποία είναι αυστηρά προσωπικά και δεν πρέπει να δίδεται σε τρίτους.
Εάν έχετε τηλεφωνική ή ηλεκτρονική επικοινωνία με επιτήδειους που εμφανίζονται ως εκπρόσωποι διεθνούς εταιρείας πληροφορικής για βλάβη που δεν έχετε δηλώσει.

Διαβάστε ακόμη

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους