Σε χαμηλά επίπεδα εξελίχθηκε η κίνηση στην τοπική αγορά

Σε χαμηλά επίπεδα εξελίχθηκε η κίνηση στην τοπική αγορά

Σε χαμηλά επίπεδα εξελίχθηκε η κίνηση στην τοπική αγορά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 642 ΦΟΡΕΣ

Ανέφικτο το click away για τα περισσότερα καταστήματα του νησιού

Σε σχετικά χαμηλά επίπεδα κινήθηκε στη Ρόδο η παραλαβή προϊόντων από τα καταστήματα με το σύστημα click away, που τέθηκε πλέον σε πλήρη εφαρμογή, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες στις παραγγελίες και τις αγορές τους.

Στο κέντρο της πόλης, όπου είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα καταστήματα, δεν υπήρξε ιδιαίτερη κίνηση από καταναλωτές για την παραλαβή των παραγγελιών τους, κάτι που αποδίδεται από κύκλους της αγοράς στο γεγονός ότι τις πρώτες ημέρες εφαρμογής νέων μέτρων πάντα οι ρυθμοί είναι υποτονικοί μέχρι να υπάρξει η σχετική οργάνωση καθώς επίσης και στο ότι λίγα είναι τα καταστήματα που μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους με αυτό τον τρόπο.

Μάλιστα ειδικά για τη δεύτερη περίπτωση, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου Νίκος Μπόνης, σε ό,τι αφορά το νέο σύστημα του click away για τα περισσότερα καταστήματα είναι ανέφικτο επισημαίνοντας ότι η συντριπτική πλειονότητά τους δεν διαθέτει τις υποδομές για να λειτουργήσει έτσι. Όπως τόνισε, μόνο οι μεγάλες εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με αυτό τον τρόπο, υπογραμμίζοντας ότι στην παρούσα φάση προέχει η υγεία των πολιτών.

Πάντως όπου στη Ρόδο εφαρμόστηκε το νέο σύστημα παραλαβής των προϊόντων, οι έμποροι είχαν φροντίσει να τοποθετήσουν στις εισόδους των καταστημάτων τους τραπεζάκι ή γραφείο στο οποίο υπήρχε POS καθώς και αντισηπτικά χεριών μαζί με ενημερωτικές πινακίδες για τους πολίτες.

Συνοπτικά τι ισχύει με το click away
Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 9 μ.μ.

Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου.

Απαιτείται να έχει γίνει προαγορά των αγαθών (ηλεκτρονική ή και τηλεφωνική).

Η επιχείρηση καταχωρεί την παραγγελία και αποστέλλει στον πελάτη, είτε τιμολόγιο είτε μήνυμα, που θα φέρει τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία –Διεύθυνση –ΑΦΜ- Χρονικό διάστημα παραλαβής.

Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά και με POS.

Η παραλαβή γίνεται από την είσοδο του καταστήματος και μόνο από ένα άτομο.

Απαγορεύεται η είσοδος στο κατάστημα.

Για να μεταβεί ο πελάτης στο κατάστημα θα πρέπει να στείλει SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα» ή με το έντυπο- βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης, συν της απόδειξη προαγοράς του προμηθευτή.

Έξω από το κατάστημα θα μπορούν να υπάρχουν το πολύ έως 9 άτομα, με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ τους.

Δεν επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων σε κλειστά εμπορικά κέντρα και σε όσα λειτουργούν με συμφωνίες - συνεργασίας, όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop).

Κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία
Χθες άνοιξαν με αυστηρούς κανόνες κομμωτήρια, κουρεία, βιβλιοπωλεία καθώς και ΚΤΕΟ για την εξυπηρέτηση του κοινού. Για όλες τις περιπτώσεις οι πολίτες προσέρχονται σε αυτά κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή το κλείνουν ηλεκτρονικά.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν για τις τρεις πρώτες κατηγορίες καταστημάτων, ισχύει αρχικά προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως 9 το βράδυ, δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές 20 και 27 του μήνα, ενώ μπορούν να βρίσκονται έως τέσσερα άτομα σε έκταση 100 τ.μ. και ένα άτομο για 15 τ.μ. επιπλέον, ενώ σε κομμωτήρια και κουρεία πρέπει να υπάρχει απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Σε ό,τι αφορά τα ΚΤΕΟ ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε αναμονή είναι τα 9 άτομα.

Επίσης όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου Κομμωτών Ρόδου Άγης Κυπραίος, όλα τα κομμωτήρια έχουν ανοίξει και λειτουργούν με τα προβλεπόμενα μέτρα, δεν υπάρχουν φαινόμενα συνωστισμού αλλά το ενδιαφέρον βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο.

Ανακοίνωση Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου
Παράλληλα επισημαίνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας συνεδρίασε εκτάκτως το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020 ( σχετικά είχε γράψει «Η Ροδιακή» την Κυριακή) με τη συμμετοχή Προέδρων Ομοσπονδιών από όλη την Ελλάδα και μεγάλων Εμπορικών Συλλόγων και, αφού ασχολήθηκε εκτεταμένα με το νέο πλαίσιο λειτουργίας της εορταστικής αγοράς, εξέδωσε Ψήφισμα Διαμαρτυρίας και Προτάσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.

Το ψήφισμα στάλθηκε στα μέσα ενημέρωσης της περιοχής μας από τον Εμπορικό Σύλλογο Ρόδου, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:
«Ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από το μη άνοιγμα της αγοράς, καθώς και την εφαρμογή του συστήματος click away, σας ενημερώνει για τις εξελίξεις και τις συλλογικές, συστηματικές, διαρκείς, παρεμβάσεις προς την Κυβέρνηση, από τους Εμπορικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες μέσω του κορυφαίου συνδικαλιστικού οργάνου μας την ΕΣΕΕ.

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2020

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, συνεδρίασε τη 12η Δεκεμβρίου 2020, με τη συμμετοχή Προέδρων Ομοσπονδιών από όλη την Ελλάδα και μεγάλων Εμπορικών Συλλόγων, ασχολήθηκε εκτεταμένα με τις συνθήκες στην αγορά, όπως διαμορφώνονται μετά τις χθεσινές εξαγγελίες μέτρων της Κυβέρνησης και αποφάσισε τα εξής:

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΓΙΑ
• Την επινόηση και καθιέρωση αδοκίμαστων και αμφιλεγόμενων πρακτικών τύπου click away που πρακτικά δεν επιδρούν πουθενά αλλού, εκτός από τις μεγάλες επιχειρήσεις.
• Τη μη εφαρμογή κανόνων ισοτιμίας, ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους κλάδους του λιανικού εμπορίου.

Ζ Η Τ Α Ε Ι
1. Την άμεση θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» επιχειρηματικού τροφοδότη λογαριασμού που θα συνδεθεί με τα POS και θα δώσει στις επιχειρήσεις τη στοιχειώδη ρευστότητα που απαιτείται για να σωθούν από το λουκέτο.
2. Το πάγωμα όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων τουλάχιστον μέχρι το άνοιγμα των εμπορικών επιχειρήσεων.
3. Την επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις ήδη υφιστάμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς περιορισμούς.
4. Την άμεση αναστολή όλων των δόσεων επιχειρηματικών δανείων και τη ρύθμιση του μεγάλου όγκου επιταγών που έχουν εκδοθεί με την προσδοκία του εορταστικού τζίρου.
5. Τη διατήρηση της μείωσης 40% των ενοικίων επαγγελματικής στέγης τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.
6. Τον σχεδιασμό ειδικής ενισχυμένης επιστρεπτέας προκαταβολής με στόχευση ειδικά το εμπόριο και με κριτήριο τη μείωση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι.
7. Την άμεση απόδοση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους μικρομεσαίους εμπόρους, για να μπορέσουμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας.

Η Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία:
• Οφείλουν πολλά στους μικρομεσαίους εμπόρους, που αδιαμαρτύρητα δέχτηκαν όλες τις οικονομικές συνέπειες από τα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας και εφάρμοσαν υποδειγματικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, συντελώντας στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.
• Οφείλουν σεβασμό και στήριξη τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
• Οφείλουν να διασφαλίσουν κανόνες ισονομίας και θεμιτού ανταγωνισμού στην αγορά.
• Οφείλουν επιτέλους να αναγνωρίσουν πως στη λιανική δεν είμαστε όλοι ίδιοι!

Η αντοχή της ήδη πληγωμένης από τη δεκαετή κρίση μικρομεσαίας εμπορικής επιχείρησης έχει φθάσει στα όριά της. Η απώλεια του εορταστικού τζίρου, τον οποίο περιμέναμε ως μάννα εξ ουρανού, θέτει νέα δεδομένα, ενόψει των οποίων η Κυβέρνηση για να διασώσει την πλειονότητα των επιχειρήσεων της χώρας, θα πρέπει πλέον να αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά τη διαγραφή χρεών, ως άμεση, αποτελεσματική και κυρίως ρεαλιστική λύση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ».

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος