Στη φυλακή οδηγούνται οι δύο κατηγορούμενοι για κατασκοπεία

Στη φυλακή οδηγούνται οι δύο κατηγορούμενοι για κατασκοπεία

Στη φυλακή οδηγούνται οι δύο κατηγορούμενοι για κατασκοπεία

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2602 ΦΟΡΕΣ

Προφυλακίστηκαν μετά τις απολογίες τους αν και δηλώνουν αθώοι

Για περίπου δυόμισι ώρες ο καθένας, έδιναν χθες εξηγήσεις στην ανακρίτρια Ρόδου ο 35χρονος γενικός γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και ο 52χρονος μάγειρας, για την υπόθεση κατασκοπείας που κατηγορούνται, επιρρίπτοντας ευθύνες ο ένας στον άλλο ενώ και οι δύο δηλώνουν αθώοι.

Οι δύο άνδρες αρνούνται ότι έχουν διαπράξει το αδίκημα της κατασκοπείας ή κάποιο άλλο από αυτά που τους έχουν ασκηθεί, καθώς όπως και οι δύο φέρονται να ισχυρίστηκαν πως οι πληροφορίες για τις οποίες κατηγορούνται ότι «συνέλεγαν» είναι πληροφορίες απλές και γνωστές σε οποιονδήποτε τύγχανε να βρίσκεται στην περιοχή και σε καμία περίπτωση απόρρητες.

Οι ισχυρισμοί τους ωστόσο αυτοί είχαν ως αποτέλεσμα την κατά αντιπαράσταση εξέταση των δύο κατηγορουμένων, έτσι ώστε οι δικαστικοί λειτουργοί και κυρίως η ανακρίτρια Ρόδου να έχει πλήρη εικόνα για την υπόθεση.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, με σύμφωνη γνώμη και της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ρόδου τόσο ο 35χρονος γενικός γραμματέας του τουρκικού προξενείου όσο και ο 52χρονος μάγειρας κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και πήραν το δρόμο για τις φυλακές.
Υπενθυμίζεται πως τους δύο Έλληνες μουσουλμάνους βαραίνουν τρεις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, οι οποίες είναι οι εξής:

- Υποστήριξη της πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση
- Παραβίαση μυστικών της πολιτείας κατ’ εξακολούθηση
- Κατασκοπεία (σε βαθμό κακουργήματος) από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.
Με δηλώσεις του στη «Ροδιακή» ο συνήγορος υπεράσπισης του 52χρονου μάγειρα, κ. Στέλιος Αλεξανδρής, αμέσως μετά την γνωμοδότηση εισαγγελέως και ανακρίτριας δήλωσε τα εξής:

«Θεωρώ ότι δεν προφυλακίστηκαν με αυστηρά νομικά κριτήρια καθώς δεν ήταν ούτε ύποπτοι φυγής, ούτε τέλεσης άλλου αδικήματος.
Θα δώσουμε μία σκληρή νομική μάχη και θεωρούμε ότι η απάντηση των εγκληματολογικών ερευνών της Αθήνας, θα επιβεβαιώσει αυτό που από την πρώτη στιγμή φωνάζουμε, ότι ουδέποτε τελέστηκε πράξη κατασκοπείας».

«Αστακός» το δικαστήριο
Η όλη διαδικασία των απολογιών, που ξεκίνησε χθες το πρωί και ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα, εκτυλίχθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο της Ρόδου, το οποίο από νωρίς είχε μετατραπεί σε «αστακό», με ισχυρή αστυνομική δύναμη να βρίσκεται εντός και εκτός του κτηρίου.
Περίπου στις 10 χθες το πρωί, μεταφέρθηκε στο Δικαστήριο της Ρόδου ο 35χρονος προξενικός υπάλληλος φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και χειροπέδες στα χέρια.

Λίγα λεπτά αργότερα πέρασε την πόρτα της ανακρίτριας Ρόδου για να δώσει εξηγήσεις για τα σοβαρότατα αδικήματα που του καταλογίζονται. Η απολογία του ολοκληρώθηκε δυόμισι ώρες αργότερα και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας εξήλθε του Δικαστικού Μεγάρου και μεταφέρθηκε στα κρατητήρια, για να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και για τον 52χρονο συγκατηγορούμενό του.

Ο μάγειρας ξεκίνησε την απολογία του στις δύο το μεσημέρι και την ολοκλήρωσε περίπου στις πέντε και μισή το απόγευμα, ενώ και αυτός μεταφέρθηκε φορώντας χειροπέδες και αλεξίσφαιρο γιλέκο.
Λίγο προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία για τον 52χρονο, στο Δικαστήριο μεταφέρθηκε και ο 35χρονος προξενικός υπάλληλος, αφού υπήρχε το ενδεχόμενο να γίνει κατά αντιπαράσταση εξέταση των δύο κατηγορουμένων, εφόσον αυτό κρινόταν απαραίτητο από εισαγγελέα και ανακρίτρια.
Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε λίγο μετά τις έξι το απόγευμα και αποτέλεσε το τελευταίο μέρος των όσων είχαν να δηλώσουν οι δύο εμπλεκόμενοι.

Η κατάθεση του 35χρονου προξενικού υπαλλήλου
Στάση πλήρους άρνησης φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», να τήρησε και χθες κατά την απολογία του στην ανακρίτρια Ρόδου, ο κατηγορούμενος στην υπόθεση κατασκοπείας, γραμματέας του τουρκικού προξενείου στο νησί μας.
Όπως και στις έγγραφες εξηγήσεις που είχε δώσει την ημέρα της σύλληψής του (Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου), ο 35χρονος Έλληνας μουσουλμάνος αρνείται κάθε εμπλοκή και δηλώνει πως έχει άγνοια για τους λόγους που ο 52χρονος μάγειρας τον εμπλέκει σε μία τέτοια υπόθεση. Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε ένα τρίτο άγνωστο άτομο, το οποίο και προέβη σε καταγγελία δηλώνοντας ότι δεν το γνωρίζει όπως δεν γνωρίζει και τους σκοπούς της καταγγελίας αυτής.

«Αναφορικά με τα όσα μου καταλογίζει ο 52χρονος, δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν αποδέχομαι τις κατηγορίες που μου αποδίδονται. Δεν γνωρίζω τον λόγο που ο 52χρονος μου έχει αποδώσει αυτές τις κατηγορίες, όπως επίσης δεν γνωρίζω και το άτομο που έχει κάνει την τηλεφωνική καταγγελία. Οι πληροφορίες που δήθεν «συνέλεγα» είναι απλές πληροφορίες που μπορεί ο καθένας είτε να συλλέξει με μια απλή και σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο, είτε θα μπορούσε να γνωρίζει εφόσον ετύγχανε να είναι απλώς παρών σε οποιοδήποτε πλοίο της γραμμής το οποίο εκτελούσε δρομολόγια από και προς το Καστελλόριζο».

Σε ό,τι αφορά τη γνωριμία του με τον 52χρονο μάγειρα, ο 35χρονος γραμματέας έχει καταθέσει ότι «τον γνώρισε πρόσφατα, στο πλαίσιο κοινωνικών επαφών και οι συναντήσεις τους τέτοιο χαρακτήρα είχαν, δηλαδή καθαρά κοινωνικό και από πλευράς του και φιλικό, καθώς κατάγονταν και οι δύο από την Κομοτηνή και έχουν και κοινούς γνωστούς».
Ο προξενικός υπάλληλος έχει δηλώσει επίσης ότι οι συναντήσεις που είχαν οι δύο άνδρες έγιναν με πρωτοβουλία του 52χρονου και όχι δικής του, όπως ο τελευταίος του καταλογίζει στην προανακριτική του κατάθεση:

«Ξεκινήσαμε να συναντιόμαστε κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας σε κοινωνικό και φιλικό επίπεδο και επειδή ακριβώς μεγαλώσαμε στην ίδια περιοχή και βρισκόμαστε και οι δύο στη Ρόδο. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, αντικείμενο των συζητήσεών μας αποτελούσαν οι οικογένειές μας, το φαγητό, οι μοτοσικλέτες, τα αυτοκίνητα και βεβαίως η κοινή μας ανησυχία μας για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Στα προαναφερθέντα πλαίσια, με τον 52χρονο, ξεκινήσαμε φιλικές κουβέντες και στο πλαίσιο αυτών- αλλά και γενικά- δεν είχα ποτέ καμία δράση, δραστηριότητα, συμπεριφορά ή θέση που, σύμφωνα με τους νόμους της χώρας μας, θα αποτελούσε αδίκημα ποινικά κολάσιμο».
Τέλος, ο 35χρονος αναφέρθηκε αναλυτικά στο ότι έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κομοτηνή, στις σπουδές του αλλά και στη θητεία του στον ελληνικό στρατό για ένα χρόνο καθώς και στην πρόσληψη του στο τουρκικό προξενείο στη Ρόδο τον Μάιο του 2012, δουλειά για την οποία διέκοψε τις σπουδές του, στον γάμο του και στην οικογένεια που έχει αποκτήσει στο νησί μας.

Η απολογία του 52χρονου μάγειρα
Συνοδευόμενος από τον συνήγορό του κ. Στέλιο Αλεξανδρή απολογήθηκε για περίπου δυόμισι ώρες ο 52χρονος μάγειρας, ο οποίος και αρνήθηκε τις κατηγορίες όπως αυτές του αποδίδονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εμπλεκόμενος επεσήμανε μεταξύ άλλων πως είναι Έλληνας πολίτης που έχει γεννηθεί στις Σάπες του Νομού Ροδόπης, παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού που σήμερα είναι είκοσι ετών. Ο 52χρονος είπε επίσης πως με την οικογένειά του διαμένουν στην Κομοτηνή, όμως λόγω της εργασίας του ως μάγειρας, αρκετές φορές απασχολείται και σε άλλες περιοχές της χώρας μας.

Τη δουλειά του μάγειρα στο πλοίο που εκτελούσε τα δρομολόγια Ρόδος – Καστελλόριζο και επιστροφή την ξεκίνησε στο τέλος Απριλίου 2020. Το ίδιο πλοίο εκτελούσε και δρομολόγιο προς Κω, Νίσυρο-Τήλο-Χάλκη-Σύμη και Ρόδο, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας του εκτέλεσε άριστα τα καθήκοντά του και η συνεργασία του με την εταιρεία ήταν άψογη.

«Του έδωσα πληροφορίες μόνο δύο φορές»
Ο 52χρονος μάγειρας ρωτήθηκε και για τη σχέση που είχε με τον συγκατηγορούμενό του.
«Τον Αύγουστο του 2020 μου τηλεφώνησε κάποια στιγμή στο κινητό μου τηλέφωνο ο 35χρονος, ο οποίος είναι γραμματέας στο τουρκικό προξενείο στη Ρόδο, μουσουλμάνος με καταγωγή από την Κομοτηνή. Μου είπε ότι είχε βρει τον τηλεφωνικό μου αριθμό από μία κοινή μας γνωστή από την Κομοτηνή και μου ζήτησε να βρεθούμε από κοντά. Στη συνάντησή μας μιλούσαμε για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως για τις οικογένειές μας, για τον κοινό τόπο καταγωγής μας, την Κομοτηνή, καθώς και για διάφορα άλλα ζητήματα της επικαιρότητας. Μία βδομάδα μετά την πρώτη μας συνάντηση, μου ζήτησε να ξαναβρεθούμε και τότε μου ζήτησε να του δίνω τις θέσεις των πολεμικών πλοίων που βρίσκονταν στο Καστελλόριζο, καθώς και τους αριθμούς που έφεραν αυτά, ζητώντας μου η επικοινωνία αυτή να γίνεται μόνο μέσω της εφαρμογής What’ s App».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο 52χρονος παραδέχτηκε ότι στα επόμενα δύο ταξίδια του, επικοινώνησε με τον 35χρονο γραμματέα του τουρκικού προξενείου της Ρόδου και τον ενημέρωσε σχετικά με τον αριθμό των πολεμικών πλοίων που ευρίσκονταν στην περιοχή του Καστελλορίζου, χωρίς όμως να δώσει καμία περαιτέρω πληροφορία. Έκτοτε – όπως είπε ο 52χρονος- διέκοψε κάθε επαφή με τον 35χρονο. Ο ίδιος επεσήμανε στην ανακρίτρια Ρόδου ότι ουδέποτε ήρθαν εις γνώσιν του πληροφορίες σχετικά με στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας, στρατιωτικούς και στρατιώτες ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που θα μπορούσε να βλάψει τα συμφέροντα της Ελλάδας.
«Ακόμα και ο αριθμός των πλοίων που μετέφερα κατά τις δύο μοναδικές μας συνομιλίες στον 35χρονο, ήταν εμφανής με γυμνό μάτι από τον οποιονδήποτε που θα μπορούσε να διασχίζει εκείνη την ημέρα τη συγκεκριμένη περιοχή. Είμαι Έλληνας πολίτης, σέβομαι τη χώρα μου και δεν έβαλα ποτέ σε κίνδυνο τα συμφέροντά της στη συγκεκριμένη περιοχή» φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ο 52χρονος μάγειρας.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα πολεμικά πλοία που έπλεαν στο Καστελλόριζο και τα οποία ανέφερε στον 35χρονο, μπορούσαν να γίνουν ορατά από το ευρύ κοινό της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής, και έτσι ως πληροφορίες δεν θα μπορούσαν να θέσουν σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα και τα αμυντικά συμφέροντα της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς ήταν πληροφορίες ήδη γνωστές και δεν παρουσίαζαν κανένα ενδιαφέρον.
Ο 52χρονος μάλιστα φέρεται να διευκρίνισε ότι ουδέποτε μετέδωσε πληροφορίες διαβαθμισμένες, καθώς δεν είχε εκ των πραγμάτων πρόσβαση σε αυτές, αλλά ούτε και πληροφορίες που αφορούν την αμυντική οργάνωση της χώρας, οι οποίες είναι άλλωστε φυλαγμένες σε ειδικούς χώρους, στους οποίους έχουν πρόσβαση μόνο συγκεκριμένα άτομα.

Η κατά αντιπαράσταση εξέταση
Τα όσα δήλωσαν οι δύο άνδρες κατά την πολύωρη απολογία τους, φαίνεται πως δεν «κάλυψαν» πλήρως την εισαγγελική και ανακριτική αρχή και έτσι προχώρησαν σε κατά αντιπαράσταση εξέταση των δύο κατηγορουμένων.
Μία αρκετά μακρά διαδικασία που διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα και κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες συνέχισαν να εμμένουν στις θέσεις τους και στα όσα και μεμονωμένα είχαν πει.

Ειδικότερα, ο 35χρονος συνέχισε να ισχυρίζεται ότι ουδέποτε ζήτησε πληροφορίες, φωτογραφίες ή άλλου είδους υλικό από τον 52χρονο μάγειρα, ενώ ο τελευταίος ισχυρίστηκε ότι τον ενημέρωσε για τις θέσεις πολεμικών πλοίων στο Καστελλόριζο, δύο φορές.
Μετά την ολοκλήρωση και αυτής της διαδικασίας, στις 9 χθες το βράδυ, ανακοινώθηκε στους δύο κατηγορούμενος η απόφαση που λήφθηκε ομόφωνα από εισαγγελέα και ανακρίτρια, με την οποία και οδηγούνται στη φυλακή.

Διαβάστε ακόμη

Με πολλή προσοχή εξετάζουν οι αρμόδιες Αρχές το ενδεχόμενο εμπρησμού στη Ρόδο

Ισόβια κάθειρξη στον 41χρονο που κατηγορείται για τη δολοφονία του πατέρα του

Συνελήφθη Βούλγαρος που εξαπατούσε υπαλλήλους στα αεροδρόμια Αθηνών και Ρόδου

Στοχευμένες αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου από 6 έως 12 Μαΐου

Δικάζεται αύριο 41χρονος κατηγορούμενος για τη δολοφονία του πατέρα του

50χρονος κατηγορείται ότι εξαπάτησε συμπολίτες μας για εξαγορά ακινήτου του Δημοσίου

Εντοπίστηκε 20χρονος με ναρκωτικά

Κατηγορείται 30χρονος για κλοπή από εταιρεία