Αίτημα από τον Έπαρχο Καλύμνου για την επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών

Αίτημα από τον Έπαρχο Καλύμνου για την επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών

Αίτημα από τον Έπαρχο Καλύμνου για την επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 556 ΦΟΡΕΣ

Με επιστολή του ο Έπαρχος ΠΕ Καλύμνου Μανώλης Μουσελλής , την οποία απευθύνει στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και κοινοποιεί στους βουλευτές Δωδεκανήσου, ζητά όπως εκδηλωθούν οι απαραίτητες ενέργειες για να επιστραφούν στην Κάλυμνο και το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού ευρήματα μεγάλης αξίας που βρέθηκαν στην περιοχή μας και φυλάσσονται στο εθνικό αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών (ΦΩΤΟ: arxeion-politismou.gr)

Παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή του Επάρχου Μ.Μουσελλή:
«ΘΕΜΑ: Αίτημα επιστροφής αρχαιολογικών θησαυρών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Πριν από εννέα περίπου χρόνια και με την συνδρομή των διωκτικών αρχών της χώρας μας, απετράπη μία ακόμη παράνομη αγοραπωλησία αρχαιοτήτων. Ο αρχαιολογικός θησαυρός που σώθηκε κατασχέθηκε και περιήλθε στο ελληνικό δημόσιο.

Μεταξύ των αντικειμένων που κατασχέθηκαν τότε, υπήρχε μαρμάρινη ανδρική κεφαλή της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου και κορμός μαρμάρινης ανδρικής μορφής με γενειοφόρο κεφαλή της Υστεροελληνικής εποχής. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους τα συγκεκριμένα αντικειμένα προέρχονται από το νησί της Καλύμνου.

Τα ευρήματα αυτά, όπως αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα του τοπικού μας τύπου, φυλάσσονται μέχρι σήμερα στο εθνικό αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών, ενώ αναμένεται η επιστροφή τους στο νησί μας, όπου και βρέθηκαν στην περιοχή του Ιερού του Δαλίου (Δηλίου) Απόλλωνα. Το ιερό αυτό αποτελούσε το πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Καλύμνου.

Ευρήματα από την θέση αυτή, ήρθαν στο φως μετά από ανασκαφική έρευνα, που έγινε το 2001 και σήμερα εκτίθενται και κοσμούν το αρχαιολογικό μας μουσείο. τα κατασχεμένα δύο αντικείμενα, προερχόμενα από την ίδια περιοχή, συμπληρώνουν τις πληροφορίες για το ποιλιτιστικό και ιστορικό παρελθόν του νησιού και ως μέλη ενός οικιστικού συνόλου συμπληρώνουν τη σύνθεση της εικόνας που μπορούμε να λάβουμε για τον σημαντικό αυτό χώρο σήμερα.

Εκτός από τα παραπάνω αρχαιολογικά ευρήματα, φυλάσσονται στο εθνικό αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών, τα χάλκινα αγάλματα θωρακοφόρων ανδρών που βρέθηκαν στην περιοχή μας.

Τα έργα αυτά, αφού συντηρήθηκαν, αναμένεται να επιστραφούν στο νησί μας, όπου και ανήκουν και αποτελούν μέρος αντίστοιχης συλλογής χάλκινων αγαλμάτων που εκτίθενται στο Μουσείο μας, προερχόμενα κυρίως από αρχαία ναυάγια πλοίων τα οποία ανασύρθηκαν γύρω από το νησί από ντόπιους αλιείς.

Κυρία Υπουργέ,
Θεωρούμε ότι τα παραπάνω αντικείμενα συνδέονται άμεσα με το νησί μας και αποτε4λούν μάρτυρες της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας. Ως τέτοια τεκμηριώνουν και συνθέτουν την ιστορική εικόνα του, συμβάλλουν ανεπιφύλακτα στην ιστορική επίγνωση και την αυτογνωσία μας και ενισχύουν τις ρίζες του παρόντος και του μέλλοντός μας.

Επίσης η φυσική τους παρουσία στο χώρο με τον οποίο συνδέονται ιστορικά και πολιτιστικά, θα συνεισφέρει στην καλύτερη και πληρέστερη αξιοποίηση της πληροφορίας που αυτά φέρουν ως μνμεία όχι μόνο τοπικής αλλά και εθνικής και παγκόσμιας κληρονομιάς.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε από εσάς, να ενεργήσετε ώστε να επιστραφούν στον τόπο μας το συντομότερο δυνατόν. Μετά την επιστροφή τους θα εκτεθούν στο αρχαιολογικό μας μουσείο το οποίο κατασκευάστηκε σχετικά πρόσφατα από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η οργάνωση της έκθεσής του πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου και εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2009. Διαθέτει 386 τετραγτωνικά μέτρα εκθεσιακού χώρου και τις αναγκαίες προδιαγραφές, ώστε τα ανωτέρω αντικείμενα να εκτεθούν με ασφάλεια και να συμπληρώσουν τις αντίστοιχες συλλογές που βρίσκονται στις αίθουσές του.

Ευελπιστούμε ότι με την βοήθειά σς,σύντομα θα είμαστε σε θέση να υποδεχτούμε αυτόν τον σημαντικό για το νησί μας θησαυρό και θα χαρούμε να τον παρουσιάσουμε από κοινού στους πολίτες ης Καλύμνου.

Με εκτίμηση,
Ο Έπαρχος
Μουσελλής Γεωργίου Εμμανουήλ».

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο