Π. Εγγλέζος: Το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά για τους εργαζόμενους

Π. Εγγλέζος: Το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά για τους εργαζόμενους

Π. Εγγλέζος: Το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά για τους εργαζόμενους

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 423 ΦΟΡΕΣ

Οι προσπάθειες του Εργατικού Κέντρου θα συνεχιστούν

«Βάλαμε ένα λιθαράκι στο χτίσιμο της διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων τη χειρότερη χρονιά για τους εργαζόμενους», λέει ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου (ΕΚΡ), κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, κάνοντας έναν μίνι απολογισμό αυτής της τόσο δύσκολης και ιδιαίτερης χρονιάς που εκπνέει.

Σε δηλώσεις του χθες, ερωτηθείς, καταρχάς πως κλείνει η χρονιά αυτή για τους εργαζόμενους στη Ρόδο, είπε: «Δυστυχώς, η χρονιά στη Ρόδο, παρ’ όλες τις προσπάθειες και τους αγώνες του ΕΚΡ, της ΓΣΕΕ, των Σωματείων, της Ομοσπονδίας τουρισμού-επισιτισμού, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει, στο εκατό τοις εκατό, όλους τους συναδέλφους. Υπάρχουν αρκετές κατηγορίες εργαζομένων συναδέλφων ακόμα, οι οποίες είναι ακάλυπτες.

Ο λόγος είναι ότι δεν καλύπτονται από τις τελευταίες εξαγγελίες». Θύμισε, στη συνέχεια, ότι πριν από τέσσερις ημέρες ήρθε το ΦΕΚ, το οποίο έλεγε για τις ρυθμίσεις και τα πενήντα ένσημα για όλους τους εποχιακά απασχολούμενους. Από τα τέσσερα αιτήματα, όμως, που είχαν καταθέσει με αυτή την τροπολογία κατάφεραν να ικανοποιηθεί μόνο το ένα.

Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος του ΕΚΡ, ισοσκέλισαν την αδικία που υπήρχε για να ενταχθούν στο επίδομα ανεργίας όλοι οι εποχιακά εργαζόμενοι που είχαν συμπληρώσει πενήντα ένσημα. Η προηγούμενη διάταξη έλεγε ότι σ’ αυτή την τροπολογία εντάσσονται μόνο οι εργαζόμενοι στον τουρισμό-επισιτισμό.

Σ’ αυτή την κατηγορία, όμως, ακόμα βρίσκονται στο στάδιο των διευκρινίσεων για να δουν αν θα ενταχθούν και όλοι οι εργαζόμενοι στα ΚΑΕ, στο αεροδρόμιο. Κάποιοι εντάσσονται, κάποιοι όχι και οι επαφές συνεχίζονται όλο αυτό το διάστημα, τόσο με τη Διευθύντρια του ΟΑΕΔ, κα Καραγιάννη, όσο και με τον προϊστάμενο στον Αρχάγγελο, κ. Μπουρνάρα, για να εξετάσουν τις διευκρινίσεις.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Εγγλέζος, δεν παρέλειψε να επισημάνει την άμεση ανταπόκριση που έχει κάθε φορά που θέλει να επικοινωνήσει με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ στην Αθήνα, τον κ. Πρωτοψάλτη, καθώς βρίσκονται σε αναμονή νέων εγκυκλίων για το αν θα ενταχθεί και η τελευταία κατηγορία. Πάντως, με την τελευταία τροπολογία που κατάφεραν να περάσουν για τα πενήντα ένσημα για όλους τους εποχιακούς, αρκετοί εργαζόμενοι και μία μεγάλη μερίδα που ήταν εκτός μέτρων, έχουν ενταχθεί, κάτι που είναι θετικό.

Τώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για τις καταθέσεις ανεργίας. Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η κατάθεση ανεργίας για όλους τους εποχιακά απασχολούμενους στον τουρισμό-επισιτισμό, δηλαδή στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, και απ’ ό,τι έχουν πληροφορηθεί, κάποιοι έχουν αρχίσει και πληρώνονται. Πάντως, σημαντικό είναι αυτό που είπε ο κ. Εγγλέζος, ότι κατά 99% οι εργοδότες στη Ρόδο έχουν καταθέσει το δώρο Χριστουγέννων στην προθεσμία που προβλεπόταν.

Ανέφερε, όμως, ότι υπήρξαν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, τρεις-τέσσερις, που με παρέμβασή τους στην Επιθεώρηση Εργασίας οι εργοδότες συνετίστηκαν και κατέθεσαν τελικά το δώρο. Μάλιστα, κάλεσε τους εργαζόμενους να απευθύνονται στο ΕΚΡ ή στην Επιθεώρηση Εργασίας εάν δεν έχουν πάρει αυτά που δικαιούνται γιατί, όπως είπε, ο δικός τους ρόλος είναι αυτός και αν δεν θέλουν να εκτεθούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπορεί να το κάνει γι’ αυτούς το ΕΚΡ.

Υπάρχουν, βέβαια, αρκετές εκκρεμότητες ακόμα καθώς μία μεγάλη κατηγορία εργαζομένων έμεινε απ’ έξω. Πρόκειται για τους οδηγούς ταξί, επίσης είναι οι οικοδόμοι, οι οποίοι έχουν σταματήσει καθώς πήραν μόνο τα 800 ευρώ την πρώτη φορά που δόθηκαν οι παρατάσεις, είναι οι ξεναγοί το επόμενο διάστημα θα πάρουν τα 800 ευρώ ως δεύτερη ενίσχυση, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν.

Δυστυχώς, όμως, οι μακροχρόνια άνεργοι και αυτοί που δεν κατάφεραν να δουλέψουν φέτος είναι «στον αέρα», καθώς δεν παίρνουν κανένα επίδομα. Συγκεκριμένα, έχουν πεταχτεί έξω από το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων γιατί από τον Ιούνιο-Ιούλιο και μετά που είναι άνεργοι δεν αναγνωρίζεται σε δωδεκάμηνο.

«Η κατάσταση στη Ρόδο μπορεί να έχει ισορροπηθεί λίγο, αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετοί συνάδελφοι που δεν έχουν πάρει κάτι», τόνισε, συνοψίζοντας ο κ. Εγγλέζος.

Με το βλέμμα στη νέα χρονιά

Όσον αφορά τη νέα χρονιά και την έναρξη της νέας σεζόν, ο κ. Εγγλέζος καταρχάς είπε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για ενδείξεις, αλλά τα μηνύματα και οι επαφές που έχουν καθημερινά με τον Πρόεδρο της Ένωσης τουριστικών γραφείων, κ. Μιχαλάκη, είναι θετικά. Κανείς όμως δεν μπορεί να πει από τώρα τι θα γίνει, γιατί τώρα αρχίζει να εμβολιάζεται ο κόσμος και όλα αυτά θα παίξουν ρόλο. Ο ίδιος, πάντως, πιστεύει ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει προς τα τέλη Μαρτίου και από εκεί και πέρα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε εκτιμήσεις για τη σεζόν. «Πάντως, τα μηνύματα είναι πολύ θετικά και λογικό είναι γιατί ο κόσμος, με όλο αυτό που έζησε τον προηγούμενο χρόνο, θα θέλει να κάνει διακοπές, άρα όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας και τι αποτελέσματα θα έχει το εμβόλιο», τόνισε.

«Δίχτυ ασφαλείας» η σύμβαση

Κληθείς, στη συνέχεια, ο κ. Εγγλέζος να σχολιάσει το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων για μείωση των μισθών κατά 20%, και κατά πόσο διασφαλισμένοι είναι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στη Ρόδο, δήλωσε: «Εμείς στην περιοχή μας καταφέραμε, παρ’ όλη την κρίση και πριν από την έναρξη της πανδημίας, να εξασφαλίσουμε μία σύμβαση πρωτοπόρα στο πανελλήνιο, για δεύτερη φορά.

Η σύμβαση η δικιά μας είναι με αύξηση που υπογράψαμε και με όρους που εξασφαλίζουν το μέλλον των εργαζομένων στον τουρισμό-επισιτισμό στην περιοχή μας. Άρα, λοιπόν, δεν μας επηρεάζει το τι θα γίνει σε πανελλήνιο επίπεδο, μας λυπεί, όμως, το γεγονός ότι συνάδελφοι αυτή τη στιγμή διαπραγματεύονται να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους και έρχονται οι εργοδότες οι οποίοι με αυτή την κρίση δεν χάσανε.

Δεν έχουν χάσει οι ξενοδόχοι, έχουν πάρει τα βοηθήματα, τις επιδοτήσεις τους, έχουν πάρει τις αναστολές δανείων τους, έχουν πάρει πάρα πολλά πράγματα απ’ αυτά που δικαιούνταν και που αν άνοιγαν δεν θα έπαιρναν τόσα. Και έρχονται, λοιπόν, σε μία περίοδο που οι εργαζόμενοι στον τουρισμό-επισιτισμό, το μεγαλύτερο κομμάτι δηλαδή, εξακόσιες χιλιάδες κόσμος είναι στον αέρα, δεν ξέρουμε τι θα γίνει την επόμενη σεζόν, και ζητάνε μείωση 20%».

Ο κ. Εγγλέζος είπε, ακόμη, ότι θα έπρεπε να παρέμβει η κυβέρνηση αφού δεν νοείται επιδοτούμενες επιχειρήσεις, που από τα λεφτά τα δικά μας επιδοτούνται, αυτή τη στιγμή να συζητάμε για μείωση 20%, και επίσης δεν υπάρχει πουθενά σε παγκόσμιο επίπεδο μείωση μισθών 20%.

Έτσι, είναι σε διαπραγματεύσεις και ελπίζουν να βγει κάτι θετικό, ωστόσο σημείωσε ότι, όσο αφορά στην περιοχή μας, δεν θα πρέπει να ανησυχούν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό-επισιτισμό καθώς η σύμβαση που υπέγραψε το Σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι από τις καλύτερες πανελλαδικά και είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η δεύτερη δηλαδή συνεχόμενη σύμβαση, η οποία πανελλαδικά είναι πρότυπο και κακώς δεν υιοθετήθηκε από την πανελλήνια ομοσπονδία τουρισμού-επισιτισμού ώστε πάνω σ’ αυτή να χτίσουν τη δικιά τους σύμβαση.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να απονείμει και τα εύσημα στην ΕΞΡ, επειδή, όπως είπε, μερίμνησαν, συμπορεύτηκαν κατάλαβαν το πρόβλημά τους και υπέγραψαν μία σύμβαση αξιοπρεπέστατη, με αύξηση.

Προτεραιότητες το 2021

Στην αρχή της νέας χρονιάς, καταρχάς θα ασχοληθούν με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για διάφορες κατηγορίες εργαζομένων και με τους μακροχρόνια ανέργους. Πρώτο μέλημά τους, λοιπόν, από την πρώτη κιόλας ημέρα του νέου χρόνου, είναι να διεκδικήσουν την παράταση των επιδομάτων ανεργίας αφού δεν ήταν εφικτό εκείνοι που ήταν σε αναστολή να πληρωθούν το μήνα Νοέμβριο και Δεκέμβριο, ώστε να πήγαιναν σε μία τρίμηνη ανεργία μέχρι την επόμενη σεζόν.

Τώρα, πλέον, καλούνται όλοι μαζί να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να δώσει παράταση σ’ αυτό το επίδομα ανεργίας που είναι τριών μηνών και θα λήξει τον Φεβρουάριο, τουλάχιστον για άλλους δύο μήνες μέχρι ν’ ανοίξει η επόμενη σεζόν. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα, βρίσκονται σε συνεννόηση και με τον Δήμο της Ρόδου για την άπαξ χορήγηση του βοηθήματος των 300 ευρώ ώστε να δουν τελικά, μετά τις 8 Ιανουαρίου που λήγει η προθεσμία, ποιοι δεν εντάχθηκαν, ποιοι μπορούν να ενταχθούν και ποιοι ακόμα μπορούν να καλυφθούν, εργαζόμενοι που δεν θα πάρουν ανεργία.

Ακόμη, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η κοινωνία που έχουν με τους Αντιδημάρχους, κ.κ. Γιάννη Καμπούρη και Τηλέμαχο Καμπούρη καθώς και με τον ίδιο τον Δήμαρχο, κ. Αντώνη Καμπουράκη, είναι καθημερινή ώστε αυτό που είπαν από την πρώτη ημέρα, και το υποστήριξαν-άσχετα αν κατηγορήθηκαν, όπως είπε-είναι ότι θα προσπαθήσουν όλοι μαζί να εντάξουν στο βοήθημα αυτό όσους περισσότερους εργαζόμενους δεν πάρουν ανεργία.

Απολογισμός

Κληθείς, επίσης, ο Πρόεδρος του ΕΚΡ να κάνει έναν μίνι απολογισμό γι’ αυτή την τόσο ιδιαίτερη χρονιά που φεύγει, είπε καταρχάς ότι, όσο αφορά στο εργατικό δυναμικό της χώρας και τους εργαζόμενους ήταν η χειρότερη, όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά για όλο τον κόσμο, και τις επιχειρήσεις και δη τις μικρομεσαίες, που και αυτές έπαθαν μεγάλη καταστροφή.

Ως ΕΚΡ επειδή θα κάνουν τον απολογισμό τους όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, «θεωρούμε ότι παλέψαμε με όλες μας τις δυνάμεις. Καταφέραμε πράγματα-όσο εγωιστικό και αν ακούγεται αυτό- που δεν θα τα καταφέρναμε εάν καθόμασταν όλοι με σταυρωμένα χέρια και περιμέναμε τη μοίρα μας», είπε και ανέφερε ότι τόσο ως ΕΚΡ αλλά και μέσα από τη συνεργασία που είχαν με αυτό της Κρήτης, κατάφεραν τα εξής:

Καταρχήν, την παράταση της ανεργίας για δύο μήνες, από την πρώτη ημέρα που ανακοινώθηκε. Επίσης, οι αναστολές στην αρχή αφορούσαν μόνο τους δύο μήνες ενώ με τις παρεμβάσεις τους κατάφεραν να το φθάσουν μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Οι αρχικές αναστολές δεν προέβλεπαν ένσημα για τους εργαζόμενους και με δική τους παρέμβαση ενέταξαν και στις αναστολές τα ένσημα ώστε να μπορέσουν να πάρουν την ανεργία και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό-επισιτισμό.

Η μεγάλη κατηγορία των ανέργων που δεν είχαν το δικαίωμα να μπουν στην αναστολή, μπορεί να μην είναι αρκετό αλλά τους ενέταξαν στους τρεις μήνες επιδότησης της ανεργίας, την παράταση τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, αλλά δεν κατέστη δυνατό να τους βάλουν με ένσημα, παρά το γεγονός ότι το προσπάθησαν.

Πάρα πολλές κατηγορίες εργαζομένων που ήταν εκτός μέτρων, το πάλευαν καθημερινά και ενέταξαν όσους περισσότερους μπορούσαν μια και, όπως είπε, δεν υπήρχε κάτι για να πατήσουν πάνω αλλά ήταν κάτι που χτιζόταν καθημερινά. Και δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΕΚΡ: «Εμείς θεωρούμε ότι στο χτίσιμο αυτής της διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων και στην εξασφάλιση όσων μπορούσαμε περισσότερων προς τους εργαζόμενους, βοηθήσαμε πάρα πολύ.

Δηλαδή, βάλαμε αρκετό λιθαράκι και εμείς σ’ αυτή την προσπάθεια να εξασφαλιστούν οι εργαζόμενοι. Θεωρώ, λοιπόν, ότι, από την πλευρά μας τουλάχιστον σαν ΕΚΡ, πράξαμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν και συνεχίζουμε να το πράττουμε. Δυστυχώς, δεν νομοθετούμε εμείς. Αν νομοθετούσαμε εμείς θα ήταν τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Αλλά απ’ αυτό που εισπράττουμε από τον κόσμο, πετύχαμε κάτι και εμείς ώστε να εξασφαλιστεί και αυτό το ελάχιστο εισόδημα στους συναδέλφους».

«Αλλά η δέσμευσή μας είναι ότι δεν σταματάμε. Υπάρχουν δύσκολες ημέρες ακόμα μπροστά μας, δεν τελειώνει η πανδημία και η κρίση που έχει έρθει με τον εμβολιασμό. Για ν’ ανακάμψουμε και να επανέλθουμε στα επίπεδα που ήμασταν πριν, θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια. Οπότε μπροστά μας έχουμε δύσκολα. Έρχεται το νομοσχέδιο το εργασιακό, αρκετά πράγματα τα οποία θα μας φέρουν σε δύσκολη θέση και αυτά που έχουν υλοποιηθεί από τα μέτρα που ζούμε όλοι μαζί, αρκετά ήρθαν για να μείνουν».

Κλείνοντας, ευχαρίστησε τους συναδέλφους τους για τη στήριξη και το Διοικητικό Συμβούλιο, την ομάδα που έχουν στο ΕΚΡ, αφού χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα ήταν τίποτα εφικτό. «Άρα, λοιπόν, η δέσμευσή μας στους συναδέλφους είναι ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματά τους», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΕΚΡ.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς