Να εμβολιαστούν ζητούν οι καρκινοπαθείς της περιοχής μας

Να εμβολιαστούν ζητούν  οι καρκινοπαθείς της περιοχής μας

Να εμβολιαστούν ζητούν οι καρκινοπαθείς της περιοχής μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 513 ΦΟΡΕΣ

Επιβάλλεται να γίνει κάτι τέτοιο, όπως επισημαίνει η πρόεδρος του συλλόγου Μ. Κρητικού

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που δείχνουν οι καρκινοπαθείς της περιοχής μας για να εμβολιαστούν και να αντιμετωπίσουν έτσι τον Covid-19, όπως επισημαίνει η πρόεδρος του συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου Μαρία Κρητικού, η οποία μάλιστα εκφράζει και την επιθυμία να εμβολιαστεί πρώτη για να δείξει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας φόβος.

Μάλιστα όπως υπογράμμισε, επιβάλλεται να εμβολιαστούν οι καρκινοπαθείς καθώς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και το εμβόλιο θα τους χαρίσει ζωή και ελευθερία, όπως ακριβώς και οι χημειοθεραπείες.

«Το εμβόλιο είναι κάτι που το θέλουμε όλοι εμείς οι οποίοι ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα και ειδικά αυτοί που είναι στη θεραπεία. Νομίζω ότι οι γιατροί τους έχουν ενημερώσει και είναι όλοι θετικοί και όλοι θέλουν να κάνουν το εμβόλιο και επιβάλλεται σε όλους μας να το κάνουμε. Το περιμένουμε να έρθει πώς και πώς στη Ρόδο για να ξεκινήσουν να το κάνουν και οι ευπαθείς ομάδες.

Θα υπάρξουν και κάποιοι αρνητές αλλά τους προσπερνάμε και προχωράμε γιατί πάντα υπάρχουν αρνητές ακόμα και στις χημειοθεραπείες, οπότε είναι κάτι που δε μας αγγίζει. Εμείς υποστηρίζουμε το εμβόλιο, θέλουμε την ελευθερία μας και την υγεία μας και περιμένουμε όλοι να το κάνουν και αυτοί που είναι σε θεραπεία» δήλωσε η κ. Κρητικού.

Όπως είπε, ο σύλλογος έχει πάνω από 900 εγγεγραμμένα μέλη ενώ ερωτηθείσα για το πόσα άτομα εκτιμά ότι θα εμβολιαστούν απάντησε: «Πιστεύω ότι από τους καρκινοπαθείς θα θέλουν να το κάνουν πάνω από 3.000 άτομα. Σε ό,τι αφορά τον σύλλογο αν πιάσουμε τους εθελοντές, το Δ.Σ. και εκείνους τους ανθρώπους που πιστεύουν στο εμβόλιο είναι πάνω από 200 που το περιμένουν πώς και πώς και πρώτη εγώ. Θα ήθελα να είμαι από τους πρώτους που θα το κάνουν για να δείξω ότι το εμβόλιο δεν το φοβόμαστε αλλά το περιμένουμε ως δώρο ζωής όπως είναι η χημειοθεραπεία».

Σε ό,τι αφορά την κλινική στο νοσοκομείο της Ρόδου και την παροχή των υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς η πρόεδρος του συλλόγου τόνισε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία της καθώς υπάρχει πολύ καλή οργάνωση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχει γίνει μία πολύ καλή δουλειά από τον υπεύθυνο της κλινικής μας, το διευθυντή της κλινικής κ. Ματθαίο ο οποίος έχει κάνει πραγματικά υπέροχη δουλειά.

Οι ασθενείς δεν έχουν κανένα πρόβλημα μπαίνουν μόνο εκείνοι για χημειοθεραπεία, οι φροντιστές δεν μπαίνουν στην κλινική και μάλιστα γίνεται και το τεστ για κορωνοϊό κάθε 15 μέρες πριν κάνουν τη θεραπεία τους. Πάμε πολύ καλά σε αυτό το κομμάτι, είναι πολύ οργανωμένη ως κλινική και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα»

Οι ασθενείς όμως, σύμφωνα με την κ. Κρητικού, αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τα ραντεβού που πρέπει να κλειστούν για την Αθήνα είτε για χειρουργεία είτε για εξετάσεις, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με τα άτομα τελικού σταδίου.

«Δεν έχουμε την υποδομή όπως και όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας να φιλοξενήσουμε τα άτομα αυτά και να τους παρέχουν τη φροντίδα που τους αξίζει και τους πρέπει από ειδικευμένους γιατρούς για να είναι καλύτερα.

Εκεί έχουμε ένα θέμα: οι φροντιστές καλούνται να κάνουν τη δουλειά του νοσηλευτή ή του γιατρού στο σπίτι γιατί η κλινική έχει γίνει Covid και λογικό είναι να μην μπορεί να φιλοξενηθεί ένας ασθενής τελικού σταδίου.

Το καλύτερο θα ήταν να υπάρχει ένα ιατρείο πόνου, κλινική που να φιλοξενεί αυτούς τους ανθρώπους και να είναι οι τελευταίες τους στιγμές με αξιοπρέπεια και χωρίς πόνο» δήλωσε για το θέμα, ενώ σε ερώτηση αν έχει κατατεθεί αίτημα στη διοίκηση να δημιουργηθεί ξανά το ιατρείο πόνου στο νοσοκομείο όπως παλιά, υπογράμμισε ότι υπάρχει η θέληση για να τεθεί σε συζήτηση με το διοικητή του νοσοκομείου Γρηγόρη Ρουμάνη.

«Δυστυχώς και για εμάς ο Covid έχει βάλει φρένο σε πολλά πράγματα λειτουργούμε πολύ διακριτικά και δυστυχώς δεν έχουμε κάνει συζήτηση γι’ αυτό. είναι κάτι που πρέπει να γίνει αλλά τώρα όλα έχουν πάει πίσω και κοιτάζουμε τα εντελώς απαραίτητα» είπε η κ. Κρητικού.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική αγωγή των καρκινοπαθών τόνισε ότι δεν υπάρχει πλέον κάποιο πρόβλημα για τους ασθενείς μετά και την παρέμβαση της κυβέρνησης. «Με τα φάρμακα πάμε πολύ καλά. Παρενέβη και ο κ. Κοντοζαμάνης και ο πρωθυπουργός ο οποίος έδωσε μάλιστα εντολές και αμέσως δόθηκαν χρήματα για τα φάρμακα. Οι εντολές ήταν σαφείς, δεν θα υπάρξει πλέον στο μέλλον πρόβλημα και επίσης έδωσε εντολή για το ακτινοθεραπευτικό και αυτό είναι στο δρόμο. Το περιμένουμε πολύ σύντομα».

Για τον ξενώνα

Η κ. Κρητικού αναφέρθηκε και στον ξενώνα ασθενών και συνοδών που λειτουργεί στην οδό Καποδιστρίου, εκεί που βρίσκεται το κοινωνικό παντοπωλείο της περιφέρειας.

Ένα τμήμα του ξενώνα λειτουργεί από τη μητρόπολη και ήδη φιλοξενεί άστεγους ενώ το άλλο τμήμα που παρέμενε κλειστό παραχωρήθηκε στο σύλλογο ώστε να μπορούν να φιλοξενούνται άτομα από τα νησιά.

«Ο ξενώνας ήρθε ως δώρο θεού από τη μητρόπολη και τον σεβασμιότατο σε συνεργασία με την περιφέρεια που έκανε την παραχώρηση στη μητρόπολη. Σε εμάς παραχωρήθηκε για τρία χρόνια. Ήδη φιλοξενούμε κόσμο. Είναι ένας χώρος ζεστός και φιλόξενος, έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά οι εθελοντές και είναι ένα κομμάτι πολύ σημαντικό για τους ασθενείς που έρχονται από τα νησιά.

Είτε θέλουν να μείνουν μία μέρα, είτε αν θέλουν να φύγουν το απόγευμα με το καράβι πηγαίνουν εκεί και ξεκουράζονται μέχρι την ώρα που θα φύγουν είτε ακόμα και να φιλοξενηθούν για όσες μέρες θέλουν είτε για χειρουργεία είτε για θεραπείες, ανάλογα τι έχουν να κάνουν πηγαίνουν στον ξενώνα» δήλωσε η πρόεδρος του συλλόγου τονίζοντας ότι λειτουργεί σωστά και πραγματικά και ότι αξίζουν συγχαρητήρια στους εθελοντές που βοήθησαν.

Όπως έκανε γνωστό, ο ξενώνας διαθέτει δύο χώρους με συνολικά δέκα κρεβάτια μέσα και υπάρχει δυνατότητα να γίνει διαχωρισμός για γυναίκες και άνδρες, τονίζοντας ότι κάθε φιλοξενούμενος έχει ελεγχθεί προηγουμένως για Covid και για μεταδιδόμενα νοσήματα, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα για τη συγκατοίκηση.

Στον ξενώνα υπάρχει ένας χώρος κουζίνας εξοπλισμένος πλήρως από το σύλλογο καρκινοπαθών, υπάρχει καθιστικό, τηλεόραση βιβλιοθήκη και οι ασθενείς είναι πολύ ευχαριστημένοι καθώς βρίσκουν έναν χώρο να ξεκουραστούν μετά τη χημειοθεραπεία, όπως δήλωσε η κ. Κρητικού η οποία πρόσθεσε ότι μπορεί να φιλοξενηθεί και ο φροντιστής συνοδός του καρκινοπαθούς στον ξενώνα καθώς τηρούνται όλοι οι κανονισμοί για την ασφάλειά τους.

Σύμφωνα λοιπόν με την ίδια, δεν μπαίνει κανείς αν δεν προσκομίσει εξετάσεις για μεταδιδόμενα νοσήματα ή για Covid, ενώ όπως έκανε γνωστό, υπάρχει επίσης κάποιο τίμημα για να μπορέσει να διατηρηθεί ο ξενώνας καθαρός με το ενδεικτικό ποσό των 15 ευρώ τη βραδιά για δύο άτομα, ενώ αν υπάρχει χαμηλό εισόδημα απαλλάσσονται όλοι από την καταβολή χρημάτων.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»