Γιώργος Ματσίγκος: «Θα φθάσουμε στο 55% των αφίξεων του 2019»

Γιώργος Ματσίγκος:  «Θα φθάσουμε στο 55% των αφίξεων του 2019»

Γιώργος Ματσίγκος: «Θα φθάσουμε στο 55% των αφίξεων του 2019»

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2382 ΦΟΡΕΣ

Όταν τότε ο Γιώργος Ματσίγκος είπε ότι «το 2020 θα έχουμε 500.000 αφίξεις» - και στο τέλος πέτυχε και τον ακριβή αριθμό των 590.000- δεν μας άρεσε, ήταν όμως μια απολύτως ακριβής πρόβλεψη!

Σήμερα, που λέει ότι το 2021 θα φτάσουμε το 1.300.000 αφίξεις, δηλαδή λίγο πάνω από τις μισές του 2019 και προσθέτει ότι το εμβόλιο δίνει προοπτική και για καλύτερα, με την προϋπόθεση να γίνουμε… καλύτεροι, πρέπει να δώσουμε βάση.

«Αυτοί οι αριθμοί σήμερα που μιλάμε», μου λέει!

Σήμερα που βρισκόμαστε στο πιο πυκνό σκοτάδι, αυτό που πέφτει λίγο πριν χαράξει η αυγή.

Κύριε Ματσίγκο, με τα δεδομένα που έχετε αυτή τη στιγμή, πότε εκτιμάτε ότι θ’ ανοίξουν τα ξενοδοχεία στη Ρόδο;
Δύσκολη η απάντηση. Είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, ποια θα είναι η πορεία του εμβολιασμού των πολιτών στις ευρωπαϊκές χώρες και τι αποτελέσματα θα έχει. Αισιοδοξούμε ότι θα ανοίξουν μέσα στον Μάιο, παρότι γίνονται προσπάθειες ξενοδοχεία ν’ ανοίξουν και από τέλη Μαρτίου, με αρχές Απριλίου.

Αισιόδοξο ακούγεται αυτό το σενάριο! Πού βασίζεστε;
Είναι σενάριο του 2021. Πάντα η σεζόν άνοιγε με βάση το Καθολικό Πάσχα. Φέτος το Καθολικό Πάσχα είναι στις 4 Απριλίου ενώ την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου είναι και το Εβραϊκό Πάσχα. Με δεδομένο ότι η σεζόν για εμάς ξεκινούσε πάντα μία εβδομάδα με δέκα μέρες πριν, θα μπορούσε να γίνει και φέτος αυτό.

Μήπως λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο και στην προκειμένη περίπτωση χωρίς τον κορωνοϊό;
Πιστεύω ότι καλύτερη εικόνα θα έχουμε όταν εμβολιαστεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Ευρωπαίων και των Ισραηλινών. Οι τουρ οπερέιτορ, προσπαθούν να πουλήσουν τα προγράμματά τους γιατί δεν κινήθηκαν τα χειμερινά τους προγράμματα. Προσπαθούν να εισπράξουν ένα ελάχιστο ποσό προκαταβολών για την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Προκρατήσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή;
Πάρα πολύ λίγες. Προέρχονται κυρίως από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία και αφορούν όλη τη σεζόν, από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Κάτι κινείται δειλά. Θα έχουμε ελπίδα και αισιοδοξία.

Πέρυσι τέτοια εποχή που ήμασταν ανυποψίαστοι για τα μελλούμενα, τι κρατήσεις υπήρχαν;
Φαινόταν ότι θα είχαμε καλύτερη σεζόν κι από αυτήν του 2019. Τελικά, καταλήξαμε να κλείσουμε με το ένα τέταρτο των αφίξεων του 2019.

Φέτος, πόσοι βλέπετε να έρχονται;
Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε το 55% των αφίξεων του 2019. Δηλαδή αν είχαμε τότε 2.343.000 αφίξεις να έχουμε γύρω στο 1.300.000 αφίξεις. Όλα αυτά σήμερα που μιλάμε γιατί κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει σ’ ένα μήνα. Αν υπάρχουν καλές προϋποθέσεις τότε το 55% μπορεί φέτος να γίνει και 65%, αλλά θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για επέκταση της τουριστικής περιόδου και το Νοέμβριο. Αν πάνε καλά τα πράγματα με τους εμβολιασμούς, τότε θα έχουμε έναν πολύ καλό Οκτώβριο και οι πτήσεις θα συνεχίζονται και τον Νοέμβριο. Αφού θα είναι δύσκολος ο Απρίλιος θα πρέπει να στοχεύσουμε από τώρα στον Νοέμβριο.

Πιστεύετε ότι φέτος θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους όλοι οι ξενοδόχοι της Ρόδου;
Πιστεύω ότι φέτος θα ανοίξουν όλοι και για λόγους μάρκετινγκ και για εμπορικούς και οικονομικούς λόγους.

Κι αν ανοίξουν όλοι κι έρθουν οι μισοί τουρίστες του 2019, τι αποτελέσματα θα έχουν;
Θα δουλέψουν με ένα μέσο όρο 50% στις πληρότητες, που σημαίνει ότι από τώρα θα πρέπει η κυβέρνηση να αποφασίσει φορολογικές ελαφρύνσεις και ιδιαίτερα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και μείωση ξανά του ΦΠΑ στον τουρισμό όπως άλλωστε είχε στο πρόγραμμά της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Κατέβασε τον ΦΠΑ στο 13%, αλλά εμείς θέλουμε κι άλλη μείωση, αλλά και επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Πιστεύετε ότι είναι κάποια ξενοδοχεία που ούτε φέτος δεν θα ανοίξουν;
Όποιος δεν ανοίγει σιγά-σιγά χάνεται από την αγορά και θα είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει την επόμενη χρονιά. Θα είναι μειωμένη η ζήτηση λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού και λόγω του ότι το όνομα του ξενοδοχείου θα λείπει από την αγορά για δύο συνεχόμενα χρόνια. Με λίγα λόγια θα μείνει στα αζήτητα.

Το προηγούμενο καλοκαίρι, τα ξενοδοχεία αυτά όχι μόνο δεν άνοιξαν, αλλά δεν είχαν αναμμένη ούτε μία λάμπα να φωτίζει τον δρόμο! Είχαν εικόνα εγκατάλειψης. Πώς το σχολιάζετε αυτό;
Αυτοί χάνουν.

Πιστεύετε ότι κάποιοι μετάνιωσαν που δεν άνοιξαν τελικά;
Κάποιοι ναι. Πρέπει να δουλέψεις για να μείνει το όνομά σου στην αγορά και τη ζήτηση.

Σαν το 2019, πότε θα ξανάρθει χρονιά; Πότε να την περιμένουμε;
Το 2024.

Τόσο αργά;
Ναι, γιατί δεν πρέπει να υπολογίζουμε μόνο να πιάσουμε τα νούμερα των αφίξεων, αλλά και τα έσοδα τα οποία τώρα είναι πολύ μειωμένα. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι οι άνθρωποι μετά το παρατεταμένο lockdown θα θέλουν να ταξιδέψουν έξω από τη χώρα τους και να μην εγκλωβιστούν και το 2021.

Σε ποια αγορά έχουμε τις ελπίδες μας;
Στη γερμανική πρώτα-πρώτα. Η TUI στηρίχτηκε και η Γερμανία θα ανακάμψει γρήγορα οικονομικά ενώ και το πρόγραμμα των εμβολιασμών της θα προχωρήσει γρήγορα. Ποντάρουμε και στη Μεγάλη Βρετανία με την οποία θα δούμε τι θα γίνει. Η Σκανδιναβία έχει κι αυτή τα προβλήματά της... Φέτος πιστεύουμε να ανοίξει κι η Ρωσία, μία αγορά η οποία δεν άνοιξε πέρυσι. Πιστεύουμε ότι μέχρι τον Απρίλιο η μεγάλη πλειονότητα των Ρώσων, θα έχει εμβολιαστεί... Είμαστε αισιόδοξοι με την έννοια ότι πέρυσι ρισκάραμε, τολμήσαμε και πετύχαμε. Φέτος έχουμε ένα πλεονέκτημα: το εμβόλιο. Άρα, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να πετύχουμε και να προχωρήσουμε πολύ καλύτερα από το 2020, στοχεύοντας στην ποιότητα, στην ασφάλεια και στο περιβάλλον. Μετά την πανδημία πολλά θ’ αλλάξουν, κι εμείς θα πρέπει να προσαρμοστούμε. Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στο περιβάλλον και στην κατάργηση του πλαστικού, στις νέες υποδομές με έμφαση στο οδικό δίκτυο, στη μείωση των απορριμμάτων, στην ηλεκτροκίνηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και στην πλήρη ανακύκλωση. Αυτή είναι η νέα τάση και πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι. Θα πρέπει να αλλάξουμε, να είμαστε ανταγωνιστικοί αν θέλουμε να υπάρχουμε. Ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος και πρέπει κι εμείς να προσαρμοστούμε ανάλογα. Η επέκταση της τουριστικής περιόδου μπορεί να έρθει με τη χρήση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και τη διασύνδεση με τον πολιτισμό, την τοπική γαστρονομία και το φυσικό περιβάλλον. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσφέρουμε νέες εμπειρίες και αυθεντική φιλοξενία ώστε να πετύχουμε και αύξηση αφίξεων και τουρίστες υψηλού εισοδήματος.

Υπάρχει πρόβλεψη για εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουρισμό γρηγορότερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό;
Το προσωπικό μας ήταν είναι και θα είναι πανέτοιμο να εργαστεί όπως ήταν και το 2020, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ο εμβολιασμός του θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Πιστεύουμε ότι με το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί, μέχρι τον Μάιο θα έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού.


Τα κρούσματα στη Ρόδο, τα έφεραν οι τουρίστες;
Όχι. Όλη τη σεζόν που ήμασταν ανοικτά σχεδόν δεν είχαμε κρούσματα. Άρα;


Του εύχομαι να συμβούν για τη Ρόδο τα καλύτερα και ανανεώνουμε το ραντεβού μας σ’ ένα μήνα, για τα νεότερα!
«Όλα αυτά που είπαμε είναι για σήμερα που μιλάμε», μου υπενθυμίζει. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει σ’ ένα μήνα».

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής