Νέα τιμολογιακή πολιτική θα εφαρμόσει η ΔΕΥΑΡ

Νέα τιμολογιακή πολιτική θα εφαρμόσει η ΔΕΥΑΡ

Νέα τιμολογιακή πολιτική θα εφαρμόσει η ΔΕΥΑΡ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1777 ΦΟΡΕΣ

Με σκοπό να αρθούν οι αδικίες που υπάρχουν

Για τη νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΡ που έρχεται άμεσα προς ψήγιση και η οποία έχει στόχο να άρει αδικίες πολλών ετών μεταξύ των πόλεων και των κοινοτήτων στο νησί, μίλησε χθες, ο Πρόεδρός της, κ. Βασίλης Μανέττας, ο οποίος, με αφορμή την αρχή της νέας χρονιάς, διαβεβαιώνει ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η Επιχείρηση να είναι βιώσιμη-«και θα είναι».

Σε δηλώσεις του χθες, ο κ. Μανέττας, ενημέρωσε, καταρχάς, για τη νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΡ η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αφού άμεσα θα έρθει για ψήφιση στο Διοικητικό Συμβούλιο. Σημείωσε, λοιπόν, ότι η παρούσα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΡ ισχύει από το 2012 μέχρι σήμερα και έπρεπε να υπάρξει μία αναθεώρηση από το 2018 καθώς αποτελεί νομική υποχρέωση η αναπροσαρμογή της.

Στη συνέχεια, ανέλυσε τα βασικά σημεία της νέας τιμολογιακής πολιτικής που έρχεται προς ψήφιση:
-Το σημαντικότερο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, είναι ότι καταργείται το ειδικό τέλος του άρθρου 11 του νόμου 1069 του ’80, το οποίο αντιστοιχούσε στο 80% της αξίας του καταναλισκόμενου νερού συν το ΦΠΑ ενώ η αξία του καταναλισκόμενου νερού επιβαρύνεται με ΦΠΑ 13%.

-Το δεύτερο σημαντικό σημείο είναι ότι επιβάλλεται εκ του νόμου ένα περιβαλλοντικό τέλος για τους χρήστες που υδροδοτούνται από τους ταμιευτήρες του Γαδουρά και της Απολακιάς. Βέβαια, αυτό είναι ένα πάρα πολύ μικρό ποσό, συγκεκριμένα 0,0005 ευρώ ανά κυβικό μέτρο. Αυτό θα εισπράττεται από τη ΔΕΥΑΡ η οποία στη συνέχεια θα το αποδίδει στο Πράσινο Ταμείο.

-Ακόμη, ένα καινούργιο στοιχείο στη νέα τιμολογιακή πολιτική είναι ότι καθιερώνονται οκτώ κλίμακες τιμολόγησης αντί έξι που υπήρχαν και θα είναι ενιαίες για όλες τις χρήσεις του νερού.

-Μία άλλη σημαντική παρέμβαση που γίνεται με τη νέα τιμολογιακή πολιτική, είναι ότι αίρεται μερικώς στο οικιακό τιμολόγιο η άδικη ψαλίδα τιμών νερού που υπήρχε μεταξύ των κοινοτήτων Ρόδου-Ιαλυσού και των υπολοίπων κοινοτήτων στο νησί.

Όπως λέει ο Πρόεδρος, η αξία του νερού στις υπόλοιπες κοινότητες αντιστοιχούσε στο 50% της αξίας του νερού στην Ιαλυσό και τη Ρόδο. Δηλαδή, με την ίδια κατανάλωση, ένας χρήστης που πλήρωνε 100 ευρώ σε Ρόδο-Ιαλυσό, στις υπόλοιπες κοινότητες πλήρωνε 50 ευρώ.

Και εξηγεί: «Η μείωση αυτή της άδικης μεταχείρισης επιτυγχάνεται με μία μείωση τιμών στις κοινότητες Ρόδου-Ιαλυσού και μία πολύ ελαφριά αύξηση στις υπόλοιπες κοινότητες. Και να έχουμε μία σχέση όχι 50%, να είναι στο 65% με προοπτική, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημ, να υπάρξει μία ισορροπία σε όλο το νησί».

Αυτό, στην πράξη, σημαίνει ότι, στις κοινότητες Ρόδου και Ιαλυσού ο καταναλωτής θα δει μείωση, στις υπόλοιπες κοινότητες θα δει μία ελαφριά αύξηση της τάξεως των 3 ευρώ, δηλαδή 1 ευρώ περίπου τον μήνα (σ.σ. αφού οι λογαριασμοί θα εκδίδονται ανά τρίμηνο).

Επίσης, άλλη μία παρέμβαση που γίνεται με την τιμολογιακή πολιτική, είναι η σημαντική μείωση τιμών νερού στα πλοία. Όπως λέει ο Πρόεδρος, οι τιμές που προβλεπόταν με την προηγούμενη τιμολογιακή πολιτική, καθιστούσαν αδύνατη την αγορά νερού από τα πλοία γιατί τα άλλα λιμάνια ήταν ιδιαιτέρως φθηνότερα και προτιμούσαν εκείνα.

«Εμείς επιχειρούμε μία σημαντική μείωση ώστε να προσελκύσουμε πελάτες γιατί είναι σημαντικοί πελάτες», είπε και η πολιτική αυτή βέβαια αφορά κυρίως στα κρουαζιερόπλοια γιατί και σημαντικότατες ποσότητες νερού θέλουν αλλά και σημαντικοί πελάτες είναι για τη ΔΕΥΑΡ.

Όσον αφορά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές/πελάτες της η ΔΕΥΑΡ να κάνουν για τις οφειλές τους, ισχύουν μέχρι και τις 31 Μαρτίου. Έτσι, όσοι δυσκολεύονται να καταβάλουν εφάπαξ το ποσό της οφειλής τους μπορούν να προσέλθουν στην Επιχείρηση και να κάνουν τη ρύθμιση.

Για τη συνάντηση με την ΕΞΡ
Όσο αφορά στην προχθεσινή συνάντηση με τη Διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου (ΕΞΡ), όπως λέει ο κ. Μανέττας, ένα από τα θέματα που συζήτησαν ήταν η τιμολογιακή πολιτική. Ακόμη, για έργα που πρόκειται να δρομολογήσει η ΔΕΥΑΡ σε εμβληματικές περιοχές του νησιού, όπως τα αποχετευτικά των οικισμών Αφάντου, Αρχαγγέλου και Λάρδου.

Επίσης, τους ζήτησαν να έχουν και αυτοί μία συμμετοχή ούτως ώστε να εγκαταστήσουν στις μονάδες τους έξυπνα υδρόμετρα και να γίνεται αυτόματη καταγραφή της υδρομέτρησης και αυτόματη παρακολούθηση της κατανάλωσης.

Όπως είπε ο κ. Μανέττας, επειδή αυτό το κόστος αρκετά μεγάλο, είπαν να έχουν μία μικρή συμμετοχή και οι ξενοδόχοι οι οποίοι ήταν καταρχάς θετικοί και θα το μεταφέρουν στην Ένωση προκειμένου να λάβουν τις οριστικές απαντήσεις.

Σχετικά με τις οφειλές τους, ο κ. Μανέττας για ακόμα μία φορά, διευκρίνισε ότι δεν είναι μόνο οι ξενοδόχοι. Οι συνολικές οφειλές προς τη ΔΕΥΑΡ είναι γύρω στα 60 εκατ. ευρώ και από αυτά, οι ξενοδόχοι οφείλουν στην Επιχείρηση γύρω στα 20-21 εκατ. ευρώ αλλά περίπου τόσα είναι και οι οφειλές των νοικοκυριών. Το θέμα συζητήθηκε και η ΕΞΡ έχει την ίδια άποψη, ότι δηλαδή πρέπει οπωσδήποτε να προβεί η ΔΕΥΑΡ στην είσπραξη αυτών των ποσών γιατί είναι και μία τακτική που δεν ευνοεί τον υγιή ανταγωνισμό.

Για τις οφειλές
Όσον αφορά τις ρυθμίσεις, ισχύουν μέχρι και τις 31 Μαρτίου αυτές οι ρυθμίσεις που έχουν ψηφίσει και μπορούν όσοι δυσκολεύονται να καταβάλουν εφάπαξ το ποσό της οφειλής τους να έρθουν στην Επιχείρηση και να κάνουν τη ρύθμιση.

Στη συνέχεια, ο κ. Μανέττας θύμισε ότι το έχουν επαναλάβει αρκετές φορές, ότι αυτό που θέλουν είναι να υπάρχει μία καλή συνεργασία με όλους τους δημότες και όλους τους χρήστες και διεμήνυσε: «Δεν θέλουμε να καταφεύγουμε σε ακραία μέτρα, γι’ αυτό καλούμε όλους τους οφειλέτες να περάσουν από την Επιχείρηση να ρυθμίσουν τα χρέη τους, να κάνουμε και εμείς από τη μεριά μας όποιες διευκολύνσεις μπορούμε και εκ του νόμου μας επιτρέπεται. Αν, όμως, δεν βρίσκουμε ανταπόκριση, θα προβούμε σε όποιο νόμιμό μέσο έχουμε στη διάθεσή μας προκειμένου η Επιχείρηση να εισπράξει αυτά τα ποσά. Και θα τα εισπράξει».

Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι, ήδη, σε μερικούς χρήστες οι οποίοι, παρά τις συνεχείς οχλήσεις τους δεν ανταποκρίθηκαν, έχουν προχωρήσει σε διαταγές πληρωμών. Πρόκειται για οφειλές 300-400-500 χιλιάδων ευρώ και θα βάλουν ένα πλαφόν. Δηλαδή, θα ξεκινήσουν από αυτούς που οφείλουν πάρα πολύ μεγάλα ποσά και θα κατεβαίνουν προς τα κάτω.

Βέβαια, τώρα, υπάρχει ένα θέμα με τα νοικοκυριά καθώς η Επιχείρηση καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη διευκόλυνση των καταναλωτών/πελατών της αυτή τη δύσκολη περίοδο αλλά και στην κάλυψη των αναγκών της και τελικά την επιβίωσή της.

Και λέει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος: «Εντάξει, ξέσπασε και η πανδημία, αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία αλλά και εμείς πρέπει να εισπράξουμε-το αντιλαμβάνεσθε. Και λέμε γιατί να μη γίνεται το ίδιο ας πούμε με τη ΔΕΗ, γιατί να μη γίνεται το ίδιο με την κινητή τηλεφωνία. Αντιλαμβάνομαι όλες τις δυσκολίες που έχουν τα νοικοκυριά, είμαστε στην ίδια μεριά, αλλά από την άλλη πλευρά πάλι δεν μπορεί να αφήνεται μόνο η ΔΕΥΑΡ και όλες οι άλλες επιχειρήσεις ή χρήσεις να τακτοποιούνται».

Για τη νέα χρονιά
Ερωτηθείς, τέλος, ο κ. Μανέττας τι σηματοδοτεί για τη ΔΕΥΑΡ η χρονιά που μόλις ξεκίνησε, και από πλευράς ανάπτυξης αλλά και οικονομικής κατάστασης, είπε: «Εμείς θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η Επιχείρηση να είναι βιώσιμη-και θα είναι-παρ’ ότι, ας πούμε, στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού, με τη νέα τιμολογιακή πολιτική, θα έχουμε μειωμένες τιμολογήσεις.

Θα πάρουμε μέτρα τα οποία θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΡ, όπως για παράδειγμα θα πάρουμε μέτρα ώστε να υπάρχει μία συμπίεση στο χρηματοοικονομικό κόστος της Επιχείρησης, θα βάλουμε όλες μας τις προσπάθειες ούτως ώστε να εντάξουμε και να υλοποιήσουμε έργα από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία και να περιορίσουμε έργα από ιδίους πόρους».

»Επίσης θα βελτιώσουμε-και βελτιώνουμε-τις καταμετρήσεις στο σύνολο των χρηστών, εκδίδουμε αξιόπιστους λογαριασμούς και έχουμε βελτιώσει την εισπραξιμότητά μας. Ακόμη όμως πρέπει να βελτιωθούμε σε αυτό το επίπεδο. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε. Επίσης, τακτοποιούμε το αρχείο πελατών της ΔΕΥΑΡ, καλούμε όλους τους δημότες να περάσουν και να γίνει μία επικαιροποίηση των στοιχείων γιατί υπήρχε-επιτρέψτε μου-μία ακαταστασία.

Επίσης, καταχωρούμε στο αρχείο της ΔΕΥΑΡ τα λεγόμενα ορφανά υδρόμετρα τα οποία ενώ υπάρχουν δεν είναι καταχωρημένα στο αρχείο και δεν εισπράττονται. Μία σειρά τέτοιων μέτρων νομίζω ότι θα ενισχύσει και την εισπραξιμότητα και την αξιοπιστία μας προς τους δημότες».

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο