Θεόφιλος Τσολερίδης: Το εμβόλιο θα μας θωρακίσει και θα επιβραβεύσει την προσπάθεια όλων

Θεόφιλος Τσολερίδης: Το εμβόλιο θα μας θωρακίσει και θα επιβραβεύσει την προσπάθεια όλων

Θεόφιλος Τσολερίδης: Το εμβόλιο θα μας θωρακίσει και θα επιβραβεύσει την προσπάθεια όλων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1156 ΦΟΡΕΣ

Συνέντευξη στο tilosnews.eu

«Οι πολίτες στην Ελλάδα, όπως φάνηκε από τα τελευταία δεδομένα, αντέδρασαν ικανοποιητικά και έκαναν πολλές θυσίες για να περιοριστούν τα κρούσματα. Γι’ αυτό κ η χώρα μας παραμένει μια χώρα ασφαλής, με λίγα κρούσματα και θανάτους συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το εμβόλιο θα μας θωρακίσει και θα επιβραβεύσει αυτή την προσπάθεια που κάνει ο καθένας μας για να επιστρέψουμε ταχύτερα στην κανονικότητα», δηλώνει ο Θεόφιλος Τσολερίδης, μιλώντας στο tilosnews.eu .

Ο Θεόφιλος Τσολερίδης κατάγεται από την Τήλο. Γεννήθηκε στις 18/3/1983 στην Πάρμα της Ιταλίας και εργάζεται ως Ιατρός Αναισθησιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου στο βαθμό του Επιμελητή Α’. Μεγάλωσε στη Ρόδο και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Άκουιλα της Ιταλίας. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην Αλγολογία και Θεραπεία του Πόνου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στον Ιατρικό Βελονισμό στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και είναι υποψήφιος Διδάκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή και εγχώρια περιοδικά και έχει παρουσιάσει αρκετές εργασίες σε διεθνή και εγχώρια συνέδρια. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο τέκνων.

Η συνέντευξη
Πώς είναι η τωρινή κατάσταση με τον COVID-19 στο νοσοκομείο της Ρόδου;
Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται ελάχιστοι ασθενείς θετικοί στον κορωνοϊό στη μονάδα ειδικών λοιμώξεων στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, οι οποίοι ευτυχώς είναι σταθεροί στην κατάστασή τους και δεν χρήζουν εντατικής θεραπείας. Οφείλω να πω ότι το Νοσοκομείο από την πρώτη στιγμή αντέδρασε πολύ σωστά στο καθεστώς της πανδημίας, δημιουργώντας ειδική μονάδα για τον Covid-19 και αφιερώνοντας τη μια εκ των δύο Παθολογικών κλινικών αποκλειστικά για τη νοσηλεία των θετικών ασθενών. Υπάρχει επίσης άψογη συνεργασία μεταξύ όλων των ιατρικών ειδικοτήτων για τη σωστή αντιμετώπιση των ασθενών, οι οποίοι πέρα από ότι είναι θετικοί στον κορωνοϊό χρήζουν περαιτέρω ιατρικής αντιμετώπισης (π.χ. έμφραγμα, επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, τοκετός κ.ά.)

Ποια είναι η άποψή σας για το εμβόλιο κατά του COVID-19;
Από την πρώτη στιγμή που ο κόσμος βρέθηκε αντιμέτωπος με την πανδημία του Covid-19 και βλέποντας την ταχεία εξάπλωσή του αλλά και τις επιπτώσεις του στην υγεία, την οικονομία και την κοινωνία, η επιστημονική κοινότητα κατέβαλλε τιτάνιες προσπάθειες προκειμένου να κερδίσει τον χρόνο και να εξασφαλίσει μέτρα πρόληψης και θεραπείας ενάντια στον κορωνοϊό. Είναι πολύ σημαντικό πως πλέον έχουμε στα χέρια μας όπλα ενάντια στον ιό και αυτά ήδη χρησιμοποιούνται προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία. Οι πολίτες στην Ελλάδα, όπως φάνηκε από τα τελευταία δεδομένα, αντέδρασαν ικανοποιητικά στη νέα πραγματικότητα (lockdown, περιορισμός μετακινήσεων κτλ.) και έκαναν πολλές θυσίες για να περιοριστούν τα κρούσματα. Γι’ αυτό και η χώρα μας παραμένει μια χώρα ασφαλής, με λίγα κρούσματα και θανάτους συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το εμβόλιο θα μας θωρακίσει και θα επιβραβεύσει αυτή την προσπάθεια που κάνει ο καθένας μας για να επιστρέψουμε ταχύτερα στην κανονικότητα.

Εσείς, έχοντας ήδη εμβολιαστεί, υπάρχει κάποια παρενέργεια που να αντιμετωπίσατε και πότε πρέπει να κάνετε τη δεύτερη δόση;
Εγώ εμβολιάστηκα στις 12/1 και έχει προγραμματιστεί η δεύτερη δόση μετά από 21 ημέρες. Ειλικρινά δεν ένιωσα τίποτα τη στιγμή του εμβολιασμού και δεν ένιωσα την παραμικρή αδιαθεσία ή γενικότερα κάτι που να μου προκαλέσει ανησυχία. Το βράδυ της ημέρας του εμβολιασμού, ένιωσα ελάχιστο πόνο κατά την ψηλάφηση του σημείου που έγινε το εμβόλιο ο οποίος έφυγε εντελώς μετά από 24 ώρες. Ήταν κάτι για το οποίο οι συνάδελφοι με είχαν ενημερώσει ότι ίσως νιώσω και πράγματι το ανέφεραν και οι περισσότεροι που εμβολιάστηκαν. Γενικά σαν παρενέργειες έχουν αναφερθεί ο πονοκέφαλος, αίσθημα κόπωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις συμπτώματα γρίπης. Δεν μου ανέφερε κανείς όμως από τους συνάδελφους που εμβολιάστηκαν κάποιο από αυτά.

Πρόσφατα υπήρξε πρόταση να εμβολιαστούν πρώτα οι κάτοικοι των μικρών νησιών. Θεωρείτε πως αυτό θα ωφελήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση του κορωνοϊού, δεδομένου του ανεπαρκούς ιατρικού προσωπικού και εξοπλισμού που διαθέτουν τα νησιά αυτά;
Όπως γνωρίζετε, το 2016 ενώ υπηρετούσα ως οπλίτης ιατρός αναισθησιολόγος στο νησί μας την Τήλο, είχα αναλάβει και καθήκοντα ιατρού υπαίθρου λόγω έλλειψης ιατρών φέροντας εις πέρας πολλά επείγοντα και δύσκολα περιστατικά. Έζησα από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού μας αλλά και τις δυσκολίες του να είσαι μόνος ιατρός, συνεχώς στο καθήκον χωρίς ωράριο, χωρίς άμεση επιστημονική βοήθεια (ιατρική και νοσηλευτική) αλλά πολλές φορές και χωρίς εξοπλισμό, παρόλη την προσπάθεια του δήμου και των συμπολιτών μας, που πραγματικά τους ευχαριστώ για τη συνεργασία και τη στήριξη. Θεωρώ πως είναι πάρα πολύ σημαντικό να θωρακιστούν οι πληθυσμοί των μικρών νησιών, ακριβώς γιατί όπως είπατε υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε έμψυχο αλλά και υλικό εξοπλισμό. Το εμβόλιο είναι το πιο δυνατό όπλο πρόληψης που υπάρχει και θα έτσι θα ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης των κρουσμάτων. Φανταστείτε πόσο καταστροφικό θα ήταν έστω και ένα κρούσμα σε ένα νησί όπως το δικό μας: καλπάζουσα μετάδοση, πιθανές διακομιδές στη Ρόδο και σε σοβαρότερες καταστάσεις διασωληνώσεις διακομιδή σε νοσοκομεία αναφοράς με σοβαρότατη ψυχική αλλά και οικονομική επιβάρυνση στις οικογένειες των ασθενών. Ο εμβολιασμός θα έφερνε την προστασία από όλα τα παραπάνω.

Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που πρέπει να αποφύγουν τον εμβολιασμό σε αυτήν την πρώτη φάση εμβολιασμών; (αλλεργικά σοκ κ.ά.);
Από τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής αποκλείονται από τον εμβολιασμό άτομα κάτω των 16 ετών και έγκυες γυναίκες. Ωστόσο ισχυρή αντένδειξη αποτελούν μόνο όσοι έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν γνωστή αλλεργική αντίδραση σε κάποιο συγκεκριμένο συστατικό εμβολίου. Όπως θα δείτε πριν από τον εμβολιασμό, καλούμαστε να συμπληρώσουμε ένα έγγραφο στο οποίο αναφέρουμε το ιατρικό μας ιστορικό όπου και αναφέρονται όλες οι απαραίτητες οδηγίες.

Τι θα λέγατε στους συνωμοσιολόγους και σε όσους δεν είναι υπέρ του εμβολίου;
Τα εμβόλια από την πρώτη στιγμή που μπήκαν στη ζωή μας, μας βοήθησαν να εξαλείψουμε σοβαρότατες ασθένειες όπως η ευλογιά ή να περιοριστούν σημαντικά άλλες όπως η πολιομυελίτιδα και η φυματίωση. Είναι ένα από τα ισχυρότερα όπλα που έχει η επιστήμη απέναντι σε ορισμένες ασθένειες. Όσο κι αν γοητεύουν αρκετούς οι θεωρίες συνωμοσίας, εδώ πρόκειται για θέμα υγείας και μάλιστα σοβαρό. Εγώ ως γονιός που τυγχάνει να βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή, αυτήν της υγείας, αλλά και η σύζυγός μου που επίσης έρχεται σε επαφή με ασθενείς, επιθυμούμε να θωρακίσουμε με το εμβόλιο όχι μόνο τους εαυτούς μας, αλλά να προστατεύσουμε την οικογένειά μας, τους γονείς και τους παππούδες μας, τους ασθενείς και τους φίλους μας. Είναι μια πράξη υπευθυνότητας και πρέπει όλοι μας να σκεφτούμε ότι έχουμε να προστατεύσουμε όχι μόνο τον εαυτό μας αλλά και την κοινωνία. Επίσης, οφείλω να πω ότι το εμβόλιο δεν θα έχει αποτέλεσμα αν δεν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 75% του πληθυσμού. Πέρα από πράξη κοινωνικής ευθύνης πρέπει να σκεφτούμε τι προτιμάμε: Έξοδο επιτέλους από το τούνελ ή παραμονή κλεισμένοι μέσα σε αυτό με όσες συνέπειες αυτό επιφέρει;

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής