Εξηγήσεις ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τον πρόεδρο του Κτηματολογίου

Εξηγήσεις ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τον πρόεδρο του Κτηματολογίου

Εξηγήσεις ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τον πρόεδρο του Κτηματολογίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1701 ΦΟΡΕΣ

Απέστειλαν χθες επιστολή με σχετικά ερωτήματα

Επιστολή στον πρόεδρο Πρόεδρο του Κτηματολογίου ΑΕ ζητώντας διευκρινίσεις για το καθεστώς που ισχύσει στα Δωδεκάνησα, απέστειλαν χθες ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Δωδεκανήσου κ.κ. Μιχάλης Βαγιανός και Γεώργιος Μαρής αντίστοιχα.

Στην επιστολή τους επισημαίνουν συγκεκριμένα:
«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Δωδεκανήσου, της οποίας η σύσταση πραγματοποιήθηκε με την υπ’ αριθμόν απόφαση 225/2020 του Ειρηνοδικείου Ρόδου και εδρεύει στις Καλυθιές Ρόδου στη διεύθυνση Κοραή 5.

Η ΕΝ.Ι.Α.Δ. είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Ελλάδος (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.).
Ο σκοπός της ΕΝ.Ι.Α.Δ. είναι η μαζική οργάνωση η ενημέρωση και η νόμιμη εκπροσώπηση όλων των ιδιοκτητών ή διαχειριστών ακίνητης περιουσίας κάθε είδους στον νομό Δωδεκανήσου.

Η μελέτη όλων των προβλημάτων που απασχολούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων της άνω Π.Ε. και των μελλοντικών προοπτικών για την ακίνητη ιδιοκτησία, η προβολή των θέσεων και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών ακινήτων όπως κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και τους Νόμους της Χώρας, τη Συνθήκη της Ρώμης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τις άλλες διεθνής και ευρωπαϊκές συμβάσεις.

Η οργάνωση και η διεξαγωγή του αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Ιστορικό. Το Κτηματολογικό Δωδεκανησιακό Καθεστώς που ορίζεται από τον Κτηματολογικό Κανονισμό Δωδεκανήσου (Κανονιστικό Διάταγμα 132/1929), και ο οποίος (σύμφωνα με την αντίληψη που αναπαράγεται ως αυτονόητη) διατηρήθηκε σε ισχύ αρχικά με το άρθρο 8 ν.5110/1947 (Α’ 298) και στη συνέχεια με το άρθρο 26 ν. 2971/2001 (Α’ 285), έχει συσσωρεύσει σημαντικά χρόνια προβλήματα στα τρία νησιά, Ρόδος, Κως και της νήσου Λέρου.

Μετά την αποχώρηση των Ιταλικών κατοχικών δυνάμεων και με την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η κτηματογράφηση που ξεκίνησαν οι κατοχικές δυνάμεις.

Άνθρωποι που κατείχαν νόμιμα ιδιοκτησίες (ακόμα και από την περίοδο της οθωμανικής κατοχής) εξαιρέθηκαν της κτηματογράφησης η οποία είναι προφανές πως δεν ολοκληρώθηκε αφού κτηματογραφήθηκαν μερικώς μόνο η Ρόδος, η Κως και Τμήμα της νήσου Λέρου από τα Δώδεκα νησιά του νομού. Θεωρείται αυτονόητο πως η κτηματογράφηση κατακτημένων πολιτών από κατοχικές δυνάμεις σημαίνει, πως ένας κατακτητής θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις σε κατακτημένους, για το ΠΩΣ και κυρίως το ΑΝ θα κτηματογραφηθούν.

Αν για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης αντιτάσσονταν των κατακτητών καταλαβαίνουμε πως δεν κτηματογραφούνταν ή αν οι κατακτητές θεωρούσαν την ιδιοκτησία κάποιου στρατηγικής σημασίας επίσης δεν είχε δικαίωμα εγγραφής στους κτηματολογικούς τόμους (ενώ π.χ. ένας προσκείμενος στις ιταλικές δυνάμεις γείτονας σε απόσταση 4 μέτρων κτηματογραφούνταν).

Με τέτοια έκνομα κριτήρια και για παρόμοιους λόγους, με χιλιάδες περιπτώσεις Ελλήνων πολιτών να εξαιρέθηκαν από την κτηματογράφηση, δημιουργήθηκαν τα αρχεία των Κτηματολογικών γραφείων με τις κτηματομερίδες που κατέγραψαν οι δυνάμεις της ιταλικής κατοχής. Το μετέπειτα Ελληνικό κράτος δεν έδωσε καμία εντολή ολοκλήρωσης της διαδικασίας εγγραφών στους κτηματολογικούς τόμους, ούτε των εξαιρουμένων ιδιοκτητών, αλλά ούτε και των υπολοίπων νησιών που θα σήμαινε και την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου Δωδεκανήσου.

Θέμα: Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία ενός εκ των μελών μας και μέλους του Δ.Σ. της Ένωσής μας με το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών, που σκοπό είχε τις διευκρινήσεις σχετικά με τη διαδικασία που απαιτείται για την κτηματογράφηση ενός ακινήτου στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στο νησί της Ρόδου που εξαιρέθηκε της Ιταλικής Κτηματογράφησης, έλαβε μια απάντηση που μας γεννά ερωτήματα τα οποία χρήζουν απάντησης.

Πιο συγκεκριμένα, αρχικά η υπάλληλος ανέφερε πως, «ναι θα πρέπει να το δηλώσετε» στη συνέχεια όμως, αφού τσέκαρε τι ισχύει για το νησί της Ρόδου ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Θα πρέπει να απευθυνθείτε στο κτηματολόγιο Ρόδου γιατί δεν ανήκετε στο εθνικό κτηματολόγιο αλλά στο ΙΤΑΛΙΚΟ».

Συνέχισε επαναλαμβάνοντας την φράση πως «δεν έχετε δικαίωμα εγγραφής γιατί δεν ανήκετε στο ελληνικό κτηματολόγιο αλλά στο ιταλικό». Ζητώντας περαιτέρω διευκρινήσεις σχετικά με το πότε θα γίνει η «Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα» και αν θα κινηθεί διαδικασία ολοκλήρωσης της ιταλικής κτηματογράφησης, που θα έδινε δικαίωμα εγγραφής εξαιρουμένων ιδιοκτητών από αυτήν, ζήτησε επικοινωνία με το νομικό τμήμα του φορέα, αλλά μας έκανε σαφές πως ούτε το νομικό τμήμα θα μπορούσε να μας απαντήσει και ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε πιθανών, να το κάνει ο πρόεδρος του φορέα και γι’ αυτό απευθυνόμαστε σε εσάς.

Κύριε πρόεδρε, με βάση το σύντομο ιστορικό που σας παραθέσαμε παραπάνω ζητούμε σαφής απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:
• Πότε θα γίνει η «Ενσωμάτωση» των Κτηματολογίων Ρόδου και Κω-Λέρου στον ενιαίο φορέα;
• Τι θα ισχύει με την προσάρτησή τους σχετικά με τα εξαιρεμένα από την ιταλική κτηματογράφηση ακίνητα;
• Θα πραγματοποιηθεί συμπληρωματική κτηματογράφηση στα νησιά αυτά;

• Τι θα ισχύσει με τις ιδιαιτερότητες του Καθεστώτος Δωδεκανήσου που έχει επιφέρει ο Κτηματολογικός Κανονισμός Δωδεκανήσου(KD 132/1929) σχετικά με την απόδειξη των εμπράγματων δικαιωμάτων των ιδιοκτητών που εξαιρέθηκαν από τη στιγμή που δεν υφίστανται υποθηκοφυλάκεια στα νησιά αυτά;

• Πώς θα διαχειριστείτε τη διαφορετική και λανθασμένη οριοθέτηση του αιγιαλού και της παραλίας, που ορίζεται από τον κτηματολογικό κανονισμού και διαφέρει από τον νόμο της επικράτειας (ν 2971/2001), και παρουσιάζει ακίνητα που δεν κτηματογραφήθηκαν (λανθασμένα με βάση τον εθνικό νόμο) στην ανυπόστατη περιοχή της παραλίας;

• Πώς θα υλοποιηθούν τα νέα πολεοδομικά, οικιστικά και χωροταξικά σχέδια που προβλέπονται από τον νέο νόμο και σκοντάφτουν στις διατάξεις του τοπικού κανονισμού και στην διαφορετική οριοθέτηση που ορίζει;

• Αναγνωρίζει το Κτηματολόγιο ΑΕ την ανάγκη μεταβατικών ρυθμίσεων, που απαιτούνται για την ομαλή μετάβαση στην ενσωμάτωση των κτηματολογίων και την διευθέτηση των προβλημάτων, που έχει συσσωρεύσει ένα απαρχαιωμένο κανονιστικό διάταγμα του 1929 το οποίο ισχύει σαν τοπικό δίκαιο(το μοναδικό) σε όλη τη χώρα;

Αυτά κύριε πρόεδρε είναι μερικά από τα κρίσιμα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης σας παρακαλούμε για την άμεση απάντηση τους, καθώς τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν έχουν ως αποτέλεσμα υπέρογκα πρόστιμα, πρωτόκολλα κατεδάφισης και αέναες δικαστικές διαμάχες σε χιλιάδες περιπτώσεις ανθρώπων, που βρίσκονται ως ιδιοκτήτες από γενιά σε γενιά, για πάνω από έναν αιώνα και το κατοχικό ιταλικό καθεστώς αρνήθηκε ή λόγο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη διαδικασία της κτηματογράφησής τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως και ιστορικά δημόσια ακίνητα μνημεία εκκλησίες από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας, προσφεύγουν στα δικαστήρια για να αποδείξουν τα αυτονόητα. Σας παρακαλούμε ως έναρξη των απαντήσεών σας να δώσετε ίσως την κρισιμότερη των απαντήσεων που απαιτείται:

Τα Δωδεκάνησα είναι Ιταλικά; Αξίζει να ληφθεί υπ’ όψιν σας πως η Ένωσή μας έχει στα «χέρια» της μια επιστημονική-ακαδημαϊκή γνωμάτευση και μια πρόταση νόμου από έναν εκ τον κορυφαίων συνταγματολόγων της Χώρας τον κύριο Ευάγγελο Βενιζέλο που ίσως θα βοηθούσε στην απάντηση-επίλυση των κρίσιμων αυτών ερωτημάτων-θεμάτων. Θα περιμένουμε με ανυπομονησία τις απαντήσεις σας και θα είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή συζήτηση επί του κρίσιμου αυτού θέματος. Με εκτίμηση τα μέλη το Δ.Σ. και ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Δωδεκανήσου».

Διαβάστε ακόμη

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Τμήμα Προετοιμασίας για νέους γονείς από τον ΕΦΚΑ στη Ρόδο

Δύο συνεδριάσεις σήμερα για το περιφερειακό συμβούλιο

Εξηγήσεις για το “The Rhodes Co-Lab” ζητά η παράταξη της Χρ. Καραγιάννη

Σε ανακατανομή αρμοδιοτήτων προέβη με Αποφάσεις του ο δήμαρχος Ρόδου

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη