Τέθηκαν τα προβλήματα των εστιατόρων στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη

Τέθηκαν τα προβλήματα των εστιατόρων στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη

Τέθηκαν τα προβλήματα των εστιατόρων στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 305 ΦΟΡΕΣ

Τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας στον κλάδο της εστίασης, που είναι από αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο, περιέγραψαν για ακόμα μία φορά χθες οι εκπρόσωποι του Σωματείου των εστιατόρων της Ρόδου, και παράλληλα αναφέρθηκαν στα αιτήματα που κατέθεσαν στον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, και Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, σε τηλεδιασκέψεις που συμμετείχαν τις προηγούμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις τους χθες, ο Πρόεδρος του Σωματείου των εστιατόρων της Ρόδου, κ. Γιάννης Κλούβας, και ο Γραμματέας κ. Σταύρος Ζουρούδης, αναφέρθηκαν στην τηλεδιάσκεψη που μετείχε ο πρώτος την περασμένη Τρίτη με τον κ. Γεωργιάδη και προχθές, Τετάρτη, με τον κ. Σταϊκούρα, και περιέγραψαν με δραματικούς τόνους πώς διαμορφώνεται το τοπίο για την εστίαση.

Καταρχάς, στην τηλεδιάσκεψη με τον κ. Γεωργιάδη μέσω της Ομοσπονδίας τους, της ΠΟΕΣΕ, συμμετείχαν ο Πρόεδρός της κ. Γιώργος Καββαθάς και οι Πρόεδροι των κατά τόπους Σωματείων. Όπως είπε ο κ. Κλούβας, κατέθεσαν στον Υπουργό κάποια αιτήματά τους, επίσης συζήτησαν για την τακτική του ανοίγματος-κλεισίματος, το λεγόμενο «ακορντεόν», και του ζήτησαν να τους δώσει μία ημερομηνία που θα μπορέσουν να ανοίξουν τα εστιατόρια αλλά σωστά, όπως είπε χαρακτηριστικά, δηλαδή να παραμείνουν ανοιχτοί και όχι να ανοίξουν για να κλείσουν ξανά διότι τα προϊόντα που διαχειρίζονται είναι ευπαθή.

«Υπάρχουν άνθρωποι που στις 14 Μαρτίου πέρυσι τους έκλεισαν ξαφνικά και αναγκάστηκαν να πετάξουν την πρώτη ύλη τους χωρίς ποτέ να αποζημιωθεί κανείς τους», είπε ο κ. Κλούβας και ανέφερε, ακόμη, ότι δεν θεωρούν λύση αυτήν με τις σόμπες και τις θερμάστρες που προτείνει η κυβέρνηση διότι πολλά εστιατόρια δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους μεγάλους γιατί θα πρέπει να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, κάτι που περιορίζει τη δυναμικότητα των εστιατορίων και όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να συντηρηθούν τα εστιατόρια.

Όσον αφορά το delivery, όπως είπε, μπορεί να ωφελεί ορισμένα εστιατόρια και κάποιες περιοχές, για τη Ρόδο, όμως, είναι λίγο δύσκολο δεδομένου ότι το 95% των εστιατορίων στο νησί είναι τουριστικά και βρίσκονται σε παραλιακά σημεία ενώ δεν είναι μια υπηρεσία που χτίζεται από τη μια στιγμή στην άλλη.

Ο Υπουργός, λοιπόν, δεν μπορούσε να τους δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία που θα τους επιτρέψουν να ανοίξουν αλλά από τα συμφραζόμενα ο ίδιος εκτιμά ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν από τα μέσα με τέλη Μαρτίου. Διότι, φοβούνται και τις Αποκριές και τις συναθροίσεις.

Ακόμη, έθεσε στον Υπουργό και το θέμα με το all-inclusive που τους έχει πλήξει αλλά, όπως είπε χαρακτηριστικά, του το ξέκοψε κατευθείαν, λέγοντάς του ότι δεν μπορούν να επέμβουν σε ιδιωτικές συμφωνίες.

Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη, έγινε η τηλεδιάσκεψη με τον κ. Σταϊκουρα, στον οποίο και έθεσαν το αίτημα για να πάει ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, κάτι που τους απέκλεισε ο Υπουργός, ωστόσο το 13% θα συνεχιστεί για κάποιο διάστημα.

Τους είπε, ακόμη, ότι τους χορηγούν τους δύο μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και υποσχέθηκε ότι μέσω κάποιων προγραμμάτων ΕΣΠΑ και κάποιων άλλων εργαλείων που έχει στη διάθεσή του, θα στηριχθούν και κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Θα ακολουθήσουν η πέμπτη και η έκτη επιστρεπτέα προκαταβολή, οι οποίες όμως θα έχουν διαφορετικά κριτήρια.

Στη Ρόδο
Στη συνέχεια, περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνει στη Ρόδο ο κλάδος της εστίασης, ο κ. Κλούβας είπε ότι το Σωματείο κάνει ό,τι μπορεί αλλά εστίαση δεν είναι μόνο οι εστιάτορες, είναι και η διασκέδαση, δηλαδή μπαρ και νυχτερινά κέντρα που έχουν πληγεί πάρα πολύ. Μάλιστα, μετέφεραν στον Υπουργό ότι τα νυχτερινά κέντρα έχουν σχεδόν διαλυθεί και τα μπαρ έχουν πληγεί περισσότερο απ’ όλους και απλά αρκέστηκε να τους πει ότι είναι όλα στο τραπέζι.

«Όσο ανοίξαμε κάναμε τους ήρωες», είπε ακόμη ο κ. Κλούβας και συμπλήρωσε ότι, όσοι άνοιξαν το διάστημα που τους επετράπη, αντί κέρδη δημιούργησαν χρέη. «Το εστιατόριο δεν είναι ένα μαγαζί που βάζεις τα πράγματα στα ράφια», είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για το πώς θα είναι η επόμενη ημέρα για τον κλάδο τους, είπε ότι αν ξεκινήσει δειλά όπως πέρσι, τα περισσότερα εστιατόρια δεν θα ανοίξουν.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζουρούδης, τόνισε ότι εκείνο που επιθυμούν είναι ο δωδεκάμηνος τουρισμός που θέλουν. Εξέφρασε, επίσης, το παράπονο ότι, στην Αθήνα, δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα για τη Ρόδο. «Νομίζουν ότι έχουμε χρυσά πιάτα μπροστά μας. Δεν την ξέρουν την αλήθεια», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σίγουρα θα υπάρξουν λουκέτα.

Τέλος, ο κ. Κλούβας ανέφερε ότι θα υπήρχαν πολλά λουκέτα στην εστίαση εάν τα καταστήματά τους ήταν εύκολο να τα κλείσεις αλλά επειδή είναι βαριές επενδύσεις, με μηχανήματα, εγκαταστάσεις κτλ., δεν είναι εύκολο να κλείσεις ένα εστιατόριο. Γι’ αυτό και οι εστιάτορες κάνουν υπομονή.

Σημείωσε, ακόμη, ότι υπάρχουν συνάδελφοί τους που συμπληρώνουν ένα χρόνο που τα καταστήματά τους είναι εντελώς κλειστά, που έχει να πέσει ένα ευρώ στα ταμεία τους από τον Οκτώβριο του 2019.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς