Νεκροταφείο και ναΰδριο της Καρπάθου αξιοποιούνται ως αρχαιολογικά μνημεία

Νεκροταφείο και ναΰδριο της Καρπάθου αξιοποιούνται ως αρχαιολογικά μνημεία

Νεκροταφείο και ναΰδριο της Καρπάθου αξιοποιούνται ως αρχαιολογικά μνημεία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 161 ΦΟΡΕΣ

ΦΛΑΣ στο παρελθόν - Εν Ρόδω Tρίτη 24 Ιανουαρίου 1961 Αριθ. Φύλλου 2938

ΠΑΡΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ 10 ΠΙΝΑΚΕΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΝ

Παρελήφθησαν εις Ρόδω άνω των 10 πινάκων ζωγραφικής οι οποίοι επιλεγέντες υπό του Νομάρχου κ. Ιωάννου προορίζονται διά την Δημοτικήν Πινακοθήκην της πόλεώς μας. Οι εν λόγω πίνακες είναι έργα γνωστών ζωγράφων, συγκαταλέγονται δέ μεταξύ των καλυτέρων που εφιλοτεχνήθησαν μετά το 1900 υπό Ελλήνων καλλιτεχνών.
Εν τω μεταξύ με γοργόν ρυθμόν προχωρούν αι εργασίαι διευθετήσεως των αιθουσών του κτιρίου, όπου θα στεγασθή η πινακοθήκη μεταξύ άλλων δέ γίνονται και εγκαταστάσεις ειδικού φωτισμού.

ΚΑΙ ΕΙΣ ΚΑΛΥΜΝΟ
Μεταδίδεται εκ Καλύμνου ότι προσεχώς θα δημιουργηθή και εκεί Δημοτική Πινακοθήκη εις την οποίαν θα συγκεντρωθούν τα έργα όλων των Καλυμνίων ζωγράφων του 19ου αιώνος, ήτοι των Οικονόμου, Μαγκλή, Αλαχούζου και άλλων, οι οποίοι είναι γνωστοί ως οι δημιουργοί της Καλυμνιακής Σχολής.
Έργα ζωγραφικής Καλυμνίων ευρίσκονται σήμερον εις ιερούς ναούς και οικίας, διά της συγκεντρώσεώς των δέ ελπίζεται ότι αφ’ ενός θα τύχουν προσεκτικής συντηρήσεως και αφ’ ετέρου θα συμβάλουν εις την προβολήν της Τέχνης του χρωστήρος, η οποία εσημείωσεν άνθησιν εις την Κάλυμνον.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΙ ΤΟΥ κ. ΝΟΜΑΡΧΟΥ
Χθές την πρωΐαν ο Νομάρχης κ. Ιωάννου συνειργάσθη μετά των προϊσταμένων διαφόρων υπηρεσιών επί θεμάτων της αρμοδιότητός των. Επίσης ο κ. Νομάρχης εδέχθη διαφόρους Επιτροπάς και πολίτας και εξήτασε διάφορα υποβληθέντα αιτήματα δώσας σχετικάς λύσεις.

ΔΕΝ ΕΣΗΜΕΙΩΘΗΣΑΝ ΜΕΓΑΛΑΙ ΖΗΜΙΑΙ ΕΙΣ ΠΡΩΪΜΑ ΕΝΩ ΤΟ ΨΥΧΟΣ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΙΣ ΡΟΔΟΝ ΒΑΘΜΙΑΙΩΣ
Ως ανεκοίνωσεν εκπρόσωπος της Διευθύνσεως Γεωργίας Δωδεκανήσου αι ζημίαι εκ του ψύχους και του παγετού των τελευταίων ημερών εις Ρόδον, περιωρίσθησαν εις ωρισμένα σημεία των κοινοτήτων Λάρδου και Αφάντου, της Βορειοανατολικής Ρόδου. Αντιθέτως εις τας αμέσως πληττομένας εκ των επικρατησάντων ανέμων περιοχάς της Βορειοδυτικής Ρόδου, όπου υπάρχουν εκτεταμέναι πρωϊμοφυτείας ευπαθείς εις το ψύχος, δεν εσημειώθησαν ζημίαι.
Εν τω μεταξύ, ο καιρός εβελτιώθη και η θερμοκρασία ανήλθεν ελαφρώς.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ
Κατά πληροφορίας εξ Αιγύπτου έφθασεν εκεί ο διάσημος Δωδεκανήσιος πιανίστας Γεώργιος Θέμελης, ο οποίος θα δώση εις την Αλεξάνδρειαν Ρεσιτάλ με έργα Σοπέν. Εν συνεχεία ο διακεκριμμένος καλλιτέχνης θα μεταβή διά να δώση ρεσιτάλ εις το Γιοχάνεσμπουργκ και ακολούθως εις ευρωπαϊκάς πόλεις.
Παρουσία των αρχών, εκπαιδευτικών και άλλων εδόθη προχθές εις το δημοτικόν θέατρον η διάλεξις της γυμνασιάρχου κας Βολιανίτου, σημειώσασα ιδιαιτέραν επιτυχίαν.

ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΝ ΚΑΙ ΝΑΫΔΡΙΟΝ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΩΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
ΚΑΡΠΑΘΟΣ (Ιδ. ανταπ.). Δι’ εγκυκλίου του ο Μητροπολίτης Καρπάθου κ. Απόστολος προτρέπει τους κατοίκους της κοινότητος Αρκάσσης, όπως μεριμνήσουν διά την ανακομιδήν των οστών των συγγενών των εις το νέον νεκροταφείον, το οποίον εδημιουργήθη με πρωτοβουλίαν του κ. Νομάρχου. Ο κ. Νομάρχης ανέλαβε την πρωτοβουλίαν, επειγόμενος όπως επιμεληθή τα του παλαιού νεκροταφείου Αγίας Αναστασίας, ως τόπου αρχαιολογικού, ιδιαιτέρας σημασίας. Επίσης ο Μητροπολίτης έδωσεν οδηγίας διά την διάσωσιν των αξιολόγων τοιχογραφιών του ναϋδρίου του Αγίου Μάμμαντος εις την κοινότητα Μενετών το οποίον ανευρέθη και επεσημάνθη υπό του κ. Νομάρχου, ως σημαντικόν βυζαντινόν μνημείον.

ΖΩΗΡΑ ΚΙΝΗΣΙΣ ΧΘΕΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑ ΟΠΟΥ ΕΙΧΟΝ ΚΑΤΑΠΛΕΥΣΕΙ 4 ΦΟΡΤΗΓΑ
Ζωηρά κίνησις παρετηρήθη χθες εις τον λιμένα Ρόδου, όπου κατέπλευσαν 4 εμπορικά σκάφη, ήτοι το Σουηδικόν φορτηγόν ατμόπλοιον «Σκάντζερν» και τα ελληνικά φορτηγά «Μαρία», «Έρση» και «Αλέξανδρος». Ως ανεφέρθη, είναι η δευτέρα φορά εντός του Ιανουαρίου που σημειούται ζωηρά κίνησις εμπορικών σκαφών εις τον λιμένα, το γεγονός δέ τούτο υπογραμμίζεται ως ενδεικτικόν της λιμενικής εξελίξεως της Ρόδου.

Διαβάστε ακόμη

Φλας στο παρελθόν, 1964: Σήμερον τα ανεπίσημα εγκαίνια της πινακοθήκης

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Ενώ αναμένεται ο δήμαρχος κρίσιμος θα είναι η νέα εβδομάς δια τον δήμον

Φλας στο παρελθόν, 1964: Επιτυχίαν εσημείωσεν ο χθεσινός έρανος

Φλας στο παρελθόν 1964, Υπερπαραγωγή βερύκοκων στ' Αφάντου!

Φλας στο παρελθόν 1964, Το "Ελάκι" προσάραξε...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Αγωγή κατά του κ. Δημάρχου...

Φλας στο παρελθόν 1964, 1.000 και πλέον άτομα μετανάστευσαν σ' ένα τετράμηνο...

Φλας στο παρελθόν 1964, Καρεκλιές και ξύλο για το κέρδος...