Στο δημοτικό συμβούλιο την Τρίτη ο κανονισμός της νέας μαρίνας

Στο δημοτικό συμβούλιο την Τρίτη ο κανονισμός της νέας μαρίνας

Στο δημοτικό συμβούλιο την Τρίτη ο κανονισμός της νέας μαρίνας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 554 ΦΟΡΕΣ

Τη γνώμη του για τον Ειδικό Κανονισμό Τουριστικού Λιμένα (μαρίνα Ρόδου) θα κληθεί να εκφράσει το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τουρισμού, κατά τη συνεδρίασή του την ερχόμενη Τρίτη 26 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι κύριος του Τουριστικού Λιμένα Ρόδου είναι το Ελληνικό Δημόσιο και φορέας διαχείρισής του ο Δήμος Ρόδου. Μισθώτρια εταιρεία είναι η Εταιρεία «ΜΑΡΙΝΕΣ ΡΟΔΟΥ Α.Ε.». Η δυναμικότητα του Τουριστικού Λιμένα για την Α΄ φάση κατασκευής των λιμενικών έργων είναι 381 θέσεις ελλιμενισμού.

Στον πολυσέλιδο κανονισμό περιλαμβάνονται 16 άρθρα τα οποία καλύπτουν όλες τις δραστηριότητες και την κίνηση εντός του τουριστικού λιμένα, όπως και τους κανόνες της εν γένει λειτουργίας του. Μεταξύ αυτών, είναι η διαδικασία προσέγγισης σκαφών (κατάπλους - απόπλους), η παραμονή των σκαφών στις εγκαταστάσεις του Τουριστικού Λιμένα Ρόδου, οι παρεχόμενες υπηρεσίες – εξυπηρετήσεις, τα μέτρα ασφαλείας - προστασία περιβάλλοντος - διαχείριση Αποβλήτων – καθαριότητα – ευταξία, ακόμη οι υποχρεώσεις των χρηστών των εγκαταστάσεων του Λιμένα, όπως και οι ευθύνες τους, τα δικαιώματα και οι πληρωμές, οι αρχές καθορισμού τελών ελλιμενισμού και τελών χρήσης παροχών, οι κυρώσεις, η κίνηση οχημάτων και τροχοφόρων εντός του Τουριστικού Λιμένα Ρόδου κ.α.

Ενδεικτικά, το άρθρο για τα μέτρα Φύλαξης και Ασφάλειας, Πρόληψης και Αντιμετώπισης Έκτακτων Περιστατικών, Καταπολέμησης της Ρύπανσης, Καθαριότητα και Ευταξίας, Προστασία Περιβάλλοντος – Καθαριότητα – Ρύπανση – Ευταξία, περιλαμβάνει τα εξής:

7.1. Ο Τουριστικός Λιμένας Ρόδου διαθέτει τα μέσα, εξοπλισμούς, συστήματα και διαδικασίες που προβλέπονται από τις διατάξεις των αρμόδιων Κρατικών Αρχών για τη φύλαξη και προστασία των σκαφών και των εγκαταστάσεων του Λιμένα, την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, εκρήξεων, ακραίων καιρικών φαινομένων, την αποτροπή και καταπολέμηση της ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών ως και τη διασφάλιση της καθαριότητας και ευταξίας του Τουριστικού Λιμένα. Ο Πύργος Λειτουργιών Λιμένα έχει την ευθύνη για την καλή λειτουργία και συντήρηση των άνω μέσων, εξοπλισμών και συστημάτων, για την πιστή εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων και διαδικασιών και για την αποτελεσματική διεκπεραίωση όλων των δραστηριοτήτων που ανάγονται στις άνω καταστάσεις.

7.2.1 Ο χώρος του Τουριστικού Λιμένα Ρόδου φυλάσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας αυτού, εφαρμόζεται δε εντός αυτού, από τους πεζούς και τους οδηγούς τροχοφόρων οχημάτων, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.

7.2.2 Για λόγους αποτελεσματικότερης επιτήρησης, τις βραδινές ώρες ή κατά τη διάρκεια περιόδων μειωμένης κίνησης, η Διεύθυνση του Τουριστικού Λιμένα μπορεί να περιορίζει τον αριθμό των εισόδων σε λειτουργία. Το σύστημα και οι διαδικασίες ασφάλειας βελτιώνονται και εξελίσσονται στα πλαίσια των γενικότερων απαιτήσεων ασφάλειας των Τουριστικών Λιμένων.

7.3.1 Ο Τουριστικός Λιμένας Ρόδου διαθέτει Ειδικό Σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, θαλάσσιας ρύπανσης, πυρκαγιάς και διαχείρισης αποβλήτων και σιντενόνερων.

7.3.2 Σε εμφανή και κατάλληλα σημεία του Τουριστικού Λιμένα αναρτώνται κατανοητές πινακίδες στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, στις οποίες δίδονται άμεσες οδηγίες πως πρέπει να κινηθούν και τι πρέπει να πράξουν οι χρήστες των εγκαταστάσεων, οι επιβαίνοντες των σκαφών και οι επισκέπτες του Τουριστικού Λιμένα σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού.

7.4.1 Τα ελλιμενιζόμενα σκάφη και όποιος χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις της θαλάσσιας και χερσαίας ζώνης του Τουριστικού Λιμένα Ρόδου οφείλουν να τηρούν τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα να μεριμνούν για την αποφυγή ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών από πετρέλαιο, πετρελαιοειδή μείγματα, επιβλαβείς ουσίες ή μείγματα αυτών και πάσης φύσεως απόβλητα, λύματα και απορρίμματα.

7.4.2 Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών Λιμένα προμηθεύει τους χρήστες των χερσαίων εγκαταστάσεων και τους επιβαίνοντες των σκαφών με ενημερωτικό 29 υλικό στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα για τους τρόπους που πρέπει να ενεργούν για την αποτροπή και καταπολέμησης της ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών από πετρέλαιο, πετρελαιοειδή μείγματα, επιβλαβείς ουσίες ή μείγματα αυτών και πάσης φύσεως απόβλητα, λύματα και απορρίμματα.

7.4.3 Σκάφη, τα οποία δεν διαθέτουν δεξαμενές συγκράτησης λυμάτων ή συστήματα βιολογικού καθαρισμού, είτε θα αποδέχονται να σφραγιστούν οι τουαλέτες και η κουζίνα τους, είτε δεν θα γίνονται δεκτά στον Τουριστικό Λιμένα Ρόδου.

7.4.4 Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η ρίψη στον θαλάσσιο και χερσαίο χώρο του Τουριστικού Λιμένα αντικειμένων και υγρών που μπορούν να προκαλέσουν πάσης φύσεως ρύπανση. Επίσης δεν επιτρέπεται η χρήση χημικών και καθαριστικών υλικών πέρα από τα εγκεκριμένα από τη Διεύθυνση του Τουριστικού Λιμένα Ρόδου, τα οποία καλύπτουν τα απαιτούμενα περιβαλλοντικά πρότυπα.

7.4.5 Απαγορεύεται η εκκένωση των κοιτών και των δεξαμενών λυμάτων των σκαφών εντός της θαλάσσιας ζώνης του Τουριστικού Λιμένα Ρόδου και σε περίμετρο δώδεκα (12) ναυτικών μιλίων από αυτόν.

7.5.1 Ο Τουριστικός Λιμένας διαθέτει ειδικό χώρο συγκέντρωσης σεντινόνερων και χρησιμοποιημένων λιπαντικών, στον οποίο οι πλοιοκτήτες, εφοπλιστές, πλοίαρχοι, κυβερνήτες και πληρώματα των σκαφών υποχρεούνται να διοχετεύουν τα πετρελαιοειδή κατάλοιπα και λιπαντέλαια τους με την επίβλεψη του Πύργου Λειτουργιών Λιμένα.

7.5.2 Ο Τουριστικός Λιμένας συνεργάζεται με την εταιρεία «ΕΚΟ - Ελληνικά Καύσιμα Ορυκτέλαια Α.Ε.», η οποία έχει δεσμευτεί να παραλαμβάνει, να μεταφέρει και εν γένει διαχειρίζεται τα συλλεγόμενα πετρελαιοειδή κατάλοιπα και λιπαντέλαια. Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών Λιμένα πληροφορεί τους πελάτες του Τουριστικού Λιμένα με ανακοινώσεις ή/και με ενημερωτικό υλικό για τα στοιχεία επικοινωνίας με την άνω επιχείρηση, το ωράριο λειτουργίας και τα τιμολόγια αυτής της υπηρεσίας για τη παραλαβή και αποκομιδή των άνω αποβλήτων, πλέον των εξόδων εκτελωνισμού αυτών.

7.6 Κατά τη διάρκεια ελλιμενισμού τους τα σκάφη, πρέπει να διατηρούν τα απορρίμματα τους σε ερμητικά κλειστά δοχεία ή σάκους από συνθετική ύλη, καλά ασφαλισμένους. Απόθεση των απορριμμάτων γίνεται μόνον κατά τις ώρες και ημέρες που ορίζει η Διεύθυνση του Τουριστικού Λιμένα και μόνο στους ειδικά προς τούτο τοποθετημένους κλειστούς κάδους. Σε περίπτωση μεγάλου όγκου απορριμμάτων θα πρέπει να προηγείται συνεννόηση με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών Λιμένα. Επίσης σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η άφεση των απορριμμάτων πάσης φύσεως εκτός των κάδων ή και εντός των μικρών κάδων εξυπηρέτησης επισκεπτών, ενώ ειδικά απόβλητα θα πρέπει να μεταφέρονται στους ειδικούς χώρους οι οποίοι έχουν προκαθοριστεί από τη Διοίκηση του Τουριστικού λιμένα Ρόδου.

7.7 Η με οποιονδήποτε τρόπο πρόκληση ρύπανσης συνεπάγεται την άνευ ορίων κάλυψη (αποζημίωση) των εξόδων απορρύπανσης ακολουθώντας τον εν ισχύ τιμοκατάλογο του πρώην ΥΕΝ, αλλά και την επιβολή αυστηρών προστίμων από πλευράς και του Τουριστικού Λιμένα και του Τοπικού Λιμεναρχείου, σύμφωνα 30 με τις ισχύουσες ειδικές διατάξεις και τις χρεώσεις και τα πρόστιμα που καθορίζονται από τη Διεύθυνση του Τουριστικού Λιμένα.

Παρεχόμενες υπηρεσίες
Ο Τουριστικός Λιμένας Ρόδου διαθέτει όλες τις υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης, εφοδιασμού, ανέλκυσης-καθέλκυσης, επισκευής σκαφών, ως και υπηρεσίες εξυπηρέτησης, ψυχαγωγίας, ενημέρωσης των επισκεπτών του Λιμένα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι ακόλουθες:

• Ελλιμενισμός σκαφών. • Μόνιμα αγκυροβόλια (ρεμέτζα). • Παροχή νερού σε κάθε θέση ελλιμενισμού. • Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (230VAC και 380VAC) σε κάθε θέση ελλιμενισμού. • Υπηρεσίες τηλεφωνικού κέντρου. • Δυνατότητα επικοινωνίας VHF. • Σύνδεση στο διαδίκτυο. • Δυνατότητα παράδοσης και παραλαβής ταχυδρομείου. • Υπηρεσία φύλαξης αποσκευών. • Πλυντήρια. • Χώροι αποθήκευσης. • Χώροι στάθμευσης οχημάτων. • Φόρτιση συσσωρευτών 12 VDC και 24 VDC. 23 • Εφοδιασμός με καύσιμα σε προκαθορισμένη θέση όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα. • Συγκέντρωση και αποκομιδή απορριμμάτων. • Δυνατότητα παραλαβής από τα σκάφη ελαιωδών και βιολογικών καταλοίπων σε προκαθορισμένη θέση. • Ιατρείο και δυνατότητα παροχής πρώτων βοηθειών. • Κοινόχρηστοι χώροι υγιεινής (WC και ντους) σε εικοσιτετράωρη βάση. • Ανελκύσεις - καθελκύσεις σκαφών. • Επισκευές - συντηρήσεις σκαφών. • Αντιρρυπαντικός εξοπλισμός. • Δίκτυο πυρόσβεσης. • Παροχή σωστικών μέσων.

Διαβάστε ακόμη

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά