Τον Μάιο το συνέδριο Mare Nostrum XI στη Ρόδο

Τον Μάιο το συνέδριο Mare Nostrum XI στη Ρόδο

Τον Μάιο το συνέδριο Mare Nostrum XI στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 313 ΦΟΡΕΣ

Το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την υποστήριξη του Κέντρου Μελέτης Μεσογειακής-μεσανατολικής πολιτικής και πολιτισμού (ΚΕΜΜΕΠ), διοργανώνει συνέδριο με θέμα: «Η Μεσόγειος στην αρχή της νέας δεκαετίας: παλαιές και νέες προκλήσεις».

Η αρχή της νέας δεκαετίας βρίσκει τη Μεσόγειο και τα γειτονικά της υποσυστήματα σε κατάσταση αυξημένης αστάθειας, ρευστότητας και σύγκρουσης, που απορρέουν από τις επισυσσωρευμένες περιφερειακές κρίσεις, τα ανεπίλυτα προβλήματα ανάπτυξης της περιοχής και την αδυσώπητη πάλη περιφερειακών και διεθνών δρώντων για την απόκτηση ισχύος και επιρροής.

Πρόκειται για μια χαοτική κατάσταση, που αρχίζει με τις αραβικές εξεγέρσεις του 2011, και η οποία επιδεινώνεται έκτοτε συνεχώς. Μέσα σε αυτήν τη δεκαετία, οι αραβικές εξεγέρσεις μετατράπηκαν σε κρίσεις και αυτές σε πολέμους διά αντιπροσώπων, που αποτελούν το όχημα για την εκδήλωση περιφερειακών ηγεμονισμών, με αιχμή του δόρατος τη φαντασίωση της «γαλάζιας πατρίδας» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ταυτόχρονα, δομικά προβλήματα που σοβούν στις χώρες της περιοχής αναζωπυρώνονται, όπως στον Λίβανο ή στο Ιράκ, ενώ η μονομερής πολιτική του Αμερικανού προέδρου Τράμπ, πρωτίστως στο Παλαιστινιακό, επιδείνωσε τις ήδη δύσκολες σχέσεις στην περιοχή. Την ίδια ώρα, η ισλαμική τρομοκρατία συνεχίζει να αποτελεί σοβαρή απειλή για όλους, όπως επίσης συνεχίζονται οι ανθρωπιστικές κρίσεις αλλά και το δράμα εκατομμυρίων προσφύγων, που χρησιμοποιούνται ως μοχλός προώθησης κρατικών συμφερόντων.

Απέναντι σε όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση αδυνατεί να χαράξει μία ουσιαστική πολιτική, αποδυναμωμένη όπως είναι από την πανδημία του Κορωνοϊού, το Brexit, τα αποκλίνοντα συμφέροντα των κρατών – μελών της, ορισμένα από τα οποία οδηγούνται σε όλο και πιο αυταρχικές μορφές διακυβέρνησης. Όλα αυτά δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έφθασε σε μία καθοριστική καμπή για το μέλλον της, όμως δεν φαίνεται να μπορεί ή να θέλει να κάνει τις αναγκαίες τομές στην πολιτική της.

Όσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να περιμένουμε τα δείγματα γραφής του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν και την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει. Αναφορικά με τη Ρωσία και την Κίνα η πρόβλεψη ότι θα ακολουθήσουν την ίδια πολιτική φαίνεται να είναι ασφαλής.

Στόχος του συνεδρίου είναι να αναδειχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις πολλαπλές πτυχές που συνδέουν τις περίπλοκες περιφερειακές συγκρούσεις, τις σχέσεις συνεργασίας και αντιπαλότητας, τις μεταβλητές συμμαχίες και την πολιτική των διεθνών και περιφερειακών δρώντων που εμπλέκονται σ’ αυτές.
Το συνέδριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά  από τις 21 έως τις 23 Μαΐου 2021.

Οι ενδιαφερόμενοι / ενδιαφερόμενες μπορούν να στείλουν αιτήσεις συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής που υπάρχει στην ιστοσελίδα www.marenostrum.edu.gr. Στην αίτηση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται: ονοματεπώνυμο, κύκλος σπουδών, Τμήμα και ΑΕΙ προέλευσης, τελικός τίτλος του θέματος της εισήγησης, καθώς και περίληψη έκτασης μέχρι τριακόσιες λέξεις.

Σημαντικές ημερομηνίες:
Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής: 10/01/2021 έως 15/02/2021.
Ανακοίνωση έγκρισης ή μη της αίτησης συμμετοχής: έως 15/03/2021.
Αποστολή τελικού κειμένου στην Γραμματεία του Mare Nostrum: Έως 30 Απριλίου 2021.

Διαβάστε ακόμη

Επίσκεψη στη Βιομηχανία Αεριούχων Ποτών «ΒΑΠ-Π. Κουγιός ΑΒΕΕ»: Μία εκπαιδευτική ματιά στην τοπική παραγωγή

Τη δράση «MyEU2024 - Συμμετέχω ενεργά στο Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» φιλοξένησε ο δήμος Ρόδου για μαθητές του νησιού μας

Ψηφιακό σχολείο και φροντιστήριο: Το υβριδικό σύστημα που θα υπάρχει σε απομακρυσμένες περιοχές

Τρία βραβεία σε διεθνή διαγωνισμό απέσπασε ο «Δράκος της Ρόδου»

Πανελλαδικές 2024: Στους 68.851 οι εισακτέοι – Το πρόγραμμα

Στις 4 Ιουνίου οι εξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο

To xρονοδιάγραμμα των εξετάσεων: 20 Μαΐου ξεκινούν στα Λύκεια, 3 Ιουνίου στα Γυμνάσια, από 31 Μαΐου οι Πανελλαδικές στα ΓΕΛ

Δράσεις του 2ου ΕΠΑ.Λ.-Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων