Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του Α. Καμπουράκη και του Φ. Χατζηδιάκου στο δημοτικό συμβούλιο

Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του Α. Καμπουράκη και του Φ. Χατζηδιάκου στο δημοτικό συμβούλιο

Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του Α. Καμπουράκη και του Φ. Χατζηδιάκου στο δημοτικό συμβούλιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 940 ΦΟΡΕΣ

Σε πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του Δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη και του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τέως Δημάρχου Ρόδου, κ. Φώτη Χατζηδιάκου, οδήγησε η συζήτηση για τον απολογισμό πεπραγμένων για το έτος 2019 κατά τις διαδοχικές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά προχθές, Τρίτη 26 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, προχθές το απόγευμα, πραγματοποιήθηκαν με τηλεδιάσκεψη (σ.σ. λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας), μία τακτική συνεδρίαση του δ.σ. Ρόδου, μία ειδική συνεδρίαση για τον απολογισμό πεπραγμένων του 2019 και μία ειδική τακτική συνεδρίαση για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων, του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων του Δήμου Ρόδου για τη χρήση οικονομικού έτους 2019.

Ο κ. Καμπουράκης

Κατά την τοποθέτησή του για τον απολογισμό ο Δήμαρχος, εστίασε στις συμβάσεις που υπέγραψε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή για το «Ήχος και Φως», τα LED και την καθαριότητα. Ξεκινώντας, είπε χαρακτηριστικά ότι το 2019 ήταν μια χρονιά, εκλογική, προεκλογική και ήταν και μία χρονιά μετεκλογική ώσπου να αναλάβει η σημερινή Δημοτική Αρχή.

Αυτά που για τον ίδιο είναι πολύ σημαντικά είναι ότι γενικά στον Δήμο Ρόδου και οι αιρετοί αλλά όχι μόνο, έχουν μία ιδιόμορφη, μοναδική, άποψη για το πως θα έπρεπε ο Δήμος να υπηρετεί τας συμφέροντα των ροδιτών. Στην πρώτη συνεδρίαση, όπως είπε, εξουσιοδότησαν το νέο ταμεία των οικονομικών υπηρεσιών και άκουσε με ενδιαφέρον την άποψη που λέει ότι μετά από περιπέτειες επανήλθαν στην προηγούμενη επιλογή της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.

Στο σημείο αυτό, θέλησε να πει ότι και οι αιρετοί και οι υπηρεσιακοί οφείλουν να υπηρετήσουν τον δημότη σύμφωνα μ’ αυτά που προβλέπει ο νόμος και κυρίως λογοδοτώντας στη συνείδησή τους να είναι τα πράγματα τυπικά, σωστά και συμφέροντα για τον δημότη και δεν κατανοεί γιατί το διπλογραφικό σύστημα έχει τύχει του μικρότερου δυνατού σεβασμού που μπορούσε να τύχει ένας νόμος ο οποίος είναι πάρα πολλά χρόνια στην Αυτοδιοίκηση.

Είπε, ακόμη, ότι η άποψη του ταμεία ότι αυτός κρατάει εγγυητικές επιστολές και δεν ευθύνεται αν έχουν λήξει…θα είναι το ανέκδοτο του μηνός Φεβρουαρίου.

Όπως εξήγησε, δεν καταλαβαίνει πώς είναι δυνατόν ο ταμίας να κρατάει εγγυητικές ισχυριζόμενος ότι ούτε γνωρίζει ούτε πρέπει να γνωρίζει αν οι εγγυητικές αυτές έχουν λήξει, είναι γνήσιες, όταν μάλιστα τις περιγράφει σε επίσημες καταστάσεις ως αορίστου χρόνου.

Όλα αυτά έχουν να κάνουν με το συγκεκριμένο αντικείμενο συζήτησης, είπε ο Δήμαρχος και συμπλήρωσε: «Το 2019 μας έχει αφήσει πολλές ανοιχτές πληγές με υπεύθυνους, ανεύθυνους, έμπειρους, σοφούς ή καλύτερα δοκησίσοφους». Και είπε, στη συνέχεια: «Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να θεωρήσω ότι μία σύμβαση η οποία υπογράφτηκε το 2018, η οποία όμως η προκήρυξή της ήταν το 2013…ελαφραίνοντας τον Δήμο από όλα τα μισθώματα και τις απολαβές που δικαιούνταν από το 2013.

Η σύμβαση υπογράφτηκε το 2018, 28 Φεβρουαρίου, και από τότε ορίζονται στη σύμβαση σαφώς τι πρέπει να διασφαλίσει ο Δήμος και να εισπράξει από αντικείμενο το οποίο συμβάλλεται με τον ιδιώτη, τον ανάδοχο, και μέσα στο 2019 παίρνει δεύτερη και τρίτη χρονική παράταση η οποία στην εισήγηση στο δ.σ. λέει ότι δεν περιλαμβάνει οικονομικό αντικείμενο άρα δεν περνάει από αυτούς που πρέπει να ελέγξουν αν μία απόφαση του δ.σ. έχει κόστος ή όχι και το 2019, σε συνεδρίαση του δ.σ., δύο μέρες πριν αναλάβει η νέα Δημοτική Αρχή έρχεται σύσσωμη η τότε Δημοτική Αρχή και ισχυρίζεται ότι χωρίς αντικείμενο οικονομικό δίνεται τετράμηνη παράταση στον ανάδοχο για να ολοκληρώσει το έργο το πρώτο τρίμηνο του 2020».

Το 2019 -συνέχισε- αυτά που έγιναν περιγράφονται σε μία 106 σελίδων του ορκωτού λογιστή ο οποίος ανέλαβε από το 2017 και κατέληξε σε δεκαεννέα παρατηρήσεις που δικαιώνουν τις παρατηρήσεις που έκανε το Ελεγκτικό Συνέδριο και αυτά που λέει δεν μπορεί να τα δεχθεί ο πολίτης της Ρόδου.

Όπως είπε, υπάρχουν τα μεγάλα που φαντάζουν εντυπωσιακά και επιβλητικά αλλά υπάρχουν και τα μικρά, τα καθημερινά, και συνέχισε: «Το 2019 δεν με κάνει υπερήφανο για τη διαχείριση της τύχης των Ροδιτών. Υπογράφηκαν αρκετές συμβάσεις κοντά στο 2019 και συνεχίστηκαν να υπογράφονται συμβάσεις μετά τις εκλογές, τροποποιήσεις οι οποίες δεσμεύουν τους Ροδίτες».

Είπε, ακόμη, ότι το 2019 για πρώτη φορά άκουσε ότι η πόλη θα λάμψει από τα 30.400 φωτιστικά που θα εγκατασταθούν στο νησί και ότι σε ένα λογαριασμό 2,5 εκατ. ευρώ το χρόνο για τον οδοφωτισμό στο νησί θα μειωθεί με τη χρήση οικονομικών τεχνολογιών όπως είναι η τεχνολογία LED.

Και από την εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος η οποία θα οδηγούσε σε μείωση του λογαριασμού θα κέρδιζε ο Ροδίτης και από τη χρέωση ανταποδοτικών τελών κτλ. Έκπληκτος, όμως, πληροφορήθηκε πριν από μερικές ημέρες ότι τα 2,5 εκατ. ευρώ το χρόνο θα γίνουν 3-3,5 εκατ. ευρώ, μπορεί και 4 εκατ. ευρώ και παραπάνω …Η επικεφαλίδα, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι και εδώ η ίδια με τη σύμβαση για τα σκουπίδια όπου απ’ έξω μιλάει για αποκομιδή και διαχείριση στερεών αστικών αποβλήτων, ανακύκλωση δηλαδή, αλλά μέσα εξαιρείται η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών.

Όλα αυτά δεν είναι πράγματα που μπορεί να μικρύνει ή να περιφρονήσει γι’ αυτά που συνέβησαν το 2019, είπε ο Δήμαρχος και ευχήθηκε η νέα χρονιά να μην είναι σαν αυτά που συνέβησαν το 2019 καθώς είναι μία χρονιά που δεν θα ήθελε να επαναληφθεί.

Ο κ. Χατζηδιάκος

Στην τοποθέτησή του ο κ. Χατζηδιάκος ξεκίνησε λέγοντας ότι «θα μιλήσουμε όταν θα έρθει ώρα», αλλά επειδή, όπως είπε, έχει ακούσει κατ’ επανάληψη τον κ. Καμπουράκη να αναφέρεται-«και παρεξηγήθηκε όταν είπε ότι έχει εμμονές», είπε ακόμη-στις τρεις συμβάσεις, τα LED, το «Ήχος και Φως» και την καθαριότητα, «πράγματι δεν θα ξαναπεράσει χρονιά σαν το 2019 γιατί του χρόνου θα δούμε ποιος θα είναι ο δικός σας απολογισμός των πεπραγμένων», είπε ο τέως Δήμαρχος και δήλωσε ότι δεν είχε καμία διάθεση να αναφερθεί και θύμισε ότι έχει πει ότι ποτέ δεν προκαλεί ωστόσο θέλησε να πει τα εξής: Εάν δεν υπέγραφε ως προηγούμενος Δήμαρχος τις συμβάσεις των Τεχνικών Υπηρεσιών για τα έργα, ενάμιση χρόνο δεν θα προχωρούσε κάτι, αν δεν ψήφιζε το δ.σ. μία παράταση επειδή έληγε η προθεσμία 30 Αυγούστου θα ήταν έωλο μέχρι να αναλάβει το δ.σ. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι είδε την έκθεση για τα πεπραγμένα των υπηρεσιών και χάρηκε για τις υπηρεσίες που παρουσίασαν το έργο τους αλλά θα πρέπει να πουν συγχαρητήρια στους υπηρεσιακούς.

Είπε ακόμη ότι επειδή βλέπει μια εμμονή αν δεν υπήρχε ο φωτισμός αυτός θα…κουτουλούσαν οι ροδίτες που κάνουν πεζοπορία στα χωριά. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι τώρα η ανάδοχος κοινοπραξία δεν έχει εισπράξει και η εξοικονόμηση θα φανεί.

Για το «Ήχος και Φως» είπε ότι από το 2013 μέχρι το 2018 πέρασε τρεις φορές από το Ελεγκτικό και εγκρίθηκε η σύμβαση και όλοι στοχεύουν να αναβιώσει με τις σύγχρονες προδιαγραφές ενώ το θεματικό πάρκο το ψήφισε το δ.σ. όχι ο Χατζηδιάκος γιατί ήταν κάτι πιο εκσυγχρονισμένο και μοντέρνο και επιβεβλημένο να γίνει.

Είπε ακόμη ότι ιδιαίτερη ικανοποίησή του είναι τα οικονομικά στοιχεία του 2019 που δείχνουν ταμειακό υπόλοιπο 55.321.714 εκατ. ευρώ γιατί είναι μέσα και η τελευταία δόση από το φόρο εισοδήματος τον Δεκέμβριο του 2019 που ήρθαν τα 8 εκατ. ευρώ με ενέργειες του πρώην Αντιδημάρχου κ. Γιώργου Πόκκια, όπως είπε και συμπλήρωσε: «Άρα, λοιπόν, ποιος θα το ακούσει ότι σας αφήσαμε 55 εκατ. ευρώ ταμειακό υπόλοιπο και θα πει ότι δεν έγινε σωστή, έντιμη και ξεκάθαρη διαχείριση; Καταλαβαίνω, δεν μπορείτε κύριε Καμπουράκη, λυπάμαι που το λέω. Όπως εγώ δεν μπορώ και δεν θέλω να γίνω ποτέ ξενοδόχος, εσείς ούτε μπορείτε ούτε θα γίνετε ποτέ Δήμαρχος».

Ο κ. Καμπουράκης

«Το αν θα γίνω Δήμαρχος έχει κριθεί στις περασμένες εκλογές», ήταν η κοφτή απάντηση του κ. Καμπουράκη. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι το Ελεγκτικό δεν καθυστέρησε από το 2013 έως το 2018 να εγκρίνει τη σύμβαση που υπεγράφη αλλά σε κάθε περίπτωση η σύμβαση του 2018 ούτε επέτρεπε ούτε άφηνε περιθώριο να δοθεί ξανά αναβολή.

Όπως είπε, «τελευταία στιγμή, εκτός ημερήσιας, εσπευσμένα», όταν έχει δοθεί μία παράταση μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2019, λογικό είναι η 28 Αυγούστου να είναι δύο ημέρες πριν από την ημερομηνία που εκείνος έδωσε.

Αλλά εκείνο που δεν κατανοεί είναι όταν έδωσε την πρώτη αναβολή τι δεν γνώριζε. Τόνισε ακόμη ότι οι αναβολές μάταια δόθηκαν διότι τα χρονοδιαγράμματα που τους έδωσαν ήταν ανέφικτα και αυτά είχε πει τότε. Κλείνοντας, ο Δήμαρχος κατέστησε σαφές ότι, σε καμία περίπτωση, δεν θα παραδεχθεί ότι οι αναβολές που δόθηκαν με επιχειρήματα και τεκμήρια ούτε τηρήθηκαν ούτε έγιναν σεβαστές και αυτή τη στιγμή η σύμβαση αμφισβητείται σε ασφαλιστικά μέτρα στο Δικαστήριο.

Από εκεί και ύστερα, «Ήχος και Φως»: Ο κ. Καμπουράκης χαρακτήρισε ως αδιανόητα τα πράγματα που συνέβησαν. Όπως είπε, από το 2013 έως το 2018 καθυστερούσε ο ενοικιαστής να ολοκληρώσει αυτά που εκείνος έταξε ως στόχο της χρήσης του συγκεκριμένου ακινήτου.

Ο Δήμος δεν παραχώρησε 16 στρέμματα στο κέντρο της πόλης για να μην είναι έτοιμα επτά-οκτώ χρόνια μετά, ούτε έδωσε αναβολές για 25 μήνες από την πρώτη αναβολή που έδωσε ο κ. Χατζηδιάκος με δική του ευθύνη και κυρίως ο Δήμος ουδέποτε διανοήθηκε να κρατήσει μέσα έναν ιδιώτη ο οποίος θα έπαιρνε αναβολές και θα προχωρούσε σε ένα ατέρμονο παιχνίδι που μπροστά στο μεγάλο αγαθό της δημιουργίας θεματικού πάρκου με ενοίκιο 7500 ευρώ το μήνα θα μπορούσε αυτός να κάνει ό,τι ήθελε, είπε ακόμη.

Όσον αφορά τα LED, πάλι τίποτα για την ταμπακιέρα, σχολίασε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος. Όπως είπε, 1 εκατ. ευρώ που γράφει ο ορκωτός, στις αποθήκες δεν μπαίνει την παραμονή λες και... είναι χαρτοπετσέτα την οποία κοστολογούμε ένα ευρώ!. «Εδώ δεν είστε ικανοί να κάνετε αποσβέσεις, τι είμαστε να έχουμε 50 κατ. ευρώ στα ταμεία του Δήμου», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Μα και βέβαια έχω εμμονές σ’ αυτό το οποίο ζημιώνει τον ροδιακό λαό και όταν θα πρέπει να απεμπολήσει 500-600 χιλιάδες ευρώ αύριο και θα πρέπει να έχει πολύ καλούς υποστηρικτές αυτός ο οποίος λέει εγώ κατήγγειλα τη σύμβαση 31 Δεκεμβρίου για να μην πληρώσω την εγγυητική επιστολή που έχω δώσει αορίστου διαρκείας».

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Δήμαρχος είπε ακόμη ότι όσοι νιώθουν ότι ο δημοτικός ανθόκηπος είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση στα όνειρα και τις ορέξεις του καθενός, αυτό δεν θα καθίσει πάνω στον ροδιακό λαό. Ούτε θα πληρωθούν τα 25.180.000 ευρώ που είναι η υπογραφή του Δήμου της Ρόδου, ούτε τη συντήρηση του οδοφωτισμού θα έπρεπε να κάνουμε οικονομία εκχωρώντας την σε ιδιώτη αλλά να ενισχύσουμε τις υπηρεσίες μας με νεοεισερχόμενους δημοτικούς υπαλλήλους, από αυτούς που έκαναν τον Δήμο υπερήφανους.

Ο ισολογισμός

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο ισολογισμός του 2019 αφού δεν τον ψήφισε η παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας του κ. Δημήτρη Κρητικού (σ.σ. απουσίαζε η «Λαϊκή Συσπείρωση). Η έκθεση έγινε από τον ορκωτό λογιστή κ. Στέφανο Χατζηστεφάνου που η Εταιρία που εργάζεται έχει αναλάβει, όπως είπε, τη χρήση μόνο του 2019.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Κρητικός είπε ότι δεν τίθενται εν αμφιβόλω τα στοιχεία αλλά από την εισήγηση της υπηρεσίας του Δήμου για το 2019 προκύπτει ότι τα συνολικά έσοδα του Δήμου για το 2019 ανέρχονται στα 122 εκατ. ευρώ περίπου και τα συνολικά έξοδα στα 110 εκατ. ευρώ περίπου.

Μεταξύ άλλων, στάθηκε στο μείζον ζήτημα, όπως είπε, που αποτελούν οι ανείσπρακτες οφειλές που όλο και αυξάνονται και που στον προϋπολογισμό του 2021 ανέρχονται στα 80 εκατ. ευρώ. Είπε, ακόμη, ότι δεν βλέπουν πουθενά ανάπτυξη και έσοδα από άλλες πηγές, επίσης δεν βλέπουν πουθενά αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και διαφωνούν ως προς τις βασικές αρχές και τις ακολουθούμενες διαδικασίες καθώς έχουν άλλη φιλοσοφία, άλλο πρόγραμμα και άλλο όραμα για τον Δήμο, και γι’ αυτό τον καταψηφίζουν.

Ο Αντιπρόεδρος του δ.σ., μέλος της μείζονος μειοψηφίας, κ. Σάββας Διακοσταματίου είπε ότι έχουν ψηφίσει τον ισολογισμό στην Οικονομική Επιτροπή και δεν έχουν κάποιο άλλο σχόλιο. Η θέση του Δήμου κρίνεται καλή και από εκεί και πέρα είναι ζήτημα εργασίας της Δημοτικής Αρχής.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ, πρώην Δήμαρχος Καλλιθέας, κ. Γιάννης Ιατρίδης ρώτησε γιατί στην αναφορά για τα δάνεια των πρώην Δήμων, που με σημερινές τιμές ανέρχονται στα 32.777.000 εκατ. ευρώ, όπου γίνεται αναφορά σε για τα σημερινά υπόλοιπά τους, δεν αναγράφονται οι υπόλοιποι κωδικοί για τα δάνεια σε ποιον από τους πρώην Δήμους αντιστοιχούν και είπε χαρακτηριστικά: «Κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά και αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει επιτέλους. Όλοι έχουν ονοματεπώνυμο και πρέπει να καταγραφούν ρητά».

Απαντώντας ο κ. Μυριαλής Στέφανος που είναι ο συντάκτης του ισολογισμού, είπε ότι αναγράφονται αναλυτικά ανά πρώην Δήμο και τα ανέφερε: Ο πρώην Δήμος Ροδίων έχει 25.500.000 εκατ. ευρώ, ο πρώην Δήμος Λινδίων 650 χιλιάδες ευρώ, των Πεταλούδων 540 χιλιάδες ευρώ, του Αρχαγγέλου 1.100.000 ευρώ και η διαφορά είναι γύρω στα 5,5 εκατ. ευρώ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που δεν αναφέρεται σε έναν συγκεκριμένο Δήμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών