Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ρόδου: Μαύρη σελίδα για την ελληνική εκπαίδευση η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ρόδου: Μαύρη σελίδα για την ελληνική εκπαίδευση η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ρόδου: Μαύρη σελίδα για την ελληνική εκπαίδευση η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 262 ΦΟΡΕΣ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ Ρόδου αναφέρει τα εξής:

Ένας χρόνος έχει περάσει όπου τα πανεπιστήμια της χώρας μας παραμένουν κλειστά λόγω της πανδημίας. Οι φοιτητές δεν κοινωνικοποιούνται πλέον στους πανεπιστημιακούς χώρους αλλά μέσω της τηλεκπαίδευσης, της οποίας καθηγητές και μαθητές παραμένουν έρμαια καθώς η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα σοβαρό μέτρο για την δια ζώσης διεξαγωγή των μαθημάτων, η οποία δεν μπορεί να αντικατασταθεί σε καμία περίπτωση. Οι εμβολιασμοί, παρά τις υποσχέσεις, προχωρούν με ρυθμούς σαλιγκαριού.

Χωρίς σοβαρό σχέδιο λοιπόν η κυβέρνηση, πέρα από τα προαναφερθέντα, αποφάσισε να θεσπίσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας σε όλη την επικράτεια. Με αυτήν λοιπόν την «πρωτοπορία» σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυβέρνησης, κόβονται χρηματικοί πόροι από την Παιδεία καθώς ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) θα χρηματοδοτεί αυτό το σώμα και απειλούνται τμήματα πανεπιστημίων με κλείσιμο, μειώνοντας λοιπόν με αυτόν τον τρόπο και το εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και τον αριθμό των σπουδαστών. Για άλλη μία φορά βλέπουμε την ιδεοληψία της Ν.Δ. εν δράση και την αγάπη της για την ιδιωτική παιδεία και τους επιχειρησιακούς και κερδοσκοπικούς σκοπούς της. Θα μας βρει όμως απέναντι τους, η Παιδεία είναι ένα δημόσιο και πανανθρώπινο αγαθό!

Η Νεολαία ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ρόδου με αφορμή το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο του νησιού μας αλλά και στον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Στράτο Καρίκη το παρακάτω ψήφισμα:

Προς: Αντιδήμαρχο παιδείας κ. Ευστράτιο Καρίκη

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΡΟΔΟΥ

Το νέο νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη για την Παιδεία το οποίο έχει κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση και πρόκειται να ψηφιστεί άμεσα αποτελεί μια μαύρη σελίδα για την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης. Σε μια περίοδο όπου η πανδημία και οι επιπτώσεις της σε κάθε πεδίο της κοινωνικής ζωής πλήττει την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον φόβο ως εργαλείο για να οξύνει τις αντιλαϊκές πολιτικές της.

Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω νομοσχέδιο θεσπίζει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για την πρόσβαση των μαθητών/τριών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα έχει ως αποτέλεσμα την δραματική μείωση του αριθμού εισακτέων στα πανεπιστήμια και τον αποκλεισμό ενός μεγάλου τμήματος των μαθητών/τριών από την πρόσβαση τους στο πανεπιστήμιο.

Παράλληλα, το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια θα έχουν την ευθύνη να ορίσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δημιουργεί συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ τους για το ποιος θα προσελκύσει περισσότερους φοιτητές προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του στον ακαδημαϊκό χάρτη. Αυτό αναπόφευκτα θα οδηγήσει στο κλείσιμο και την κατάργηση μιας σειράς πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ανά τη χώρα. Είναι ξεκάθαρο ότι η ρύθμιση αυτή εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο υποβάθμισης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και αντίστοιχης ενίσχυσης των ιδιωτικών κολεγίων στα οποία έχει ήδη δοθεί η δυνατότητα να χορηγούν πτυχία με ίσα επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά που χορηγού τα αντίστοιχα ΑΕΙ

Μάλιστα τη στιγμή που η εκπαίδευση έχει άμεση ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης της η κυβέρνηση επιλέγει να σπαταλήσει πόρους προκειμένου να εδραιώσει ένα δόγμα «νόμου και τάξης» εντός των Πανεπιστημίων συρρικνώνοντας την Δημοκρατία και περιστέλλοντας ακαδημαϊκές και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Έτσι λοιπόν έχουμε την πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία της συγκρότησης ειδικού σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημίων), την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης ήχου και εικόνας ακόμα και στις αίθουσες των εργαζομένων, τον έλεγχο κατά την είσοδο και την έξοδο από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και την δημιουργία πειθαρχικών συμβουλίων για φοιτητές που θα βρίσκονται πλέον υπό την απειλή της διαγραφής τους.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η επαναφορά του ορίου φοίτησης και οι διαγραφές των φοιτητών που δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει ένα πανεπιστήμιο για λίγους εισάγοντας διαρκώς νέους ταξικούς φραγμούς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τέλος, η κυβέρνηση, απειλεί με οικονομική ασφυξία τα πανεπιστήμια, όταν από την μια πλευρά προβλέπει ότι θα πρέπει εκείνα να επωμιστούν το κόστος για την εφαρμογή όλων των παραπάνω μέτρων χρησιμοποιώντας τα χρήματα των ΕΛΚΕ, και από την άλλη τα απειλεί με μείωση της χρηματοδότησης αν αρνηθούν να εφαρμόσουν τις παραπάνω διατάξεις εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου. Η πολιτική αυτή της κυβέρνησης απειλεί την ύπαρξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου το οποίο θα είναι ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για την παιδεία του τόπου μας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου καταδικάζει τις πολιτικές υποβάθμισης της δημόσιας και δωρεάν δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που βάζουν εμπόδια στο μέλλον της νέας γενιάς και ζητά την απόσυρση του Νομοσχεδίου.

Διαβάστε ακόμη

Μ. Κόνσολας: «Υπόθεση όλων μας η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο»

Μ. Κόνσολας: «Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε Κάρπαθο, Σύμη, Αστυπάλαια και σε περιοχές της Ρόδου»

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση των Τομέων του ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα

Επικοινωνία της Μίκας Ιατρίδη με την Υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου για τις άδειες φορτηγών

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη από τη Νίσυρο για την επίσκεψη των Σακελλαρίδη και Σαράντη

Για περιοδεία στην Κω βρίσκεται η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, Κατερίνα Σαράντη

Πασχαλινά γεύματα αγάπης από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Παππά, στα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο

Βασίλης Α. Υψηλάντης: « Η κυβέρνηση στη διαμόρφωση του Νέου Δικαστικού Χάρτη της χώρας έλαβε υπόψη τα προβλήματα της νησιωτικότητας»